Wiele chorób cywilizacyjnych ma związek z dietą i żywieniowymi nawykami. Nie służy nam żywność wysoko przetworzona, pełna konserwantów czy barwników.
Wiele chorób cywilizacyjnych ma związek z dietą i żywieniowymi nawykami. Nie służy nam żywność wysoko przetworzona, pełna konserwantów czy barwników. Nie jest to również obojętne dla naszej cery. Jak zapewnić jej cenne wartości odżywcze, witaminy i minerały?
Aby mieć ładną cerę, zwróć uwagę na to, co jesz na co dzień. Znaczenie ma też jakość spożywanych produktów, regularność, liczba kalorii, czas, jaki przeznaczasz na spożycie posiłku. Nawet najdroższe kosmetyki i zabiegi pielęgnacyjne nie będą wystarczające, dopóki nie zmienisz nawyków żywieniowych.
Unikaj soli i cukru
Zarówno cukier, jak i nadmiar soli mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, a także na kondycję i wygląd naszej skóry. Zatrzymują wodę w organizmie, a toksyny, które nie mogą zostać wydalone, zaczynają uwalniać się i prowadzą do problemów ze skórą i cerą, które stają się skłonne do podrażnień i niedoskonałości, m.in. wyprysków. Staje się też pozbawiona blasku i elastyczności.
Unikaj kofeiny
Nie tylko kawy, ale też mocnej czarnej herbaty czy napojów izotonicznych, gdyż prowadzi ona do zmian kolorytu skóry. Poza tym cera staje się matowa, bez blasku i poszarzała. Kofeina również zatrzymuje wodę w organizmie i utrudnia usuwanie z ciała toksyn. Lepiej sięgać po wodę mineralną, która oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn, a także nawilża skórę.
Tłuste dania zmień na lekkie
Placki ziemniaczane lub kotlet schabowy? Tak, ale inaczej przyrządzone – placki można upiec, a schab np. zgrillować. Tłuste potrawy, bogate w tłuszcze nasycone, źle wpływają na zdrowie i skórę – pojawiają się na niej przebarwienia i krosty, nieestetyczne zmiany trądzikowe.
Dowiedz się więcej: https://www.dermedica.com.pl
Fot. Pixabay.com