Blanszowanie warzyw

Blanszowanie staje się coraz popularniejsze – warto przyrządzać warzywa w ten sposób, aby zachować ich cenne wartości odżywcze. Jak blanszować m.in. szpinak, marchewkę czy kalafior?

Blanszowanie szpinaku

Do codziennej diety warto włączyć szpinak, gdyż zawiera wiele witamin, beta-karoten, sole mineralne, luteinę, a także antyoksydanty. Jest też bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, które są wyjątkowo wrażliwe i nietrwałe termicznie, dlatego najlepiej spożywać go na surowo w sałatce. Alternatywą jest też blanszowanie szpinaku.

Jego liście wystarczy starannie umyć, aby pozbyć się piasku, a następnie włożyć je do sitka i zanurzyć w osolonym wrzątku na około 30 sekund, a potem zanurzyć go na chwilę w zimnej wodzie.

Blanszowanie marchewki

Marchew wystarczy umyć, obrać i pociąć na słupki lub w kostkę, a następnie wrzucić je do gotującej się i osolonej wody na około minutę, a następnie przelać ją zimną wodą lub włożyć do miski z wodą i lodem. Można też wybrać blanszowanie marchewki za pomocą pary wodnej.

Przyrządzone w ten sposób warzywo zachowa smak, chrupkość oraz cenne wartości odżywcze. Marchew jest źródłem karotenoidów i flawonoidów (rodzaje przeciwutleniaczy), beta-karotenu, związków fenolowych i wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe.

Blanszowanie kalafiora i brokułu

Warto też blanszować fasolkę i delikatne różyczki kalafiora oraz brokułu, gdyż pod wpływem działania pary szybko zmiękną, będą jędrne i smaczne, a przy tym zachowają cenne wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Blanszowanie to ceniona metoda obróbki żywności, gdyż zapobiega utracie witamin i minerałów – pozwala zachować zarówno smak, jak i cenne składniki poszczególnych produktów.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Sposoby na zniszczone włosy

5 sposobów na zniszczone włosy

Jest mnóstwo czynników, wpływających destrukcyjnie na nasze włosy. Należą do…

Czytaj więcej
mała grupa kobiet praktykujących stretching w parku, które angażują się w różne ćwiczenia rozciągające.

Stretching – Klucz do elastyczności i dobrego samopoczucia

Stretching – proste słowo, które kryje w sobie klucz do…

Czytaj więcej
Letnie menu - czego unikać

Letnie menu – czego unikać?

Upały sprzyjają rozwojowi bakterii – także w naszym codziennym jedzeniu.…

Czytaj więcej
miód lejący się na łyżeczkę

Jaki miód na przeziębienie działa najskuteczniej?

Przeziębienie to powszechna dolegliwość, która może skutecznie uprzykrzyć codzienne funkcjonowanie.…

Czytaj więcej
Zima a zdrowie

Zalety zimowej pory

Mało osób lubi zimę, gdy dzień krótki, szybko zapada zmierzch,…

Czytaj więcej