Site Loader
Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta na jesień

Jesienna chandra – jak sobie z nią radzić?

Nadszedł czas, w którym musimy już przyzwyczaić się do pochmurnej...

Czytaj więcej
Czas na herbatkę

Czas na herbatkę: chińskie i europejskie parzenie herbaty

Dzisiejsze czasy są bardzo szybkie, zatem nasze picie herbaty często...

Czytaj więcej
ABC pielęgnacji skóry

ABC pielęgnacji skóry

Największymi wrogami skóry w zimie są wahania temperatur, suche powietrze...

Czytaj więcej
Sport to zdrowie

Sport to zdrowie!

Aktywność fizyczna odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu....

Czytaj więcej
Leki na zapas

Czy kupować leki na zapas?

Z badań wynika, że to kobiety najczęściej kupują leki na...

Czytaj więcej