Site Loader
Glikogen - paliwo sportowca

Nie potrzebujemy suplementów żeby rekreacyjnie uprawiać sport, człowiek od zawsze trenował różnego rodzaju dyscypliny sportowe bez wsparcia suplementacją. Jak organizm sobie radzi z wysiłkiem fizycznym? Skąd mamy energię żeby biegać, skakać i jeździć na rowerze? To wszystko dzięki zapasom glikogenu. Źródło energii podczas wysiłku fizycznego znajduje się w glikogenie. W naszym organizmie gromadzony jest on w wątrobie, a także w mniejszej ilości w mięśniach.

Glikogen to węglowodan złożony, stanowi on skoncentrowane źródło energii. W razie potrzeby może zostać wykorzystany jako źródło energii. W trakcie intensywnego wysiłku fizycznego rezerwy glikogenu zmniejszają się, a po długotrwałym (powyżej 45 minut) intensywnym wysiłku fizycznym jego rezerwy mogą być na wyczerpaniu. Objawia się to brakiem energii.

Glikogen wątrobowy a mięśniowy

Glikogen wątrobowy to taki sam glikogen jaki znajduje się w mięśniach, różnica jest taka, że glikogen mięśniowy może zostać wykorzystany tylko przez mięśnie, a wątrobowy poza dostarczaniem energii dla mięśni może również służyć jako źródło energii dla mózgu. Ilość glikogenu zgormadzonego w wątrobie to około 10% masy narządu – od 60 do nawet 150g, glikogen mięśniowy u sportowców wyczynowych może stanowić nawet do 3%, standardowo glikogen stanowi od 1 do 1,5% masy mięśni – około 200 – 300g.

Co zrobić żeby uzupełnić zapasy glikogenu?

Najlepiej bezpośrednio po treningu spożyć posiłek bogaty w węglowodany proste – np. owoce, czystą glukozę lub fruktozę, ewentualnie odżywkę węglowodanową. Zostaną one wówczas zmagazynowane jako glikogen. Czas ma tutaj niebagatelne znaczenie. Około 15 – 30 minut po wysiłku pojawia się tzw. okno glikogenowe – cukry proste najłatwiej uzupełniają wówczas rezerwy glikogenu. To właśnie w tym czasie należy przyjąć cukry proste. Całkowita resynteza glikogenu może trwać nawet do 48 godzin.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Winogrona dobre na serce

Jedzenie winogron może pomóc chronić serce mężczyzn z problemami metabolicznymi!

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez dr Marię Luz Fernandez i...

Czytaj więcej
Manu na jesień i zimę

Menu na jesień i zimę

Co warto wprowadzić do diety jesienią? Pora lekkich posiłków już...

Czytaj więcej
Sposoby na pękające piętyposoby na pękające pięty

Domowe sposoby na pękające pięty

Mimo, iż skóra na stopach wydaje się gruba i odporna,...

Czytaj więcej
Salmonella - choroba brudnych rąk

Jakie są objawy Salmonelli?

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie,...

Czytaj więcej
Ochrona oczu

Ochrona oczu

Napisano o nich całe tomy - wierszem i prozą. Zwierciadło...

Czytaj więcej