Site Loader
Grejpfrut

Naringina jest naturalnym przeciwutleniaczem, należącym do glikozydów flawonoidowych. To właśnie ten związek odpowiada za charakterystyczny, gorzkawy smak w grejpfrutach. Wchodzi w skład rozmaitych preparatów odchudzających, tzw. „spalaczy tłuszczu”, preparatów witaminowych oraz tych, które zawierają ekstrakty z owoców cytrusowych.

Stosuje się ją w celu wzmocnienia wchłaniania niektórych lekarstw (działanie synergistyczne). W połączeniu z kofeiną, potęguje jej aktywność co przyczynia się do zwiększenia przez kofeinę spoczynkowej przemiany materii o 10 %. Obecność naringiny w grejpfrucie, sprawia że spożywanie samego owocu jak i soków może podwyższać stężenie leków we krwi i doprowadzić do niekorzystnych objawów przedawkowania. Szczególną uwagą należy objąć leki kardiologiczne i ich korelację z grejpfrutem. Mowa tu przede wszystkim o obniżających cholesterol lekach nasercowych i przeciw nadciśnieniowych. Ponadto w soku z grejpfruta znajduje się furanocoumarin, który jest inhibitorem (ma działanie blokujące) enzymu CYP3A – a to właśnie ten enzym odpowiada za rozkładanie większości spożywanych leków.

Należy zwrócić uwagę na osoby w podeszłym wieku borykające się z wieloma jednostkami chorobowymi, które zażywają spore ilości leków, często nieświadomie popijając je sokami, w tym także z grejpfruta. Warto wspomnieć również, że sok grejpfrutowy hamuje działanie enzymów jelitowych – a to powoduje zwiększenie stężenia leku we krwi. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie spożywanie soku pomiędzy codziennymi dawkami leku.

Warto spożywać grejpfruty…

Zarówno pod postacią owocu jak i soków. Więc jeżeli nie dotyczy nas żaden z powyższych problemów i nie przyjmujemy regularnie żadnych leków, owoc ten może okazać się zbawienny. Za pomocą swoich metabolitów działa antyoksydacyjne, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu (pomaga zapobiegać hipercholesterolemii)oraz nasilając lipolizę (rozpad komórek tłuszczowych). Stosowanie naringiny, przyczyni się również do obniżenia poziomu kortyzolu – hormonu stresu, który jak wiadomo negatywnie wpływa na gospodarkę insulinową oraz przyczynia się do rozpadu włókien mięśniowych

Czytaj również:  Napoje izotoniczne

Naringina ma również działanie przeciwzapalnie, przeciwrakowe i antyseptycznie. Posiada również właściwości przeciwgrzybiczne, a te mogą pomóc w zapobieganiu raka i miażdżycy tętnic. Według niektórych badań może pomóc w walce z cukrzycą i powikłaniami choroby. Naringina zyskała uznanie ze względu na dużą liczbę zastosowań spożywczych a jej charakterystyczny gorzki posmak wykorzystują producenci napojów, lodów oraz gorzkiej czekolady. Jest również składnikiem wielu suplementów z dodatkiem grejpfrutów i jego pestek, ponieważ stymuluje działanie kofeiny zwiększając spalanie tłuszczu.

Fot. Pixabay.com

Polecane

morfologia niedokrwistość

O czym świadczy MCV poniżej normy?

Wyjaśniamy, co oznacza wskaźnik MCV w morfologii krwi i w...

Czytaj więcej
Domowe sposoby na loki

Domowe sposoby na robienie fal i loków

Nie każda z nas może pochwalić się pięknymi, naturalnie skręconymi...

Czytaj więcej
Wypadanie włosów

Wypadanie włosów

Włosy wypadają każdego dnia  i nie jest to powód do...

Czytaj więcej
Podczas ataku nie daj się sparaliżować

Podczas ataku nie daj się sparaliżować

Warto poznać różne sztuki walki i nauczyć się podstaw obrony,...

Czytaj więcej
Butelka wody

Wiosenne oczyszczanie, z głową!

Rozdrażnienie, zmęczenie, bóle głowy, infekcje... Bardzo często objawy te określamy...

Czytaj więcej