Site Loader
Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Nawadnianie organizmu

Nawadnianie organizmu – sposób na piękną cerę

Chcesz być piękną, musisz się postarać.Możesz to zrobić w bardzo...

Czytaj więcej
Dieta cytrusowa

Lubisz cytrusy? Przejdź na dietę grejpfrutową!

Miłośnicy cytrusów z pewnością zakochają się w tej kuracji, która...

Czytaj więcej
Produkty nie dla dzieci

Jakich produktów powinno unikać Twoje dziecko?

Dla każdej mamy bardzo ważny jest zdrowy rozwój dziecka, dlatego...

Czytaj więcej
Sposoby na podrażnioną skórę

7 sposobów na podrażnioną skórę

Podrażniona skóra twarzy to problem przede wszystkim posiadaczek cery wrażliwej....

Czytaj więcej
Bądź piękna w karnawale

Bądź piękna w karnawale!

Trwa karnawał. Czas szalonych zabaw do białego rana! Dzięki naszym...

Czytaj więcej