Według najnowszych badań przeprowadzonych przez dr Marię Luz Fernandez i Jacqueline Barona, studentkę z laboratorium dr Fernandez w Department of Nutritional Sciences przy uniwersytecie University of Connecticut, winogrona powodują ograniczenie głównych czynników ryzyka dla chorób serca u mężczyzn: zmniejszają ciśnienie krwi, poprawiają jej przepływ i redukują stan zapalny.
Za sprawcę tego dobrodziejstwa uważa się polifenole – naturalne związki znajdujące się w winogronach.
Badania opublikowano w magazynie Journal of Nutrition. Zrekrutowano do niego mężczyzn w wieku między 30 a 70 lat z problemami metabolicznymi. Sam zespół metaboliczny to grupa warunków, która występuje razem – zwiększone ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru, nadmiar tkanki tłuszczowej w talii albo niski HDL (dobry cholesterol), a także zwiększone stężenie trójglicerydów we krwi.
To wszystko podnosi znacznie ryzyko choroby serca, udaru i cukrzycy. To niepokojący problem zdrowia publicznego, który w USA jest coraz poważniejszy.W badaniu uczestnicy byli losowo poproszeni o spożywanie winogron, w formie albo sproszkowanych całych owoców albo proszku placebo, przez 4 tygodnie. Później nastąpił trzytygodniowy okres ‘wypłukiwania,’ podczas którego nie spożywano ani placebo, ani winogron.
Wyniki są bardzo ciekawe: winogrona obniżają ciśnienie krwi, poprawiają jej przepływ i zmniejszają stan zapalny. Pokazują one, iż rzeczywiście winogrona mogą poprawić kondycję ludzi, którzy już są w grupie podwyższonego ryzyka, mówi Fernandez.
źródło: ScienceNews.pl
Fot. Pixabay.com