Smaki

Pięć smaków, nie to nie błąd tytułu, rzeczywiście człowiek jest zdolny do odczuwania pięciu smaków. Chociaż rzadko można spotkać kogoś kto o tym wie, to to rzeczywiście prawda, piątym smakiem jest smak umami – z japońskiego tłumaczy się go jako dobry, pełny, mięsny.

Język człowieka pokryty jest około 10 000 kubków smakowych, rozmieszczone są one na języku, podniebieniu, w nabłonku gardła, nagłośni oraz w górnej części przełyku. Dodatkowo kubki smakowe zlokalizowane na języku skupiają się w widocznych wybrzuszeniach, tzw. brodawkach.

Co ciekawe kubki smakowe zwiększają swoją wrażliwość u kobiet ciężarnych. Wrażliwość na różne smaki, zwłaszcza gorzki i słodki jest uwarunkowana genetycznie, a więc różna u każdego człowieka.

Podstawowe cztery smaki to:

  1. słodki –największe zagęszczenie receptorów słodkiego smaku jest na koniuszku języka
  2. słony – receptory rozrzucone są równo po całym języku, jednak największe skupiska tworzą się po bokach w przedniej części języka
  3. kwaśny – najwięcej receptorów smaku kwaśnego jest na bokach języka
  4. gorzki – najwięcej receptorów smaku gorzkiego występuje u nasady języka (tył języka)

Piątym smakiem jest umami. Receptory wykrywające ten smak zostały odkryte dopiero w 2001 roku. Odczucie smakowe zwane umami jest bezpośrednio związane z glutaminianem sodu – składnikiem popularnych przypraw do zup i sosów, receptory smaku umami są wrażliwe między innymi na glutaminian sodu. Z fizjologicznego punktu widzenia umami to smak pokarmów mięsnych i potraw wysokobiałkowych.

Jeśli kubki smakowe kontaktują się przez dłuższy czas z substancjami umami, aktywność komórek odbierających i przetwarzających odczucia smakowe zmniejsza się. Kolejny talerz rosołu nie cieszy już tak jak pierwszy.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta wodna

Dieta wodna – zdrowa woda siły doda

Nie ma żadnych ograniczeń, co do grupy osób, które mogą…

Czytaj więcej
Peeling dłoni

Domowe sposoby na peeling dłoni

Dłonie, tak jak inne części ciała, zasługują na troskliwą pielęgnację.…

Czytaj więcej
Czekolada w kosmetykach

Kosmetyki z miodem, kakao i czekoladą – właściwości i zalety

Miód, czekolada i kakao są często stosowane w preparatach kosmetycznych.…

Czytaj więcej
Pączki

Pączek – rodzaje i przepisy

Pączek to wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, zwykle z nadzieniem.…

Czytaj więcej
żel na stłuczenia

Nexcare Coldhot Classic – zimno-ciepły okład do terapii bólu

Nexcare Coldhot Classic to wielokrotnego użytku okład żelowy, który może…

Czytaj więcej