Liczymy je, staramy się ograniczyć ich ilość, ale nie zastanawiamy się czym one tak naprawdę są? Mowa tu o kaloriach.
Czym jest kaloria?
Kaloria [cal] to historyczna jednostka ciepła (energii) – nie mylić z temperaturą. Według Międzynarodowego Układu Jednostek Miar SI podstawową jednostką ciepła jest dżul, kaloria ma tylko znaczenie historyczne, i wykorzystywana jest głównie w naukach o żywieniu.
Definicja kalorii
1 kalorię definiuje się, jako taką ilość ciepła, która potrzebna jest do podgrzania pod ciśnieniem 1 atmosfery 1 g czystej chemicznie wody o 1°C (dokładnie od temperatury 14,5°C do temperatury 15,5°C).
Dlaczego wartość energetyczna żywności jest podawana w kcal a nie w cal?
Mówimy, że produkt ma ileś kalorii, mija się to odrobinę z prawdą, ponieważ wartość energetyczna jest wyrażana w kcal czyli kilokaloriach a nie w cal czyli kaloriach. Kilokaloria [kcal] to jednostka o tysiąc razy większa niż kaloria [cal], jednak potocznie przyjęło się, że mówimy, że tic-tac ma tylko dwie kalorie[cal], tak naprawdę ma tylko dwie kilokalorie[kcal]. Dzięki używaniu kilokalorii [kcal] zamiast kalorii [cal] nie ma potrzeby dopisywania 3 zer na końcu wartości energetycznej – poza tym kaloria [cal] jest bardzo małą jednostką – kilokaloria [kcal] lepiej nadaje się do określanie wartości energetycznej pokarmu.
Zwracajmy uwagę na jaką ilość produktu podana jest wartość energetyczna – zawsze na opakowaniu powinna być podana na 100 gram lub 100 mililitrów produktu, czasem również na porcję
Jak przeliczyć kalorie na dżule?
Czasem zdarza się, że musimy przeliczyć kilokalorie na kilodżule, sprawa jest prosta
Oznacza to, że np. cheeseburger z Mc Donaldsa, który ma „jedynie” 278 kcal/porcję, w kilodżulach jego wartość energetyczna wynosi 278×4,184=1163 kilodżule [kJ].
Fot. Pixabay.com