Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

uśmiechnięta para siedząca na

Komunikacja w związku: klucz do zrozumienia potrzeb seksualnych partnerów

W relacjach miłosnych, komunikacja jest fundamentem, na którym budowane są…

Czytaj więcej
Jesienne odchudzanie

Jesienne odchudzanie

Co prawda mamy dopiero jesień, lecz wiele pań to właśnie…

Czytaj więcej
Nowotwory narządu rodnego

Nowotwory narządu rodnego

Mogą być łagodne i złośliwe. Występują one w różnych postaciach,…

Czytaj więcej
kobieta leżąca w łóżku cierpiaca na bezsennośc

Preparaty na sen – jak skutecznie poprawić jakość snu?

Sen jest kluczowym elementem zdrowego funkcjonowania organizmu – pozwala na…

Czytaj więcej
Wrastające paznokcie

Wrastające paznokcie – dlaczego paznokcie wrastają?

Dlaczego paznokcie wrastają? Z reguły sami jesteśmy sobie winni, zaniedbując…

Czytaj więcej