Site Loader
Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Mniej popularne odmiany ryżu

Mniej popularne odmiany ryżu

Popularna domowa pomidorowa smakuje tylko z ryżem? Warto wiedzieć, że...

Czytaj więcej
orzech kokosowy

Zdrowe batony kokosowe – fit przekąska dla aktywnych!

Nie masz pomysłu na przekąskę, którą przygotujesz samodzielnie i szybko?...

Czytaj więcej
Szampon z atestem

Szampon, ale z atestem

Nie wszystkie kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji włosów zadziałają na nie...

Czytaj więcej
Jogurt

Jesz jogurt? – jesz robale!

Piękny karminowy kolor większości owocowych jogurtów, galaretek czy napojów uzyskuje...

Czytaj więcej
zasady Montessori

Metoda Montessori – na czym polega ta forma nauki?

Metoda Montessori to jeden z najpopularniejszych systemów edukacyjnych i wychowawczych...

Czytaj więcej