Site Loader
Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jak dbać o plecy

Piękne plecy – codzienna pielęgnacja – porady

Plecy są częścią ciała, którą często pomija się przy codziennej...

Czytaj więcej
Co jeść latem

Co jeść latem w zgodzie z Kuchnią Pięciu Przemian?

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych...

Czytaj więcej
Makijaż do ust

Idealny makijaż do ust – sprawdzone sposoby

Pięknie pomalowane usta są prawdziwą bronią kobiety, dodają jej zmysłowości...

Czytaj więcej
Drugi trymestr ciąży

Drugi trymestr ciąży

Drugi trymestr ciąży obejmuje okres od 13 do 28 tygodnia....

Czytaj więcej
Bądź piękna w karnawale

Bądź piękna w karnawale!

Trwa karnawał. Czas szalonych zabaw do białego rana! Dzięki naszym...

Czytaj więcej