Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

Alergia od małego

Alergia od małego

Proces alergizacji zaczyna się już w czasie ciąży. Alergia pokarmowa…

Czytaj więcej
orzech kokosowy

Zdrowe batony kokosowe – fit przekąska dla aktywnych!

Nie masz pomysłu na przekąskę, którą przygotujesz samodzielnie i szybko?…

Czytaj więcej
Sekret zdrowia i młodości

Sekret zdrowia i młodości – antyoksydanty

Jak pozostać wiecznie młodym? To pytanie nurtowało ludzkość już od…

Czytaj więcej
Hula hop

Biodra w ruch!

Talia osy, to marzenie każdej kobiety i co niektórych mężczyzn...…

Czytaj więcej
Grzybica pochwy - wstydliwa kobieca przypadłość

Grzybica pochwy – wstydliwa kobieca przypadłość

Wiele osób każdego dnia zgłasza się do swoich ginekologów z…

Czytaj więcej