Site Loader
Witaminy i minerały zimą

Zima to pora roku, w której musimy szczególnie zadbać o dostarczenie substancji odżywczych do naszego organizmu – podpowiadamy, co jeść, które witaminy są ważne o tej porze roku itd. Poniżej garść porad.

Mniejszy wybór warzyw i owoców

Niedobór witamin i minerałów może nam doskwierać szczególnie zimą, gdyż mamy znacznie ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Wiosną i latem możemy w nich niemal przebierać, ale co zatem jeść zimą, aby zapewnić sobie moc substancji odżywczych i nie narzekać na spadek energii?

Świeże? A może suplementy?

Najlepszym źródłem witamin są oczywiście świeże warzywa i owoce, a zatem korzystajmy z tych, które możemy kupić także w zimie – np. bogate w witaminę C cytrusy, brokuły, natkę pietruszki, czosnek itd. Potrafią one walczyć z zarazkami, broniąc nas przed przeziębieniem.

Przede wszystkim ważne są dla nas witaminy i minerały – można je również suplementować, ale trzeba wybierać produkty wysokiej jakości, np. https://sklep.lemone.pl/p-dr-enzmann-b12-max-500-mcg-120-kapsulek-5381.html

Witamina C i co dalej?

Duże znaczenie o tej porze roku ma także witamina E, którą znajdziemy w razowym chlebie i olejach, a także prowitamina A znana jako beta-karoten. Ją zaś dostarczymy, jedząc marchew, pomarańcze, grejpfruty itp. Witamina A znajduje się w jajach i wątróbce, zwiększa liczbę komórek odpornościowych.

Witaminy z grupy B są zawarte w awokado, bananach, rybach, ale warto też spożywać ryby, mięso, nabiał i produkty pełnoziarniste. One z kolei zadbają o nasz układ nerwowy i biorą udział w produkcji substancji potrzebnych do obrony organizmu. Wskazane jest też selen i cynk (pestki dyni, kasza gryczana), wapń (mleko i produkty mleczne), a także żelazo – wprowadź do menu mięso, np. wątrobę, fasolę, brokuły, szpinak.

Jakie konkretnie produkty jadać?

Zimą warto zatem jadać potrawy rozgrzewające, a z owoców to pora na pomarańcze, mandarynki, grejpfruty i cytryny, gdyż mają dużo witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu i innych cennych składników. Na obiad chętnie gotujemy zupy, gulasze, potrawki jednogarnkowe, pijmy gorącą herbatę i zioła, używajmy przypraw, które nas rozgrzeją – jak imbir, pieprz, kurkuma itd.

Czytaj również:  Jagody goji - owoce długowieczności

Na wagę złota w zimie są też kiszonki – np. ogórki kiszone, zakwas z buraków, kwas chlebowy czy kapusta kiszona. Zachowują dużo witamin i składników mineralnych, które znajdują się głównie w soku. Warto jeść je często, ale z umiarem ze względu na wysoką zawartość soli. Kisić można wszystkie warzywa, a zatem zachęcamy do eksperymentów!

Warto też pamiętać o mrożonkach. Są bogate w witaminę C i antyoksydanty, tj. witaminę E, beta-karoten, ale E, ale też selen i cynk. Mają prawie taką samą wartość odżywczą jak świeże warzywa i owoce, trzeba je tylko odpowiednio przyrządzić. Jeśli kupimy warzywa do gotowania, nie rozmrażajmy ich wcześniej, bo mogą stracić aż 50 proc. witaminy C.

Nabiał, mimo że zimny, też jest polecany w walce z infekcjami – np. kefir. Fermentowane produkty mleczne zawierają probiotyki, czyli żywe organizmy wzmacniające układ obronny.

Polecane

Jak dobrać kolor szminki

Jak dobrać kolor szminki?

Pięknie umalowane usta potrafią jak nic innego przyciągnąć męską uwagę....

Czytaj więcej
Gabinet ginekologiczny

Cysty na jajniku

Cysta (inna nazwa to torbiel) to otorbiona przestrzeń w organizmie...

Czytaj więcej
Dieta antywrzodowa

Dieta antywrzodowa – na problemy z żołądkiem

Wrzodami żołądka nazywamy uszkodzenia powstałe na ścianie żołądka, gdzie przyczyną...

Czytaj więcej
Dobry zegarek na wyprawy w góry

Dobry zegarek na wyprawy w góry

Wyprawa w góry wymaga dobrego przygotowania - kondycji, ale nie...

Czytaj więcej
Nieprawdiłowe położenie narządów rodnych

Nieprawidłowe położenie narządu rodnego

Utrzymanie prawidłowego położenia narządu płciowego zależy od mięśni i powięzi...

Czytaj więcej