Manu na jesień i zimę

Co warto wprowadzić do diety jesienią? Pora lekkich posiłków już za nami, teraz stawiamy raczej na pożywne i rozgrzewające dania. Sprawdź, jak się odżywiać jesienią.

Wbrew pozorom jesień oferuje wiele możliwości w kuchni – częściej pieczemy, kisimy, robimy przetwory, stosujemy tradycyjne metody, które latem pomijamy. Poza tym wśród jesiennych smaków króluje wtedy dynia, grzyby, żurawia czy gęsina. Drób z suszonymi owocami to pomysł na wspaniały obiad – suszone śliwki poprawiają pracę jelit.

Dostępne są wtedy proste produkty, ale można z nich przyrządzić wspaniałe potrawy. Warto sięgać po lokalne, czasem zapomniane produkty i dodać do nich coś zaskakującego – to dopiero kulinarna sztuka.

To również lubiana pora przez osoby niejedzące mięsa – warzywa królują. Wybierajmy różnokolorowe warzywa, obfite w witaminy, przeciwutleniacze i cenne składniki odżywcze. Kalafior, brokuł, buraki, dynia, marchew – zupy krem są na porządku dziennym! Potrzebujemy wtedy rozgrzewających dań, a zatem są idealne. Można też ugotować leczo, nafaszerować cukinię lub paprykę itd.

Mięso z kolei może pełnić rolę drugorzędną – jadamy zwykle pieczyste, m.in. gęsinę. Warto też dodawać do potraw sporo cebuli i czosnku, co podniesie naszą odporność. Nie bez znaczenia są także świeże owoce, idealne przekąski lub drugie śniadanie. Pieczone jabłka to świetny pomysł na deser!

Warto czerpać z darów jesieni, a także przygotować kiszonki i przetwory na zimę, gdyż jest to pora roku najbardziej dla nas uboga pod względem dostępności świeżych produktów.

Fot. Pixabay.com