Letnie menu - czego unikać

Upały sprzyjają rozwojowi bakterii – także w naszym codziennym jedzeniu. Są produkty, których lepiej unikać o tej porze roku. Poniżej podpowiadamy, czego wtedy nie jeść. Sprawdź i zmień swoje letnie menu.

Wymioty, gorączka, ból brzucha lub głowy – oto objawy zatrucia, na jakie narażeni jesteśmy latem. Lepiej zapomnieć o niektórych produktach i na razie wykluczyć je z codziennego letniego jadłospisu. Lato oferuje tyle świeżych owoców i warzyw, że będzie można je łatwo zastąpić czymś innym.

Majonez

Majonez jest mało odporny, a sosy na jego bazie mogą szybko się zepsuć. Powinno przechowywać się je w lodówce, ale nie zawsze jest taka możliwość. Jeśli użyjesz ich do przygotowania kanapki, a potem weźmiesz ją ze sobą na drogę, możesz zjeść już nieświeże drugie śniadanie. Unikaj też samodzielnego przygotowywania majonezu latem, bo grozi to salmonellą.

Tatar

Tatar, niewysmażone mięso – jak steki czy wątróbka, kotlety z mięsa mielonego to nie najlepszy wybór. Jeśli długo leżą na słońcu, stają się siedliskiem bakterii i bardzo szybko się psują. Łatwo o zatrucie!

Owoce morza

Równie podatne są owoce morza – jeśli są wystawione na długie działanie promieni słonecznych, szybko ulegną zepsuciu. Należy jeść jedynie świeże!

Torty z kremem

Szybko tracą świeżość, co ucieszy bakterie, ale nie nasze żołądki. Poza tym kremy są tłuste i wyjątkowo słodkie – lepiej postawić na tartę z sezonowymi letnimi owocami, np. truskawkami czy malinami.

Fot. Pixabay.com