Gofry na zdrowe śniadanie

Kanapki, owsianki, jajecznice, parówki – jeśli i Wam pomysły na śniadanie już się nieco przejadły, przygotujcie sobie tym razem gofry! Smakują świetnie i na słodko, i na słono!

Można wykazać się niezłą kreatywnością w kuchni, przyrządzając gofry na śniadanie lub kolację choćby i codziennie. Pasują do nich zarówno słodkie dodatki, jak i te wytrawne. Co prawda kojarzą się ze słodką przekąską udekorowaną ogromną ilością bitej śmietany, ale nie muszą tak wyglądać! Jeśli trenujcie i dbacie o linię, polecamy wersje wytrawne, z pełnymi witamin składnikami.

Dla łasuchów jest co prawda wyjście z tej sytuacji – można przygotować wafle z bananem lub sosem owocowym domowej roboty, syropem klonowym lub cynamonem. Gofry będą też odpowiednie dla tych, którzy robią masę – dostarczą dawkę węglowodanów, czyli energii.

Aby wyszły idealne, czyli miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz, warto skorzystać z dobrej gofrownicy. Dzięki niej szybko upieczemy ulubione wafle. Polecamy modele teflonowe, gdyż dzięki nim możemy uzyskać gofry beztłuszczowe, a właśnie takie są najzdrowsze. Wybierzmy zatem pełnoziarnistą mąkę lub jedną z modnych wersji bezglutenowych, np. kukurydzianą, jaglaną albo gryczaną, a następnie pobawmy się w dekorowanie wafli.

Serwowane np. z wędzonym łososiem lub serkiem i małą sałatką mogą posłużyć za pełnowartościowy posiłek – nie tylko na śniadanie. Mają sporo błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Przekonacie się od razu, że zdrowe śniadania – w stylu fit – mogą być także smaczne. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

przebarwienia na twarzy

Jak rozjaśnić przebarwienia na twarzy?

Przebarwienia to jeden z najpopularniejszych problemów skóry. Podpowiadamy, jak je…

Czytaj więcej
kobieta po 40 na spacerze w lesie, dbająca o kondycję fizyczną

Aktywność fizyczna po 40 roku życia – Jak utrzymać kondycję i dbać o stawy?

Po osiągnięciu 40. roku życia, dbanie o swoją kondycję fizyczną…

Czytaj więcej
Pielęgnacja cery trądzikowej

5 prostych sposobów na pielęgnację cery trądzikowej

Cera ze skłonnościami do trądziku wymaga bardzo troskliwej i starannej…

Czytaj więcej
różnorodne rodzaje strączków, takie jak fasola, soczewica, groch i ciecierzyca. Obraz podkreśla ich różnorodność i bogactwo w diecie, ukazując w atrakcyjny i kolorowy sposób ich wartość odżywczą i rolę w zdrowym odżywianiu.

Lektyny w diecie – czy należy ich unikać?

Lektyny, często omawiane w kontekście zdrowej diety, wywołują wiele pytań…

Czytaj więcej
Ujarzmij swoje włosy

Ujarzmij swoje włosy – rzeźbienie, nabłyszczanie i wygładzanie

Dzięki naszym sposobom na ujarzmienie włosów, posiadaczki nawet najbardziej niesfornej…

Czytaj więcej