Cukrzyca to bardzo groźna i podstępna choroba, a jej objawy na wczesnym etapie choroby łatwo zbagatelizować albo pomylić z inną przypadłością. Nazywa się ją nawet „cichym zabójcą”. Poniżej dowiesz się, na co należy zwrócić uwagę i co powinno wzbudzić Twoją czujność.
Cukrzyca – co to za choroba?
Aby komórki mogły wykorzystać energię, czyli spożytkować glukozę, potrzebują insuliny, czyli hormonu, który reguluje prawidłowy poziom cukru we krwi. Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem, a jej przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny. Cukrzyca wyróżnia się przewlekłą hiperglikemią, która jest rezultatem zaburzenia wydzielania lub działania insuliny przez trzustkę.
Cukrzyca – jedna z chorób cywilizacyjnych XXI wieku
Cukrzyca to popularna i coraz częściej występująca choroba cywilizacyjna XXI wieku. Duża część naszego społeczeństwa nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia, najczęściej jest ona diagnozowana późno, już w stadium zaawansowanym.
Objawy cukrzycy
Wśród wczesnych objawów cukrzycy są m.in. chroniczne zmęczenie i senność, otyłość, częste oddawanie moczu, wzrost apetytu, a mimo to utrata kilogramów, wzmożone pragnienie i suchość w ustach, osłabienie paznokci i wypadanie włosów, zmiany na skórze – jak wypryski, zaczerwienienia, krosty i inne, wahania nastroju, zaburzenia widzenia i przekrwione spojówki, zaburzenia smaku, u kobiet również częstsze infekcje pochwy, a u mężczyzn problemy z erekcją.
Poznaj 4 rodzaje cukrzycy wg WHO
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wyróżniamy trzy główne rodzaje cukrzycy – typu 1, typu 2 i ciążową. WHO podaje także czwartą kategorię, która obejmuje wszystkie inne jej typy, m.in. wady genetyczne czy choroby trzustki.
Cukrzyca typu 1 oraz typu 2
Z cukrzycą typu 1 mamy do czynienia przy bezwzględnym niedoborze insuliny – to około 10 proc. przypadków. Jej leczenie polega na podaniu podskórnie leku kilka razy na dobę. Z kolei cukrzyca typu 2 to rodzaj najpowszechniejszy tej choroby. Cierpi na nią prawie 90 proc. chorych.
Charakteryzuje się insulinoodpornością, względnym niedoborem insuliny oraz wysokim stężeniem glukozy we krwi. Często pojawia się u osób otyłych oraz prowadzących niezdrowy styl życia, zwykle po 40. roku życia albo z powodów genetycznych. Rozwiązaniem jest dieta niskoglikemiczna oraz zmiana trybu życia, m.in. zadbanie o aktywność sportową.
Do czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 zalicza się genetykę, ale także stres, nadwagę, wiek i płeć, niedobór snu, stany zapalne, nadciśnienie tętnicze, nowotwory trzustki, niewłaściwą (niezdrową) dietę, przyjmowanie niektórych leków, przeciążenia zawodowe, nadczynność tarczycy czy też zespół Cushinga.
fot. silviarita / Pixabay