Fałszowanie pieniędzy, dokumentów, co jakiś czas słyszy się o takich przypadkach, ale jak można fałszować żywność? Ano można, tak samo jak można fałszować markowe adidasy kupione na rynku za pół
W naszym społeczeństwie w dalszym ciągu opacznie rozumiana jest definicja diety. Ilekroć usłyszymy, że ktoś jest na diecie naszą pierwszą myślą jest odchudzanie, czyli dieta ubogoenergetyczna. Jest to oczywiście błędne
Dzieci karmione mlekiem z piersi matek uzyskały mniejszą wagę w pierwszym roku życia w porównaniu do dzieci karmionych mlekiem – naturalnym lub modyfikowanym – z butelki, sugerują nowe badania. Autorka
Podobnie do rozmowy o byciu grubym, rozmowa o byciu starym jest ważnym wskaźnikiem niezadowolenia ze swojego ciała, jak pokazują badania opublikowane w Journal of Eating Disorders. Niezadowolenie z ciała jest
Większość kobiet krytycznie podchodzi do swoich sylwetek. Natomiast mężczyźni zdają się nie być świadomi, że ważą za dużo, jak ujawnia ankieta przeprowadzona przez The Guardian. Percepcja wagi często jest błędna
Witaminy to jedne z substancji które bardzo chętnie przyjmujemy w formie suplementów nie zastanawiając się nawet nad tym czym one tak właściwie są, ani po co są nam potrzebne. Czasem
Według ostatnich amerykańskich statystyk coraz większa grupa mężczyzn i kobiet stara się obniżyć swoją masę ciała. Często odchudzanie staje się obsesyjne, a kolejne próby bezskuteczne. Wiele osób, chwyta się ostatnie
Lodówka, jeden z ważniejszych elementów każdej kuchni. Internet, niektórzy nie potrafią bez niego żyć. Cóż, pozostało tylko połączyć te dwa elementy… Na tegorocznych targach IFA w Berlinie, na których prezentowane
Liczymy je, staramy się ograniczyć ich ilość, ale nie zastanawiamy się czym one tak naprawdę są? Mowa tu o kaloriach. Czym jest kaloria? Kaloria [cal] to historyczna jednostka ciepła (energii)
Jednym z kliku najważniejszych składników naszej diety są tłuszcze. Jak już wiemy pełnią one wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Tłuszcze występują w wielu artykułach spożywczych. Może to być ten
Jak twierdzą amerykańscy naukowcy, zapobieganie cukrzycy II typu może stać się łatwiejsze. Najnowsze badania sugerują, że regularne spożywanie produktów mlecznych może pomóc w walce z tą przewlekłą chorobą metaboliczną. Amerykańscy
Błonnik pokarmowy zwany także włóknem pokarmowym to niezwykle istotny element diety każdego z nas. W jego skład wchodzą różnorodne substancje które pomimo tego że nie są trawione w organizmie, pełnią
Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Health Psychology” wykazały, że nastawienie osób badanych do posiłku przed jego spożyciem, skutkowało różnym poziomem sytości po spożyciu. Naukowcy doszli do wniosku, że postrzeganie żywności
Pięć smaków, nie to nie błąd tytułu, rzeczywiście człowiek jest zdolny do odczuwania pięciu smaków. Chociaż rzadko można spotkać kogoś kto o tym wie, to to rzeczywiście prawda, piątym smakiem
Susanne Eman – gigantyczna matka pochłania ponad 20 000 kcal dziennie aby zostać najgrubszą kobietą świata! Na chwilę obecną Susanne waży odrobinę ponad 330kg. Jej celem jest osiągnięcie wagi ponad
Piękny karminowy kolor większości owocowych jogurtów, galaretek czy napojów uzyskuje się dzięki dodaniu do nich barwnika o nazwie Koszenila. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pochodzi ona