Mniej popularne odmiany ryżu

Popularna domowa pomidorowa smakuje tylko z ryżem? Warto wiedzieć, że ryż ma znacznie szersze zastosowanie i występuje w wielu odmianach.

Najpowszechniejszą odmianą jest ryż biały, ale ma on najmniej cennych wartości. Warto sięgnąć też po te mniej znane odmiany, gdyż mają wiele walorów prozdrowotnych i będą urozmaiceniem zbilansowanej i zdrowej diety.

Są dobrym źródłem węglowodanów, a przy tym są mniej kaloryczne niż ziemniaki czy makarony. Ryż biały, brązowy czy parboiled znamy chyba wszyscy – poniżej te mniej popularne odmiany.

Ryż jaśminowy

Inaczej określany jako ryż tajlandzki, pochodzi z Półwyspu Indochińskiego. Szybko się gotuje, jest lepki i ma charakterystyczny delikatny aromat kwiatowy. Pasuje do curry i dań na słodko oraz deserów. Zawiera liczne cenne składniki, m.in. witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, fosfor itd.

Ryż dziki

Jest to rodzaj trawy wodnej, a „ryż” to jedynie nazwa. Uprawia się ją w Ameryce Północnej i Australii. Ma ciemnobrązowe długie ziarna i lekko orzechowy posmak. Zawiera mało cukrów, ale sporo wysokiej klasy białka.

Ryż czerwony

Nie podlega procesowi łuskania, a jego kolor wynika z obecności czerwonego barwnika. W osłonce znajduje się dużo błonnika i innych substancji odżywczych, np. antyoksydacyjna witamina E. Smakuje i pachnie dość oryginalnie, nie jest tak kleisty jak biały, ale komponuje się z różnymi dodatkami.

Ryż czarny

W jego osłonce jest fioletowy barwnik, dzięki któremu ryż wyróżnia się barwą. Warto po niego sięgnąć, przygotowując danie np. z krewetkami czy innymi owocami morza. Ma niski indeks glikemiczny, jest więc zalecany podczas odchudzania oraz dla cukrzyków. Zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływa na procesy trawienne, ale ma najwięcej tłuszczu, więc nie należy spożywać go w nadmiarze.

Czytaj również:  Jagody goji - owoce długowieczności

Fot. Pixabay.com

Polecane

Słodki baton

Zdrowe przekąski zamiast słodyczy

Nie wiesz, co jeść zamiast słodyczy? Mamy kilka pomysłów na…

Czytaj więcej
kosmetyk

Przegląd kosmetyków na wiosnę – co warto kupić?

Wiosna to czas kreatywności – wreszcie możesz wykonać oryginalny, kolorowy…

Czytaj więcej
Ogórek i pomidor

Ogórek i pomidor – czy to dobre połączenie?

Wielu z was sądzi zapewne, że zna odpowiedź na to…

Czytaj więcej
Jak radzić sobie z menopauzą i andropauzą
papryki w różnych koloroach

Psychodietetyka – Jak emocje wpływają na nasze nawyki żywieniowe

Wszyscy znamy powiedzenie "Jesteś tym, co jesz", ale czy zastanawialiśmy…

Czytaj więcej