Site Loader
Letnie menu - czego unikać

Upały sprzyjają rozwojowi bakterii – także w naszym codziennym jedzeniu. Są produkty, których lepiej unikać o tej porze roku. Poniżej podpowiadamy, czego wtedy nie jeść. Sprawdź i zmień swoje letnie menu.

Wymioty, gorączka, ból brzucha lub głowy – oto objawy zatrucia, na jakie narażeni jesteśmy latem. Lepiej zapomnieć o niektórych produktach i na razie wykluczyć je z codziennego letniego jadłospisu. Lato oferuje tyle świeżych owoców i warzyw, że będzie można je łatwo zastąpić czymś innym.

Majonez

Majonez jest mało odporny, a sosy na jego bazie mogą szybko się zepsuć. Powinno przechowywać się je w lodówce, ale nie zawsze jest taka możliwość. Jeśli użyjesz ich do przygotowania kanapki, a potem weźmiesz ją ze sobą na drogę, możesz zjeść już nieświeże drugie śniadanie. Unikaj też samodzielnego przygotowywania majonezu latem, bo grozi to salmonellą.

Tatar

Tatar, niewysmażone mięso – jak steki czy wątróbka, kotlety z mięsa mielonego to nie najlepszy wybór. Jeśli długo leżą na słońcu, stają się siedliskiem bakterii i bardzo szybko się psują. Łatwo o zatrucie!

Owoce morza

Równie podatne są owoce morza – jeśli są wystawione na długie działanie promieni słonecznych, szybko ulegną zepsuciu. Należy jeść jedynie świeże!

Torty z kremem

Szybko tracą świeżość, co ucieszy bakterie, ale nie nasze żołądki. Poza tym kremy są tłuste i wyjątkowo słodkie – lepiej postawić na tartę z sezonowymi letnimi owocami, np. truskawkami czy malinami.

Fitmaniak

Polecane

Jak zrzucić kilogramy?

Zrzucanie kilogramów: małe kroki, duże zmiany. Poradnik.

Już czas najwyższy pozbyć się tak starannie hodowanej „oponki”, no...

Czytaj więcej
Dieta Dukana niebezpieczna dla zdrowia

Dieta Dukana niebezpieczna dla zdrowia!

Do niedawna jedna z najbardziej popularnych i modnych diet, obecnie...

Czytaj więcej
Nawilżanie skóry

Dlaczego nawilżanie skóry jest tak ważne?

Dbając o kondycję skóry, często zapominamy o jej nawilżaniu. Kupujemy...

Czytaj więcej
Mezoterapia

Mezoterapia – dlaczego warto?

Marzenie o wiecznej młodości towarzyszą nam chyba od zarania dziejów....

Czytaj więcej
Pączki

Pączek – rodzaje i przepisy

Pączek to wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, zwykle z nadzieniem....

Czytaj więcej

Archiwa