Site Loader
Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Banan na poprawę humoru

Banan na poprawę humoru!

Ten żółty owoc jest naturalną, pełną węglowodanów przekąską która daje...

Czytaj więcej
Jesienna melancholia

Czas jesiennej melancholii

Wczesna jesień to czas żywych kolorów, ale również okres w...

Czytaj więcej
Historia cytologii - wymaz z pochwy

Historia cytologii – w jakim celu pobiera się wymaz z pochwy

W roku 1928 George Nicolas Papanicolaou, uznawany obecnie za ojca...

Czytaj więcej
Jak starzeje się skóra

Jak starzeje się skóra

Po trzydziestce w górnych partiach twarzy , na czole i...

Czytaj więcej
Mezoterapia

Mezoterapia – dlaczego warto?

Marzenie o wiecznej młodości towarzyszą nam chyba od zarania dziejów....

Czytaj więcej