Jak w pełni wykorzystać lato, a przy okazji zgubić kilka zbędnych kilogramów? Lato sprzyja lekkiemu jedzeniu i potrawom na bazie sezonowych składników. Poniżej kilka cennych wskazówek. Podpowiadamy, jakie warzywa i owoce warto włączyć do swojej codziennej diety.
Urozmaicona dieta pełna świeżych składników
Smaczne i orzeźwiające koktajle, świeże owoce, odpowiednie nawodnienie i aktywność fizyczna to przepis na to, by latem wyglądać pięknie i czuć się zdrowo. Warto jak najwięcej korzystać z dobrodziejstw przyrody. Wakacje to świetny moment, by urozmaicić swoje menu o dobre składniki, a odstawić tłuste potrawy.
Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta na lato powinna obejmować białka, węglowodany i nienasycone tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Odchudzanie o tej porze roku jest łatwiejsze, a dieta nie wymaga poświęceń. Latem jemy mniej, a w ramach przekąsek chętnie podjadamy świeże sezonowe owoce i warzywa, które są niskokaloryczne i mają witaminy.
Białko to zapasowe źródło energii – organizm korzysta z niego, gdy nie ma już węglowodanów, z których produkuje energię. Nadmiar białka magazynuje w postaci dodatkowych kilogramów. Źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Węglowodany najlepiej jadać złożone, bo zawierają błonnik i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Są głównym źródłem energii – zawierają sporo błonnika, białko roślinne, witaminy z grupy B, witaminę E i prowitaminę A, a w dodatku mają mało kalorii. Błonnik poprawia trawienie, zapobiega chorobom serca, cukrzycy typu 2 i rakowi jelita grubego. Węglowodany złożone są m.in. w kaszach, pieczywie razowym, płatkach gruboziarnistych, ale i warzywach.
Tłuszcze, głównie nienasycone, są niezbędne dla organizmu. One z kolei powinny stanowić około 30 proc. energii. Odpowiadają m.in. za transport witaminy, zapobiegają miażdżycy, chorobom serca i układu krążenia. Sprawiają też, że skóra zachowuje młody wygląd. Oliwa z oliwek, olej lniany, ryby morskie czy orzechy i awokado to ich wartościowe źródła.
Optymalne nawodnienie organizmu
Jednak o tej porze roku tracimy dużo więcej wody, dlatego trzeba ją na bieżąco uzupełniać. Odstaw jednak napoje słodzone, a postaw na wodę z dodatkiem świeżej cytryny, limonki i mięty lub tymianku. Możesz też przyrządzać domowe lemoniady bez dodatku cukru – świetnie smakują i skutecznie gaszą pragnienie.
Woda jest niezbędna do przemian metabolicznych, rozpuszcza witaminy i sole mineralne, usuwa toksyny z organizmu, ale nasz organizm nie potrafi jej magazynować. Codziennie powinno wypijać się co najmniej 2 l napojów. W upalne dni i bogate w aktywność fizyczną trzeba na bieżąco uzupełniać płyny.
Dieta w parze ze sportem
Jakie sporty warto uprawiać latem? Ładna pogoda sprzyja uprawianiu sportu na świeżym powietrzu, ale podczas męczących upałów nie należy się przemęczać. Można jednak zaplanować wycieczkę rowerową, turniej w badmintona, rano lub wieczorem pobiegać, wybrać się nad jezioro popływać lub wypożyczyć kajaki.
fot. silviarita / Pixabay