Site Loader
Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fitmaniak

Polecane

Napoje izotoniczne

Napoje izotoniczne

Intensywny wysiłek fizyczny wiąże się z utratą płynów ustrojowych z...

Czytaj więcej
Manu na jesień i zimę

Menu na jesień i zimę

Co warto wprowadzić do diety jesienią? Pora lekkich posiłków już...

Czytaj więcej
Dieta która odchudzi każdego

Dieta która odchudzi każdego!

Dieta Dukana, Cambridge, dieta 1000kcal… Nie zwracamy uwagi na konsekwencje,...

Czytaj więcej
Najgrubsza kobieta

Najgrubsza kobieta świata!

Susanne Eman – gigantyczna matka pochłania ponad 20 000 kcal...

Czytaj więcej
Dlaczego chorujemy latem?

Dlaczego chorujemy latem?

Latem nasza odporność jest większa niż zimą, nie oznacza to...

Czytaj więcej

Archiwa