Rodzaje kasz

Kasza jest cennym składnikiem diety odchudzającej, gdyż sprzyja spalaniu tłuszczu i dostarcza różnych wartości odżywczych. Warto sięgać po kaszę jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kuskus, bulgur czy orkiszową.

Kasze stanowią bardzo wartościowy, zdrowy i pyszny posiłek podczas diety – jest wiele rodzajów kasz na odchudzanie, a każda z nich zawiera inne cenne składniki. Poniżej krótka charakterystyka poszczególnych odmian oraz ich wpływ na spalanie kilogramów – wybraliśmy jednak te mniej znane gatunki.

Kasza bulgur

Bulgur zyskuje na popularności – to jedna z kasz pszenicznych, ale ma więcej błonnika niż chętnie przez nas jadany kuskus. Świetnie wpływa na przemianę materii i przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej, błonnik gwarantuje szybko uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy. Kasza ta jest też źródłem różnych pierwiastków, m.in. wapnia, magnezu, fosforu i pozwala uzupełnić ich ew. niedobory.

Kasza perłowa

Warto sięgać zarówno po jej drobną odmianę, tzw. krakowską, jak i gruby pęczak. Sprawdzi się jako cenne źródło błonnika, sprzyja poprawie pracy układu pokarmowego, zmniejsza łaknienie, zwalcza toksyny z organizmu, a błonnik ß-glukan obniża poziom złego cholesterolu.

Kasza orkiszowa

Kasza perłowa zawiera sporo białka roślinnego, które wspomaga odchudzanie. W jej składzie są też cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. Zawiera też dużo witamin i pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. witaminy z grupy B, żelazo, selen, fosfor itd.

Warto na co dzień spożywać rozmaite kasze, ale nie tylko – podstawą zdrowej diety jest różnorodność produktów. Trzeba zatem na zmianę sięgać po różne kasze, ale też inne źródła węglowodanów (jak np. ryż brązowy, makaron z pełnego ziarna itd.), dużo sezonowych warzyw i owoców, chude mięso i nabiał itd., a także dbać o nawodnienie organizmu. Każdy produkt ma inny skład, ale też walory smakowe.

Czytaj również:  Świąteczne przejedzenie

Fot. Pixabay.com

Polecane

Historia cytologii - wymaz z pochwy

Historia cytologii – w jakim celu pobiera się wymaz z pochwy

W roku 1928 George Nicolas Papanicolaou, uznawany obecnie za ojca…

Czytaj więcej
Co jeść latem?

Co jeść latem?

Lato obfituje w owoce i warzywa, z których warto korzystać…

Czytaj więcej
Peeling ust

Peeling ust – domowe sposoby na idealne usta

Skóra na ustach jest niezwykle wrażliwa i delikatna, dlatego wymaga…

Czytaj więcej
HIV i AIDS

HIV i AIDS – co powinnaś o nich wiedzieć?

O HIV oraz AIDS w ostatnich latach mówi się coraz…

Czytaj więcej
Gabinet ginekologiczny

Cysty na jajniku

Cysta (inna nazwa to torbiel) to otorbiona przestrzeń w organizmie…

Czytaj więcej