Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

stawy

Czy warto wdrożyć suplementy na stawy?

Dbałość o zdrowie stawów to kluczowy element zachowania sprawności i…

Czytaj więcej
Jazda na rowerze

Rower to jest to!

Pierwszy weekend kalendarzowej wiosny już za nami! Czas wziąć się…

Czytaj więcej
zdrowa dieta

Chcesz jeść zdrowo? Zacznij od tych 3 nawyków

Nie musisz diametralnie zmieniać diety, by jeść zdrowo i smacznie.…

Czytaj więcej
Dieta cytrusowa

Lubisz cytrusy? Przejdź na dietę grejpfrutową!

Miłośnicy cytrusów z pewnością zakochają się w tej kuracji, która…

Czytaj więcej
Tanie jedzenie fast food

Tanio nie znaczy zdrowo

Najczęstsze błędy, jakie popełniamy przy zakupie jedzenia to sugerowanie się…

Czytaj więcej