Site Loader
Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Polecane

Podczas ataku nie daj się sparaliżować

Podczas ataku nie daj się sparaliżować

Warto poznać różne sztuki walki i nauczyć się podstaw obrony,...

Czytaj więcej
Praktyczne zastosowanie aloesu

Praktyczne zastosowania aloesu

Aloes jest bardzo zdrowy. Łagodzi problemy skórne, różne oparzenia, podrażnienia...

Czytaj więcej
Łagodzenie podrażnień po goleniu

Łagodzenie podrażnień po goleniu

Mężczyźni poświęcają bardzo dużo czasu na golenie. Dla wielu mężczyzn...

Czytaj więcej
Niezdrowe jedzenie

Dlaczego gdy jesteśmy niewyspani, sięgamy po niezdrowe jedzenie?

Nieprzespana noc sprawia, że ludzie stają się znacznie mniej odporni...

Czytaj więcej
Peeling dłoni

Domowe sposoby na peeling dłoni

Dłonie, tak jak inne części ciała, zasługują na troskliwą pielęgnację....

Czytaj więcej