Najpowszechniejszą odmianą jest ryż biały, ale ma on najmniej cennych wartości. Warto sięgnąć też po te mniej znane odmiany, gdyż mają wiele walorów prozdrowotnych i będą urozmaiceniem zbilansowanej i zdrowej diety.

Są dobrym źródłem węglowodanów, a przy tym są mniej kaloryczne niż ziemniaki czy makarony. Ryż biały, brązowy czy parboiled znamy chyba wszyscy - poniżej te mniej popularne odmiany.

Ryż jaśminowy.
Inaczej określany jako ryż tajlandzki, pochodzi z Półwyspu Indochińskiego. Szybko się gotuje, jest lepki i ma charakterystyczny delikatny aromat kwiatowy. Pasuje do curry i dań na słodko oraz deserów. Zawiera liczne cenne składniki, m.in. witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, fosfor itd.

Ryż dziki.
Jest to rodzaj trawy wodnej, a „ryż” to jedynie nazwa. Uprawia się ją w Ameryce Północnej i Australii. Ma ciemnobrązowe długie ziarna i lekko orzechowy posmak. Zawiera mało cukrów, ale sporo wysokiej klasy białka.

Ryż czerwony.
Nie podlega procesowi łuskania, a jego kolor wynika z obecności czerwonego barwnika. W osłonce znajduje się dużo błonnika i innych substancji odżywczych, np. antyoksydacyjna witamina E. Smakuje i pachnie dość oryginalnie, nie jest tak kleisty jak biały, ale komponuje się z różnymi dodatkami.

Ryż czarny.
W jego osłonce jest fioletowy barwnik, dzięki któremu ryż wyróżnia się barwą. Warto po niego sięgnąć, przygotowując danie np. z krewetkami czy innymi owocami morza. Ma niski indeks glikemiczny, jest więc zalecany podczas odchudzania oraz dla cukrzyków. Zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływa na procesy trawienne, ale ma najwięcej tłuszczu, więc nie należy spożywać go w nadmiarze.

Lena.k, foto: evita-ochel / Pixabay