Konkurencja w branży gastronomicznej jest ogromna, co wymusza na przedsiębiorcach generowanie oszczędności przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości usług. Jak skutecznie zmniejszyć koszty prowadzenia restauracji? Do najważniejszych należą odpowiednie planowanie oraz dbałość o atrybuty kucharza, czyli sprzęty gastronomiczne.
Racjonalnie planuj zakupy
Ważnym aspektem prowadzenia biznesu w gastronomi jest optymalizacja procesów wewnątrz restauracji. W ramach oszczędności często restauratorzy decydują się na zmniejszenie liczby pracowników lub zakup gorszej jakości produktów spożywczych. Niestety w tym przypadku oszczędności są pozorne i na dłuższą metę nie sprawdzą się. Jak w takim razie skutecznie oszczędzać? Kluczem do sukcesu jest odpowiednie planowanie zakupów. To podstawa nie tylko w kwestii oszczędności, ale również serwowania świeżych dań. Osoby odpowiedzialne za układanie menu i zakupy mogą wpadać w pułapkę promocji i kupować więcej produktów na przyszłość. Aby tego uniknąć, warto przeliczyć, jaka ilość żywności będzie potrzebna do przygotowania pełnowartościowych potraw. Zakup zbyt dużej ilości towaru za jednym razem może skończyć się koniecznością wyrzucenia jedzenia. Z drugiej strony wykorzystując produkty, które nie są świeże przyczyni się do obniżenia jakości serwowanych dań. Wówczas będziemy mieli do czynienia z efektem kuli śnieżnej – goście, którzy otrzymają nieświeże potrawy raczej nie wrócą ponownie do restauracji lub co gorsze, opowiedzą o swoich doświadczeniach znajomym. Odpływ klientów może wymusić konieczność zamknięcia biznesu.
Kupuj wszystko w jednej hurtowni
Osoby planujące zakupy w restauracji w dużej mierze przyczyniają się do optymalizacji kosztów prowadzenia biznesu. Powinni regularnie śledzić stany magazynowe – inwentaryzacja daje możliwość tworzenia bardziej precyzyjnych list zakupów oraz przewidywania zapotrzebowania na produkty. Kluczowy jest wybór hurtowni, dzięki której w jednym miejscu zaopatrzymy się we wszystkie towary. Robienie zakupów w kilku hurtowniach to nie tylko strata czasu, ale również pieniędzy. Prawdopodobnie będziemy zmuszeni ponosić za każdym razem koszty dostawy. Natomiast zaopatrując się w jednej hurtowni można uzyskać atrakcyjne rabaty lojalnościowe, darmową dostawę czy inne korzyści. W perspektywie roku restauratorzy z pewnością odczują oszczędności.
Nie wyrzucaj sprzętu, tylko regeneruj Intensywnie użytkowany sprzęt, taki jak patelnie, garnki czy blachy, z czasem należy wymienić. Zużyta powłoka traci swoje właściwości – potrawy zaczną się przypalać, przywierać, co wpłynie na jakość dań. Niestety nowe sprzęty gastronomiczne to duży wydatek. Lepiej zdecydować się na regenerację powłok z pomocą specjalistycznej firmy. Jedną z nich jest polska firma Nelvi Gastro, która zajmuje się profesjonalną renowacją zużytych powłok teflonowych, czyli teflonowaniem. Nelvi Gastro (https://nelvigastro.pl) stosuje różne rodzaje powłok np. z serii Vitaflon®, NON-STICK PROFESSIONAL czy NON-STICK Ceramic. Wszystkie powłoki charakteryzuje znakomita wytrzymałość mechaniczna, nieprzywieralność oraz odporność na działanie wysokich temperatur. Pracownicy indywidualnie dopasowują najlepsze rozwiązanie dla danego urządzenia biorąc pod uwagę zastosowanie i sposób użytkowania. Dzięki regeneracji powłok nie ma konieczności zakupu nowego, drogiego sprzętu.
Ewe, f: yujun / pixabay