Ogórek i pomidor

Wielu z was sądzi zapewne, że zna odpowiedź na to proste pytanie. Można by powiedzieć, że takie połączenie jest idealnym przykładem smakowitej dietetycznej sałatki. Ogórek jest niskokaloryczny, dlatego świetnie nadaje się do wielu sałatek. Ale czy aby na pewno jest odpowiednim składnikiem, który możemy dodać bez zastanowienia?

Uwaga na ogórka

Niestety, przy dodawaniu ogórka do miski zdrowych, bogatych w witaminę C warzyw musimy uważać – dlaczego? Ogórek (jak również inne dyniowate – cukinia, kabaczki, dynie), zawiera askorbinazę – enzym, który powoduje rozkład witaminy C. Enzym ten zostaje uwolniony podczas krojenia, obierania i rozdrabniania z uszkodzonych mechanicznie tkanek.

Obecność enzymu, który powoduje utlenianie sie witaminy C w ogórku, sprawia , że pomidor zostaje jej całkowicie pozbawiony. Dzieję się tak również z innymi warzywami bogatymi w tą witaminę. Warto na to zwrócić na uwagę szykując sałatkę. Ale czy oznacza to rezygnację z ogórka w potrawach np. z pomidorami?

Parę mililitrów soku z ogórka może pozbawić zupełnie witaminy C aż pięć kilogramów pomidorów!

Przyda się cytryna

Jest jeden prosty sposób aby móc cieszyć się, zdrową, pełną witamin sałatką z ogórkiem. Aby nie dopuścić do utlenienia się kwasu askorbinowego musimy zakwasić sałatkę. Można do tego celu wykorzystać zarówno cytrynę, jak i ocet winny, kefir, czy jogurt – kwaśne środowisko (pH poniżej 5) hamuje aktywność askorbinazy.

Ten prosty zabieg sprawi, że miłośnicy ogórków, nie będą musieli martwić się o witaminę C w swojej diecie. Wystarczy skropić sałatkę sokiem z cytryny, lub dodać do sałatki sos winegret (pamiętaj, żeby nie przesadzić z oliwą) i nie martwić się o niszczące działanie askorbinazy. Życzymy smacznego.

Fot. Pixabay.com