Site Loader
Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

Makijaż do twarzy okrągłej

Wybieramy idealny makijaż dla twarzy okrągłej

Posiadaczki okrągłej twarzy często mają z jej powodu kompleksy. Niepotrzebnie,...

Czytaj więcej
Zniszczone paznokcie

Zniszczone paznokcie

Z łatwością można poprawić ich złą kondycję. Kruche, rozdwajające się...

Czytaj więcej
Olejek rycynowy

Olejek rycynowy dla zdrowia i urody

Gdy słyszymy o olejku rycynowym, pierwsze co przychodzi nam na...

Czytaj więcej
Tętno maksymalne

Wyznaczanie tętna maksymalnego(MHR)

MHR lub HRmax (z ang. Maximal heart rate) jest to...

Czytaj więcej
Witamina C

Witamina C wyleczy przeziębienie?

Kwas askorbinowy, nazywany potocznie witaminą C jest niezbędnym składnikiem diety...

Czytaj więcej