Sięgasz po oliwę z oliwek ponieważ jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które dobroczynnie wpływają na twój organizm, ale czy zastanawiasz się kiedy wybierasz największą butelkę? Jeśli nie, to czas się nad tym zastanowić przechodząc pomiędzy sklepowymi półkami.
Można by pomyśleć co za różnica czy mała czy duża butelka i jakiego jest koloru? A jednak, wybieramy często tą w ciemnej butelce, gdyż chcemy uchronić ją przed utratą jakże cennych dla nas właściwości antyoksydacyjnych, ale nie zwracamy uwagi na pojemność.
Ma ona kolosalne znaczenie, ponieważ za każdym razem gdy otwierasz butelkę dostaję się do niej powietrze, które powoduje utlenianie się cennych związków których tak bardzo pożądamy w zdrowej diecie.
Nawet nie zauważamy, że gdy już dotrzemy do połowy półtorej litrowej butelki oliwy z oliwek może ona okazać się kiepskim źródłem przeciwutleniaczy i witaminy E. Dlatego właśnie warto wybierać mniejsze pojemności, wówczas w każdej kropli znajdziesz cenne składniki odżywcze.
Fot. Pixabay.com