Site Loader
Nastawienie do żywności

Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Health Psychology” wykazały, że nastawienie osób badanych do posiłku przed jego spożyciem, skutkowało różnym poziomem sytości po spożyciu. Naukowcy doszli do wniosku, że postrzeganie żywności jako mniej lub bardziej kaloryczną przed jej spożyciem może wpływać na regulację hormonalną odczuwania głodu i sytości.

Naukowcy z Yale University i Arizona State University w USA, obserwowali wpływ odczuć dotyczących produktu, na apetyt. W tym celu poprosili 46 zdrowych kobiet i mężczyzn aby wypili koktajli mleczny. Część koktajli była oznakowana jako koktajle o wyższej wartości energetycznej, miały one również bardziej wyrazisty smak. Na opakowaniach pozostałych napisane było że mają one niższą wartość odżywczą, miały one również słabiej wyczuwalny smak.

Uczestnicy badania oceniali smak i etykietę koktajli mlecznych, opisywali również subiektywne odczucie sytości po spożyciu. Aby w obiektywny sposób zmierzyć sytość uczestników badania, badano fizjologiczne wskaźniki próbek krwi. Próbki te były pobierane przed, w trakcie oraz po spożyciu koktajlu mlecznego, oraz porównane pod kątem zmian poziom greliny.

Grelina to hormon tkankowy, produkowany przez jelita. Jego funkcją jest przekazywanie informacji o głodzie i sytości pomiędzy żołądkiem i mózgiem. Wzrost poziomu tego hormonu informuje o głodzie, gdy pokarm trafia do żołądka jego poziom spada.

Interesujące było to, że obie partie koktajli mlecznych – „niskokaloryczne” i „wysokokaloryczne”, niezależnie od etykiet, charakteryzowały się taką samą wartością odżywczą. Naukowcy odkryli że różnice w nastawieniu do pokarmu (wyobrażenie go sobie jako mniej lub bardziej kalorycznego) skutkują różnymi zmianami poziomu greliny.

Po wypiciu „wysokokalorycznego” koktajlu mlecznego o wyrazistym smaku więcej badanych odczuwało sytość. Znajdywało to odzwierciedlenie w poziomie greliny. Picie koktajlu ”niskokalorycznego” o łagodnym smaku skutkowało słabszą reakcją ze strony greliny – spadek nie był tak znaczący, okazało się również że mniejsza część badanych odczuła sytość.

Czytaj również:  24 godziny z życia twojego organizmu

W badaniu amerykańskich naukowców można wykazać pewne braki – małą liczebność próby oraz brak grupy kontrolnej, w celu ujednolicenia procedury. Konieczne są dalsze badania, aby zrozumieć mechanizm działania greliny. Może to pomóc odkryć wpływ umysłu na apetyt.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Owoce goji

Jagody goji – owoce długowieczności

Znane w Chinach i Tybecie od ponad 2000 lat, nazywane...

Czytaj więcej
Ile słońca dla kogo?

Ile słońca dla kogo?

Czy wiesz, że do oparzenia słonecznego może dojść nie tylko...

Czytaj więcej
Karmienie piersią

Dzieci karmione piersią mogą mieć mniejszą wagę

Dzieci karmione mlekiem z piersi matek uzyskały mniejszą wagę w...

Czytaj więcej
Dieta Dukana niebezpieczna dla zdrowia

Dieta Dukana niebezpieczna dla zdrowia!

Do niedawna jedna z najbardziej popularnych i modnych diet, obecnie...

Czytaj więcej
Witaminy w pigułkach

Za dużo witamin w pigułkach

W diecie wielu Polaków na próżno szukać warzyw i owoców,...

Czytaj więcej