Dieta Dukana niebezpieczna dla zdrowia

Do niedawna jedna z najbardziej popularnych i modnych diet, obecnie traci rozgłos, lecz wciąż można spotkać wielu jej zwolenników – mowa o diecie dr Pierre Dukana, nazywanej również dietą białkową lub proteinową (proteiny – białka).

Sposób odżywiania nazwany dietą Dukana składa się z 4 faz:

  • faza ataku – trwa 5-10 dni w tym czasie można jeść tylko chude mięso (np. pierś z kurczaka lub indyka bez skóry), ryby (np. tuńczyk), jaja, odtłuszczony nabiał
  • faza utraty masy ciała – czas nie jest tutaj dokładnie określony – powinna ona trwać tak długo aż nie uzyskamy docelowej masy ciała, w czasie jej trwania do potraw z fazy ataku dołączamy gotowane i surowe warzywa
  • faza utrwalenia – na każdy stracony 1 kilogram powinno przypadać 10 dni fazy utrwalenia – w trakcie jej trwania do diety można włączyć niektóre owoce, ciemne pieczywo i produkty skrobiowe
  • faza stabilizacji – ta faza powinna trwać praktycznie już do końca życia – raz w tygodniu wracamy do diety z fazy ataku, zakaz jedzenia słodyczy i słodzenia napojów

Produkty których pod żadnym pozorem nie można spożywać to: ziemniaki, ryż, makarony, słodycze, cukier, alkohol, półtłusty i tłusty nabiał, pieczywo, mąka i produkty mączne, ketchup, majonez, oliwa, śmietana i masło.

Dieta dr Dukana osiągnęła niesamowity sukces marketingowy, bardzo wiele osób podkreślało skuteczność diety białkowej, rzadko zwracano uwagę na jej liczne wady. Co prawda łatwo zastosować proponowany sposób żywienia, nie trzeba również liczyć kalorii, ale rzadko kto zwraca uwagę na to że dieta ta osłabia organizm, może powodować rozdrażnienie, zaparcia, nadciśnienie, kamicę nerkową i osteoporozę. Wysokie spożycie mięsa i jaj powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi i bardzo mocno obciąża nerki oraz wątrobę.

Dieta doktora Dukana jest monotonna, może przez to prowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych, również przez jednostajność pokarmów szybko się nudzi.

Czytaj również:  Pokonaj stres!

Fot. Pixabay.com

Dieta doktora Pierre Dukana nie jest polecana przez dietetyków i żywieniowców!

Tego sposobu żywienia nie powinny stosować kobiety w ciąży, nastolatki, osoby z chorobami nerek oraz ze względu na niskie spożycie węglowodanów osoby uprawiające sport. Aby dieta przynosiła efekty należy zwiększyć aktywność fizyczną. Dieta także w dużym stopniu zwiększa zapotrzebowanie organizmu na wodę.

Decyzja należy do Ciebie, zaryzykować zdrowie dla utraty kilku kilogramów, czy może zmienić sposób odżywiania i dzięki temu zyskać zdrowie, radość i wymarzoną smukłą sylwetkę. My już wybraliśmy!

Polecane

Nastawienie do żywności

Nastawienie do żywności wpływa na sytość po jedzeniu!

Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Health Psychology” wykazały, że nastawienie…

Czytaj więcej
Ile słońca dla kogo?

Ile słońca dla kogo?

Czy wiesz, że do oparzenia słonecznego może dojść nie tylko…

Czytaj więcej
Dieta antywrzodowa

Dieta antywrzodowa – na problemy z żołądkiem

Wrzodami żołądka nazywamy uszkodzenia powstałe na ścianie żołądka, gdzie przyczyną…

Czytaj więcej
Peeling dłoni

Domowe sposoby na peeling dłoni

Dłonie, tak jak inne części ciała, zasługują na troskliwą pielęgnację.…

Czytaj więcej

Niepłodność kobieca

Aby doszło do zapłodnienia, narząd rodny powinien być prawidłowo zbudowany…

Czytaj więcej