Site Loader
Makaron - jaki wybrać

Polacy pokochali makarony – często przyrządzamy klasyczne potrawy włoskie, ale też nasze tradycyjne leniwe, kopytka, knedle, pierogi i kluski do rosołu. Czy makaron sklepowy faktycznie nie jest zbyt zdrowy?

Za smakiem babcinej krajanki do rosołu można tęsknić – i to mimo dużego wyboru makaronów na sklepowych półkach. Te dostępne w sklepie nie dorównują domowym, mimo że są wśród nich produkty naprawdę dobrej jakości – np. włoskie, ale i polskie. Ważne jednak, co wybieramy. Paczka za nieco ponad złotówkę może nie być dobrego wyboru – postaw na makaron pełnoziarnisty, z mąki durum, żytniej lub orkiszowej.

Modne są też ostatnio makarony bezglutenowe, np. z mąki z ciecierzycy, soczewicy albo z grochowej. Można też znaleźć urozmaicone, z dodatkiem ziół, grzybów, a nawet alg morskich. Jakość makaronów ze sklepu jest zatem różna – trzeba wiedzieć, jak wybrać te odpowiednie.

A makaron dobrej jakości warto zawsze mieć w kuchni, gdyż na jego bazie można szybko przygotować danie na obiad. Poza tym jego przechowywanie jest banalnie proste – pod warunkiem, że nie będzie go składować przez kilka lat, gdyż zalegną się mole kuchenne.

Może się okazać, że w składzie znajdziemy np. proszek jajeczny zamiast jajek oraz różne barwniki i inne niepotrzebne dodatki. Jeśli makaron nie ma jednolitego koloru i jest połamany, prawdopodobnie jest słabej jakości.

Dobrym rozwiązaniem jest zatem makaron domowej produkcji, ale wymaga poświęcenia czasu. Przygotowanie ciasta trochę go zajmuje, chociaż pomóc może w tym elektryczna maszynka do makaronu, a jej obsługa jest prosta. Co ważne, ciasta nie trzeba ręcznie wałkować ani nadawać mu kształtu, gdyż do tego służą odpowiednie nakładki. 

Fitmaniak

Polecane

Ważna witamina D

Ważna witamina D

Ponad 90 procent Polaków ma deficyt witaminy D, niezbędnej do...

Czytaj więcej
Jesienna melancholia

Czas jesiennej melancholii

Czas jesiennej melancholii Wczesna jesień to czas żywych kolorów, ale...

Czytaj więcej
Gdy nie tolerujesz laktozy

Gdy nie tolerujesz laktozy

Laktoza to cukier występujący w mleku, który może wywoływać dolegliwości...

Czytaj więcej
Dieta na złamane kości

Dieta w rekonwalescencji po złamaniach kości

Złamanie kości to bardzo nieprzyjemne zdarzenie. Nic więc dziwnego że...

Czytaj więcej
Słodki cukier

Czy każdy cukier jest słodki?

Węglowodany zwane inaczej cukrami spotykamy w świecie żywności na każdym...

Czytaj więcej

Archiwa