Dieta cytrusowa

Miłośnicy cytrusów z pewnością zakochają się w tej kuracji, która nie tylko jest smaczna i zdrowa, ale zapewni powrót do wymarzonej figury. Grejpfruty to prawdzie bogactwo witamin, dlatego stanowią też istotny składnik wielu diet, których celem jest utrata wagi.

Nie tylko zawierają mnóstwo witaminy C, ale także włókna roślinne czy beta karoten. Dodatkowo są niskokaloryczne i stanowią duże bogactwo wody. Nie ma w nich ani grama tłuszczy. Stosując dietę grejpfrutową możesz schudnąć cztery kilogramy w dwa tygodnie. Brzmi zachęcająco? W takim razie wypróbuj to na własnej skórze!

Moc grejpfrutów

Autorami tej kuracji odchudzającej są specjaliści z dziedziny odżywiania w szpitalu uniwersyteckim w Norwegii. Jak z samej nazwy wskazuje, plan żywieniowy w głównej mierze opiera się na spożywaniu grejpfrutów. Dzięki tym owocom, które mają duże ilości wody i włókien roślinnych idealnie wypełniają nasz żołądek, dając uczucie sytości na długi czas. W połączeniu z niską kalorycznością i brakiem tłuszczy sprawiają, że organizm z powodzeniem może spalać nadmiar tkanki tłuszczowej bez uczucia głodu. A duża zawartość witaminy C dodatkowo obniży zbyt wysoki poziom cholesterolu, a także da energię i witalność, eliminując uczucie zmęczenia.

Przykładowy jadłospis w diecie grejpfrutowej

Pierwszy dzień

  • Śniadanie: pół banana, szklanka mleka 2% z miodem i z odrobiną płatków owsianych oraz kukurydzianych.
  • Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru.
  • Obiad: średni kawałek pieczonego pstrąga, 100g makaronu, pomidor, pół paczki gotowanego szpinaku.
  • Podwieczorek: grejpfrut.
  • Kolacja: pół grahamki, średni kawałek rostbefu z rusztu, kilka liści sałaty z winegretem.

Drugi dzień

  • Śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru, pół grahamki z plasterkiem szynki.
  • Drugie śniadanie: odtłuszczony jogurt owocowy z ziarnami zbóż.
  • Obiad: kawałek piersi z kurczaka, pół szklanki ryżu z pokrojonym grejpfrutem i łyżeczką oleju, szklanka brokułów z rusztu.
  • Podwieczorek: połówka grejpfruta.
  • Kolacja: dwa plasterki szynki, średnia cykoria z dodatkiem oleju i cytryny, dwie małe kromki chleba razowego.
Czytaj również:  Glukoza - paliwo dla mózgu

Trzeci dzień

  • Śniadanie: szklanka mleka 2%, 2 kromki pieczywa typu Wasa z polędwicą, papryka.
  • Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut.
  • Obiad: około 100 gram makaronu, 150 g mielonego mięsa drobiowego z sosem pomidorowym(olej, pomidor, ząbek czosnku).
  • Kolacja: jabłko, grahamka posmarowana serkiem topionym.

Czwarty dzień

  • Śniadanie: nic.
  • Drugie śniadanie: połówka grejpfruta, odtłuszczony jogurt owocowy.
  • Obiad: pieczona pierś z kurczaka, pół szklanki ryżu, 70 g groszku konserwowego, 2 marchewki (starte, skropione sokiem z cytryny).
  • Kolacja: rzodkiewka, jajko, grahamka.

Piąty dzień

  • Śniadanie: szklanka mleka 2% z odrobiną płatków kukurydzianych, pół banana.
  • Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru.
  • Obiad: niewielki kawałek wołowej polędwicy (usmażona z małą cebulą na odrobinie oleju), pół szklanki makaronu, szklanka brukselki.
  • Podwieczorek: kawa z dodatkiem 2% mleka.
  • Kolacja: hot dog z dodatkiem pomidora i posiekanej cebulki.

Szósty dzień

  • Śniadanie: odtłuszczony jogurt owocowy z odrobiną musli (bez cukru).
  • Drugie śniadanie: połówka grejpfruta, 100 g waniliowego serka.
  • Obiad: kawałek pieczonego chudego mięsa, 2-3 łyżki ryżu polanego oliwą z oliwek, szklanka buraków z łyżeczką śmietany 12%.
  • Podwieczorek: grejpfrut / szklanka soku grejpfrutowego bez cukru.
  • Kolacja: niewielki kawałek pieczonej piersi kurczaka, sałatka z 2 cykorii i ćwiartki czerwonego grejpfruta z winegretem.

Siódmy dzień

  • Śniadanie: szklanka mleka 2% z odrobiną płatków owsianych.
  • Drugie śniadanie: koktajl z kefiru i soku grejpfrutowego ze słodzikiem.
  • Obiad: około 70 g mielonego mięsa drobiowego uduszonego z warzywami (cebula, marchew, pomidor, fasolka szparagowa) na łyżce oleju, 2 gotowane ziemniaki.
  • Podwieczorek: gruszka.
  • Kolacja: 2 kromki chleba typu pumpernikiel, jajko, surówka z czerwonej papryki i ćwiartki grejpfruta z winegretem.

Dodatkowe zalecenia do diety

Jak zatem widać w powyższego przykładowego menu, dieta grejpfrutowa jest planem żywieniowym, który zakłada spożywanie częstych posiłków, ale w niewielkich ilościach. W ten sposób organizm ma ułatwione zadanie, co do możliwości strawienia zjedzonej żywności.

Istotnym elementem decydującym o skuteczności terapii jest przygotowywanie mięsa w postaci gotowanej lub pieczonej. Należy wystrzegać się smażenia na tłuszczu i zaciągania sosów. Całkowicie należy zrezygnować z soli. No i płyny – zalecana ilość to dwa litry dziennie. Może to być woda mineralna w połączeniu z herbatkami ziołowymi.

Czytaj również:  Nowoczesne potrawy na bożonarodzeniowy stół

Bez efektu jo-jo?

Dieta grejpfrutowa dostarcza od 1300 do 1700 kalorii dziennie, dlatego nie zaleca się jej stosować dłużej niż dwa tygodnie. Schemat żywieniowy zakłada minimalną ilość tłuszczy, a więc pozbawia organizm witamin A, D, E oraz K. A więc dieta stosowana na dłuższą metę może spowodować duże spustoszenia.

Czy powrót do normalnej diety może spowodować efekt jo-jo? Oczywiście, że tak. Jeśli tylko powrót do dotychczasowego jadłospisu będzie równoznaczny z powrotem do popełnianych błędów dietetycznych. Dietetycy oprócz zdrowych nawyków żywieniowych zalecają po odbyciu kuracji grejpfrutowej przejście na dietę stabilizującą wagę. Wówczas efektu jo-jo nie będzie.

Fot. Pixabay.com