Site Loader
Dieta dla kobiet w ciąży

Podczas ciąży weź pod lupę szczególnie swoje menu. Ważne, by regularnie dostarczać organizmowi składników odżywczych, pamiętając o cennych witaminach i składnikach mineralnych. To czas, kiedy zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy rośnie i ma znaczenie zarówno dla zdrowia kobiety, jak i rozwoju jej dziecka. Czego konkretnie potrzebujesz?

Mikro- oraz makroelementy

Kobieta w ciąży ma większe zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, by uniknąć m.in. próchnicy zębów. Są to zarówno makroelementy – jak magnez, fosfor i wapń, jak i mikroelementy, czyli selen, jod, żelazo i cynk. Składniki te należy dostarczać nie z suplementów, ale najlepiej z bogatą i różnorodną dietą.

Wybrane makroelementy

Żelazo. Od dawna znane są jego właściwości – żelazo uchroni przed anemią. Poza tym odpowiada za transport tlenu do tkanek płodu. Jego brak może doprowadzić m.in. do poronienia, przedwczesnego porodu lub niedokrwistości u płodu. Wspomaga też układ odpornościowy. Warto sięgać po czerwone mięso, ryby i drób, ale też zielone warzywa – jak brukselka, brokuły, szparagi czy fasolka szparagowa. Unikaj mocnej herbaty i kawy, bo zmniejszają wchłanianie żelaza.

Wapń i fosfor. Niezbędne dla mocnych kości i zdrowych zębów mamy, ale i malucha. Wapń jest kluczowy dla budowy i wzrostu kości oraz wspierania rozwoju układu nerwowego malucha. Znajduje się on głównie w nabiale i produktach mlecznych, a dodatkowo w rybach, jajkach, niektórych warzywach. Fosfor również wspiera budowę kości – dostarczysz go z mlekiem, rybami czy warzywami strączkowymi.

Cynk. Cynk wpływa na przebieg niemal wszystkich podstawowych procesów życiowych. Bierze udział w mineralizacji kości, wspiera pracę układu odpornościowego, jego braki mogą doprowadzić m.in. do nieprawidłowego przebiegu porodu lub porodu przedwczesnego. Cenne źródła cynku to drób, owoce morza, jaja, nabiał, orzechy, ciemne pieczywo i kasza gryczana.

Magnez. Obniża ryzyko przedwczesnego porodu. Ma też znaczenie dla rozwoju układu kostnego u malucha. Produkty zawierające magnez to m.in. makrela, suszone morele, kakao, gorzka czekolada. Dobrze wchłania się razem z witaminą B6.

Czytaj również:  Jak dochodzi do zapłodnienia?

Jod. Bardzo ważny dla zdrowia tarczycy, a w czasie ciąży potrzebujesz go dużo więcej. Przyczynia się też do zachowania prawidłowej gospodarki hormonalnej. Niedobory jodu mogą doprowadzić do zaburzeń neurologicznych i opóźnień w rozwoju umysłowym dziecka. Konieczna jest suplementacja tego pierwiastka.

Selen. Wspomaga pracę układu immunologicznego i chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Jest ważny również dla tarczycy i serca. Znajduje się m.in. w rybach i pełnoziarnisty produktach.

Mangan. Niedobór prowadzi do wad rozwojowych dziecka – m.in. opóźnień rozwoju fizycznego dziecka czy wad w budowie narządów wewnętrznych. Jego źródłem są nasiona warzyw strączkowych, produkty z pełnego przemiału i kasza gryczana, a z warzyw także korzeń pietruszki, jarmuż, kalafior i szpinak.

Lena.k

fot. JillWellington / Pixabay

Polecane

Słodki cukier

Czy każdy cukier jest słodki?

Węglowodany zwane inaczej cukrami spotykamy w świecie żywności na każdym...

Czytaj więcej
Alkohol, a ciąża

Jesteś w ciąży? Nie pij!

Badania wykazały, że co dziesiąta kobieta w ciąży sięga po...

Czytaj więcej
Owoce na lato

Dieta na lato – co jeść podczas upałów?

Jak w pełni wykorzystać lato, a przy okazji zgubić kilka...

Czytaj więcej
Praktyczne zastosowanie aloesu

Praktyczne zastosowania aloesu

Aloes jest bardzo zdrowy. Łagodzi problemy skórne, różne oparzenia, podrażnienia...

Czytaj więcej
Dlaczego chorujemy latem?

Dlaczego chorujemy latem?

Latem nasza odporność jest większa niż zimą, nie oznacza to...

Czytaj więcej