Site Loader
Mleczne produkty

Jak twierdzą amerykańscy naukowcy, zapobieganie cukrzycy II typu może stać się łatwiejsze. Najnowsze badania sugerują, że regularne spożywanie produktów mlecznych może pomóc w walce z tą przewlekłą chorobą metaboliczną.

Amerykańscy naukowcy z Harvard School of Public Health, twierdzą że jest związek pomiędzy występującym w mleku (i innych produktach mlecznych) kwasem palmitynowym w konfiguracji trans a ryzykiem zachorowania na cukrzycę. W organizmie występuje naturalnie kwas cis-palmitynowy.

W badaniach brało udział 3700 osób, które były obserwowane przez 20 lat. Podczas analizy, pod uwagę brano poziom glukozy, insuliny i kwasów tłuszczowych we krwi. Wyniki, które opublikowano w Annals of Internal Medicine” są obiecujące, ale potrzeba jeszcze wielu badań aby ustalić wszystkie mechanizmy działania. W badaniach dowiedziono, że wyższy poziom kwasu trans-palmitynowego wpływa na poprawę poziomu cholesterolu oraz insuliny we krwi, a ponadto zwiększa wrażliwość na insulinę.

Osoby, u których poziom tego kwasu był najwyższy zaobserwowano zmniejszenie liczby zachorowań na cukrzycę II typu o 60% . Czekamy na dalsze badania, które utwierdziły by naukowców o pozytywnym wpływie kwasu trans-palmitynowego w walce z cukrzycą. W oczekiwaniu na nowe badania i wyniki nie zapomnijmy o włączeniu do diety nabiału i produktów mlecznych.

Polecane

Produkty light: cola zero

Pułapki dietetycznych produktów

Na półkach sklepowych można znaleźć  niskosłodzone i niskotłuszczowe ciastka, wafle...

Czytaj więcej
Jazda na rowerze

Rower to jest to!

Pierwszy weekend kalendarzowej wiosny już za nami! Czas wziąć się...

Czytaj więcej
Jesienna melancholia

Czas jesiennej melancholii

Wczesna jesień to czas żywych kolorów, ale również okres w...

Czytaj więcej
Dieta: pytania i odpowiedzi

Idealna dieta – kiedy, jak i co jeść?

Obliczono, że każdej zimy przeciętna Polska kobieta przybiera na wadze ...

Czytaj więcej
Makijaż na lato

Makijaż na lato 2021

Lato jest okresem, w którym odpoczywamy nie tylko my, ale...

Czytaj więcej