Site Loader
Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

Rak sromu

Rak sromu

Profilaktyka Regularne wizyty u ginekologa. Ten rodzaj raka występuje głównie...

Czytaj więcej
Jak zapobiegać starzeniu sie skóry

Jak zapobiegać starzeniu się skóry?

Pierwsze oznaki starzenia widoczne są m.in. na skórze – zmarszczki...

Czytaj więcej
Skrobia modyfikowana

Skrobia modyfikowana – groźna czy nie?

Złowieszczo brzmiąca nazwa wystarczy by wystraszyć niejednego śmiałka, skrobia modyfikowana...

Czytaj więcej
Przed zajściem w ciążę - poradnik

Poradnik przed zajściem w ciążę

Gwarancja uzyskania zdrowego potomstwa jest dobry stan zdrowia obojga rodziców,...

Czytaj więcej
Cellulit

Cellulit

Cellulit atakuje bez względu na wiek, wagę, kolor skóry. Nie...

Czytaj więcej