Można wykazać się niezłą kreatywnością w kuchni, przyrządzając gofry na śniadanie lub kolację choćby i codziennie. Pasują do nich zarówno słodkie dodatki, jak i te wytrawne. Co prawda kojarzą się ze słodką przekąską udekorowaną ogromną ilością bitej śmietany, ale nie muszą tak wyglądać! Jeśli trenujcie i dbacie o linię, polecamy wersje wytrawne, z pełnymi witamin składnikami.

Dla łasuchów jest co prawda wyjście z tej sytuacji – można przygotować wafle z bananem lub sosem owocowym domowej roboty, syropem klonowym lub cynamonem. Gofry będą też odpowiednie dla tych, którzy robią masę – dostarczą dawkę węglowodanów, czyli energii.

Aby wyszły idealne, czyli miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz, warto skorzystać z dobrej gofrownicy. Dzięki niej szybko upieczemy ulubione wafle. Polecamy modele teflonowe, gdyż dzięki nim możemy uzyskać gofry beztłuszczowe, a właśnie takie są najzdrowsze. Wybierzmy zatem pełnoziarnistą mąkę lub jedną z modnych wersji bezglutenowych, np. kukurydzianą, jaglaną albo gryczaną, a następnie pobawmy się w dekorowanie wafli.

Serwowane np. z wędzonym łososiem lub serkiem i małą sałatką mogą posłużyć za pełnowartościowy posiłek – nie tylko na śniadanie. Mają sporo błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Przekonacie się od razu, że zdrowe śniadania – w stylu fit – mogą być także smaczne.

KKw,fot.Pixels/pixabay