Site Loader
Mleczne produkty

Jak twierdzą amerykańscy naukowcy, zapobieganie cukrzycy II typu może stać się łatwiejsze. Najnowsze badania sugerują, że regularne spożywanie produktów mlecznych może pomóc w walce z tą przewlekłą chorobą metaboliczną.

Amerykańscy naukowcy z Harvard School of Public Health, twierdzą że jest związek pomiędzy występującym w mleku (i innych produktach mlecznych) kwasem palmitynowym w konfiguracji trans a ryzykiem zachorowania na cukrzycę. W organizmie występuje naturalnie kwas cis-palmitynowy.

W badaniach brało udział 3700 osób, które były obserwowane przez 20 lat. Podczas analizy, pod uwagę brano poziom glukozy, insuliny i kwasów tłuszczowych we krwi. Wyniki, które opublikowano w Annals of Internal Medicine” są obiecujące, ale potrzeba jeszcze wielu badań aby ustalić wszystkie mechanizmy działania. W badaniach dowiedziono, że wyższy poziom kwasu trans-palmitynowego wpływa na poprawę poziomu cholesterolu oraz insuliny we krwi, a ponadto zwiększa wrażliwość na insulinę.

Osoby, u których poziom tego kwasu był najwyższy zaobserwowano zmniejszenie liczby zachorowań na cukrzycę II typu o 60% . Czekamy na dalsze badania, które utwierdziły by naukowców o pozytywnym wpływie kwasu trans-palmitynowego w walce z cukrzycą. W oczekiwaniu na nowe badania i wyniki nie zapomnijmy o włączeniu do diety nabiału i produktów mlecznych.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta: pytania i odpowiedzi

Idealna dieta – kiedy, jak i co jeść?

Obliczono, że każdej zimy przeciętna Polska kobieta przybiera na wadze ...

Czytaj więcej
Dlaczego chorujemy latem?

Dlaczego chorujemy latem?

Latem nasza odporność jest większa niż zimą, nie oznacza to...

Czytaj więcej
Peeling ust

Peeling ust – domowe sposoby na idealne usta

Skóra na ustach jest niezwykle wrażliwa i delikatna, dlatego wymaga...

Czytaj więcej
Zapłodnienie

Zapłodnienie

Zapłodnienie jest pierwszym momentem życia . Jest to proces w...

Czytaj więcej
Winogrona dobre na serce

Jedzenie winogron może pomóc chronić serce mężczyzn z problemami metabolicznymi!

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez dr Marię Luz Fernandez i...

Czytaj więcej