Site Loader
Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jak zachować matową twarz

Jak zachować matową twarz – praktyczny poradnik

Nawet, jeśli nie masz tłustej cery, na pewno zdarza się,...

Czytaj więcej
Opalanie - niebezpieczne zmiany na skórze

Niebezpieczne zmiany po opalaniu

Nie zawsze można całkowicie uniknąć promieniowania słonecznego. Dlatego bardzo istotne...

Czytaj więcej
Jak zrobić manicure

Jak prawidłowo zrobić manicure? – praktyczny poradnik

Wielu z nas robienie manicure kojarzy się z koniecznością wizyty...

Czytaj więcej
Kuracja skóry

Kwaśna terapia – co powinnaś o niej wiedzieć?

Retin-A tak popularny w wielu gabinetach kosmetycznych został wyparty przez...

Czytaj więcej
Nowotwory narządu rodnego

Nowotwory narządu rodnego

Mogą być łagodne i złośliwe. Występują one w różnych postaciach,...

Czytaj więcej