Site Loader
Nastawienie do żywności

Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Health Psychology” wykazały, że nastawienie osób badanych do posiłku przed jego spożyciem, skutkowało różnym poziomem sytości po spożyciu. Naukowcy doszli do wniosku, że postrzeganie żywności jako mniej lub bardziej kaloryczną przed jej spożyciem może wpływać na regulację hormonalną odczuwania głodu i sytości.

Naukowcy z Yale University i Arizona State University w USA, obserwowali wpływ odczuć dotyczących produktu, na apetyt. W tym celu poprosili 46 zdrowych kobiet i mężczyzn aby wypili koktajli mleczny. Część koktajli była oznakowana jako koktajle o wyższej wartości energetycznej, miały one również bardziej wyrazisty smak. Na opakowaniach pozostałych napisane było że mają one niższą wartość odżywczą, miały one również słabiej wyczuwalny smak.

Uczestnicy badania oceniali smak i etykietę koktajli mlecznych, opisywali również subiektywne odczucie sytości po spożyciu. Aby w obiektywny sposób zmierzyć sytość uczestników badania, badano fizjologiczne wskaźniki próbek krwi. Próbki te były pobierane przed, w trakcie oraz po spożyciu koktajlu mlecznego, oraz porównane pod kątem zmian poziom greliny.

Grelina to hormon tkankowy, produkowany przez jelita. Jego funkcją jest przekazywanie informacji o głodzie i sytości pomiędzy żołądkiem i mózgiem. Wzrost poziomu tego hormonu informuje o głodzie, gdy pokarm trafia do żołądka jego poziom spada.

Interesujące było to, że obie partie koktajli mlecznych – „niskokaloryczne” i „wysokokaloryczne”, niezależnie od etykiet, charakteryzowały się taką samą wartością odżywczą. Naukowcy odkryli że różnice w nastawieniu do pokarmu (wyobrażenie go sobie jako mniej lub bardziej kalorycznego) skutkują różnymi zmianami poziomu greliny.

Po wypiciu „wysokokalorycznego” koktajlu mlecznego o wyrazistym smaku więcej badanych odczuwało sytość. Znajdywało to odzwierciedlenie w poziomie greliny. Picie koktajlu ”niskokalorycznego” o łagodnym smaku skutkowało słabszą reakcją ze strony greliny – spadek nie był tak znaczący, okazało się również że mniejsza część badanych odczuła sytość.

W badaniu amerykańskich naukowców można wykazać pewne braki – małą liczebność próby oraz brak grupy kontrolnej, w celu ujednolicenia procedury. Konieczne są dalsze badania, aby zrozumieć mechanizm działania greliny. Może to pomóc odkryć wpływ umysłu na apetyt.

Fitmaniak

Polecane

Nadciśnienie tętnicze

Epidemia atakuje również młodych ludzi

Co piąty Amerykanin w wieku 24-32 lat cierpi na nadciśnienie...

Czytaj więcej
Salmonella - choroba brudnych rąk

Jakie są objawy Salmonelli?

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie,...

Czytaj więcej
Naturalne sposoby na ból

Jakie są naturalne sposoby na ból?

Zanim weźmiesz tabletkę przeciwbólową, sprawdź jakie są naturalne, ziołowe sposoby...

Czytaj więcej
Blanszowanie warzyw

Blanszowanie warzyw – co i jak blanszować?

Blanszowanie staje się coraz popularniejsze – warto przyrządzać warzywa w...

Czytaj więcej
Świąteczne przejedzenie

Świąteczne przejedzenie

Przejedzenie najbardziej grozi osobom, które na co dzień odżywiają się...

Czytaj więcej

Archiwa