Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta dla kobiet w ciąży

Składniki mineralne dla kobiet w ciąży: co warto przyjmować?

Podczas ciąży weź pod lupę szczególnie swoje menu. Ważne, by…

Czytaj więcej
kobieta i meżczyzna w parku na trawie

Poprawa libido u kobiet – przyczyny spadku i sposoby na zwiększenie

Odczuwanie spadku libido może być trudnym doświadczeniem dla wielu kobiet.…

Czytaj więcej
Piękne włosy

Słuchaj się włosa

Zanim zakochasz się w modnej fryzurze, sprawdź, jakie upodobania mają…

Czytaj więcej
Suplementy

Suplementy – konieczne czy zbyteczne?

Rytm życia przyspiesza, praca, nerwy, coraz trudniej zachować zdrowie i…

Czytaj więcej
Zadbaj o swój dekolt

Jak dbać o dekolt? – wszystko co musisz wiedzieć

Nic tak nie działa na mężczyzn jak widok pięknego, zadbanego…

Czytaj więcej