Anoreksja dotyczy przede wszystkim kobiet. Jednak statystyki pokazują, że zaburzenie to dotyka coraz większej ilości mężczyzn. Obniża się także przeciętny wiek osób chorujących – przestają zadziwiać przypadki anoreksji u dziewczynek
Bulimia, czyli “wilczy głód” jest chorobą najczęściej występującą u młodych dziewcząt (90% przypadków). Objawia się ona zaburzeniami w przyjmowaniu pokarmów, polegającymi na napadach niepohamowanego głodu, połączonego ze zjadaniem nienaturalnie dużych
Wystawienie na obecne w miejskim otoczeniu zanieczyszczenie powietrza, szczególnie w późnym okresie ciąży, może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu witaminy D u płodu. Wskazują na to badania, których wyniki zostały
Co piąty Amerykanin w wieku 24-32 lat cierpi na nadciśnienie tętnicze – wykazały badania opublikowane przez najnowsze wydanie „Epidemiology”. Te zatrważające statystyki znajdują również odzwierciedlenie w Polsce – wg rodzimych
Wielu jest zwolenników promowania alkoholu jako cudownego „leku” przeciw miażdżycy oraz jako środka na poprawę humoru. Takie działanie alkoholu jest związane z paradoksem francuskim. Niestety przy bliższym przyjrzeniu się napojom
Cukrzyca jest chorobą, która każdego dnia dotyka coraz więcej osób na świecie. W samych Stanach Zjednoczonych, ponad 23 miliony ludzi, boryka się z tym problemem(to aż 8% całej populacji USA).
Dobra wiadomość dla osób, które nie potrafią odmówić sobie kawy z łyżeczką cukru. Naukowcy odkryli, że słodzenie kawy to świetny sposób na przygotowanie się do kolejnego, pracowitego dnia. Ten prosty
Węglowodany zwane inaczej cukrami spotykamy w świecie żywności na każdym kroku. Potocznie nazywamy je cukrami. Są to związki organiczne – zbudowane głównie z węgla, wodoru oraz tlenu. Od swojej budowy
Wczesna jesień to czas żywych kolorów, ale również okres w którym dni stają się krótsze a temperatury coraz niższe. Wielu z nas lubi początek jesieni, kiedy jest ciepło ale nie
Kwas askorbinowy, nazywany potocznie witaminą C jest niezbędnym składnikiem diety każdego człowieka. Spożywamy ją często wraz z pożywieniem, niektórzy stosują również suplementy. W okresie zwiększonej liczby zachorowań wiedzie prym jako
Postęp technologiczny sprawił, że komputer stał się narzędziem naszej pracy. Jest nieodłącznym towarzyszem zarówno w biurze, jak i w domu. Ciężko nam bez niego normalnie funkcjonować. Według badań spędzamy przy
W diecie wielu Polaków na próżno szukać warzyw i owoców, a ich domowa apteczka pełna jest 'witaminek’ i suplementów diety. Żywieniowcy są zaniepokojeni, ponieważ jak donoszą badania, źródłem witamin co
Macie nie najlepsze wyniki morfologii? Niedawno oddaliście krew albo dużo jej straciliście? Warto poprawić ten stan, wspomagając się dietą. Podpowiadamy, co warto jeść. Buraki to podstawa W codziennej diecie bardzo
Mało osób lubi zimę, gdy dzień krótki, szybko zapada zmierzch, a oblodzone chodniki każą stąpać powoli i ostrożnie. Tymczasem – jak dowodzi nauka – chłody bardzo służą naszemu zdrowiu. Po
Palenie szkodzi – podobne hasła tak wpisały nam się w pamięć, że już nie zwracamy na nie uwagi. Nie zastanawiamy się nad ich sensem. To duży błąd, bo skutki palenia
Proces alergizacji zaczyna się już w czasie ciąży. Alergia pokarmowa zależy nie tylko od matki, ale także od ojca, od jego chromosomów, często uszkodzonych używkami. Wielu rodziców zapewne nie wie,