Blanszowanie warzyw

Blanszowanie staje się coraz popularniejsze – warto przyrządzać warzywa w ten sposób, aby zachować ich cenne wartości odżywcze. Jak blanszować m.in. szpinak, marchewkę czy kalafior?

Blanszowanie szpinaku

Do codziennej diety warto włączyć szpinak, gdyż zawiera wiele witamin, beta-karoten, sole mineralne, luteinę, a także antyoksydanty. Jest też bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, które są wyjątkowo wrażliwe i nietrwałe termicznie, dlatego najlepiej spożywać go na surowo w sałatce. Alternatywą jest też blanszowanie szpinaku.

Jego liście wystarczy starannie umyć, aby pozbyć się piasku, a następnie włożyć je do sitka i zanurzyć w osolonym wrzątku na około 30 sekund, a potem zanurzyć go na chwilę w zimnej wodzie.

Blanszowanie marchewki

Marchew wystarczy umyć, obrać i pociąć na słupki lub w kostkę, a następnie wrzucić je do gotującej się i osolonej wody na około minutę, a następnie przelać ją zimną wodą lub włożyć do miski z wodą i lodem. Można też wybrać blanszowanie marchewki za pomocą pary wodnej.

Przyrządzone w ten sposób warzywo zachowa smak, chrupkość oraz cenne wartości odżywcze. Marchew jest źródłem karotenoidów i flawonoidów (rodzaje przeciwutleniaczy), beta-karotenu, związków fenolowych i wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe.

Blanszowanie kalafiora i brokułu

Warto też blanszować fasolkę i delikatne różyczki kalafiora oraz brokułu, gdyż pod wpływem działania pary szybko zmiękną, będą jędrne i smaczne, a przy tym zachowają cenne wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Blanszowanie to ceniona metoda obróbki żywności, gdyż zapobiega utracie witamin i minerałów – pozwala zachować zarówno smak, jak i cenne składniki poszczególnych produktów.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Suplementy odchudzające

Suplementy odchudzające – czy naprawdę działają?

Według ostatnich amerykańskich statystyk coraz większa grupa mężczyzn i kobiet…

Czytaj więcej
rozgrzewający gulasz wołowy w ciemnej miseczce

Trzy rozgrzewające przepisy na jesienne obiady

Jesień to czas, kiedy dni stają się coraz krótsze, a…

Czytaj więcej
łosoś na święta

Nowoczesne potrawy na bożonarodzeniowy stół

Dwanaście potraw wigilijnych to polska tradycja, podobnie jak dodatkowe miejsce…

Czytaj więcej
fotel zabiegowy w jasny gabinecie

Medyczny fotel zabiegowy – do jakich gabinetów go zakupić?

Każda placówka medyczna musi posiadać odpowiednie wyposażenie, aby móc w…

Czytaj więcej
Malowanie oczu

Jak prawidłowo malować oczy – skuteczne wskazówki

Prawidłowy makijaż oczu potrafi zdziałać cuda, w zależności od okazji…

Czytaj więcej