Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

Przyrost masy ciała

Przyrost masy ciała

Podczas przyśpieszenia rozwoju w okresie dojrzewania stajesz się nie tylko…

Czytaj więcej
Sposoby na wągry (zaskórniki)

Domowe sposoby na wągry (zaskórniki)

Zaskórniki są prawdziwą zmorą wielu nastolatek i osób o tłustej…

Czytaj więcej
Cola z witaminami

Cola z witaminami – lekka przesada?

Ostatnio spacerując między sklepowymi półkami natrafiłem na coś co wywołało…

Czytaj więcej
Sposoby na łamliwe paznokcie

Sprawdzone sposoby na łamliwe paznokcie

Połamane i rozdwojone paznokcie są dość często spotykanym, nieestetycznym i…

Czytaj więcej
Okres menstruacyjny

Cykl miesiączkowy

Cykl miesiączkowy jest regulowanym procesem , w czasie którego z…

Czytaj więcej