Site Loader
Witaminy i minerały zimą

Zima to pora roku, w której musimy szczególnie zadbać o dostarczenie substancji odżywczych do naszego organizmu – podpowiadamy, co jeść, które witaminy są ważne o tej porze roku itd. Poniżej garść porad.

Mniejszy wybór warzyw i owoców

Niedobór witamin i minerałów może nam doskwierać szczególnie zimą, gdyż mamy znacznie ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Wiosną i latem możemy w nich niemal przebierać, ale co zatem jeść zimą, aby zapewnić sobie moc substancji odżywczych i nie narzekać na spadek energii?

Świeże? A może suplementy?

Najlepszym źródłem witamin są oczywiście świeże warzywa i owoce, a zatem korzystajmy z tych, które możemy kupić także w zimie – np. bogate w witaminę C cytrusy, brokuły, natkę pietruszki, czosnek itd. Potrafią one walczyć z zarazkami, broniąc nas przed przeziębieniem.

Przede wszystkim ważne są dla nas witaminy i minerały – można je również suplementować, ale trzeba wybierać produkty wysokiej jakości, np. https://sklep.lemone.pl/p-dr-enzmann-b12-max-500-mcg-120-kapsulek-5381.html

Witamina C i co dalej?

Duże znaczenie o tej porze roku ma także witamina E, którą znajdziemy w razowym chlebie i olejach, a także prowitamina A znana jako beta-karoten. Ją zaś dostarczymy, jedząc marchew, pomarańcze, grejpfruty itp. Witamina A znajduje się w jajach i wątróbce, zwiększa liczbę komórek odpornościowych.

Witaminy z grupy B są zawarte w awokado, bananach, rybach, ale warto też spożywać ryby, mięso, nabiał i produkty pełnoziarniste. One z kolei zadbają o nasz układ nerwowy i biorą udział w produkcji substancji potrzebnych do obrony organizmu. Wskazane jest też selen i cynk (pestki dyni, kasza gryczana), wapń (mleko i produkty mleczne), a także żelazo – wprowadź do menu mięso, np. wątrobę, fasolę, brokuły, szpinak.

Jakie konkretnie produkty jadać?

Zimą warto zatem jadać potrawy rozgrzewające, a z owoców to pora na pomarańcze, mandarynki, grejpfruty i cytryny, gdyż mają dużo witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu i innych cennych składników. Na obiad chętnie gotujemy zupy, gulasze, potrawki jednogarnkowe, pijmy gorącą herbatę i zioła, używajmy przypraw, które nas rozgrzeją – jak imbir, pieprz, kurkuma itd.

Czytaj również:  Co jeść latem w zgodzie z Kuchnią Pięciu Przemian?

Na wagę złota w zimie są też kiszonki – np. ogórki kiszone, zakwas z buraków, kwas chlebowy czy kapusta kiszona. Zachowują dużo witamin i składników mineralnych, które znajdują się głównie w soku. Warto jeść je często, ale z umiarem ze względu na wysoką zawartość soli. Kisić można wszystkie warzywa, a zatem zachęcamy do eksperymentów!

Warto też pamiętać o mrożonkach. Są bogate w witaminę C i antyoksydanty, tj. witaminę E, beta-karoten, ale E, ale też selen i cynk. Mają prawie taką samą wartość odżywczą jak świeże warzywa i owoce, trzeba je tylko odpowiednio przyrządzić. Jeśli kupimy warzywa do gotowania, nie rozmrażajmy ich wcześniej, bo mogą stracić aż 50 proc. witaminy C.

Nabiał, mimo że zimny, też jest polecany w walce z infekcjami – np. kefir. Fermentowane produkty mleczne zawierają probiotyki, czyli żywe organizmy wzmacniające układ obronny.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta która odchudzi każdego

Dieta która odchudzi każdego!

Dieta Dukana, Cambridge, dieta 1000kcal… Nie zwracamy uwagi na konsekwencje,...

Czytaj więcej
Dieta w okresie menopauzy

Dieta w okresie menopauzy

Z powodu hormonalnych zmian to trudny czas dla sylwetki. By...

Czytaj więcej
Jajka na poprawę humoru

Jajka na poprawę humoru

Czy wiesz, że jajka są nie tylko smaczne i zdrowe,...

Czytaj więcej
Co to są kalorie?

Co to są kalorie?

Liczymy je, staramy się ograniczyć ich ilość, ale nie zastanawiamy...

Czytaj więcej
Tłuszcze

Kilka słów o tłuszczach…

Jednym z kliku najważniejszych składników naszej diety są tłuszcze. Jak...

Czytaj więcej