Site Loader
Tłuszcze

Jednym z kliku najważniejszych składników naszej diety są tłuszcze. Jak już wiemy pełnią one wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Tłuszcze występują w wielu artykułach spożywczych. Może to być ten tłuszcz, który wykorzystujemy na co dzień do smarowania pieczywa oraz tzw. tłuszcz niewidoczny, który znajdziemy np. w mięsie i wędlinach czy nabiale. Jeśli go wyizolujemy może stać się odrębnym produktem spożywczym. W przypadku tych substancji ważne jest nazewnictwo. W przypadku kiedy produkt ma konsystencje stałą w temperaturze pokojowej mówimy o nim tłuszcz, tak jak masło czy smalec. W przypadku produktów w stanie płynnych używamy określenia olej.

Rodzaje tłuszczów:

Podobnie jak białka są mieszanina aminokwasów tak wszystkie tłuszcze to mieszanina glicerolu i różnych kwasów tłuszczowych. I tak w zależności od rodzaju wiązań w cząsteczkach dzielimy je na trzy grupy

Kwasy nasycone

Znajdziemy je głównie w tłuszczach zwierzęcych takich jak smalec, wędliny czy masło. Są one wykorzystywane w organizmie jako źródło energii a ich nadmiar powoduje znaczny wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a co z tym związane zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy., dlatego nie powinny dziwić zalecenia mówiące o zminimalizowaniu podaży tłuszczy zwierzęcych w diecie.

Kwasy jednonienasycone

Do nich zalicza się w większości kwasy omega-9. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi. Przeciwmiażdżycowe działanie oliwa z oliwek zawdzięcza właśnie obecności kwasów omega-9. Znajdziemy je również w oleju rzepakowym, arachidowym i oleju z awokado jak i samym owocu oraz w tłustych rybach.

Kwasy wielonienasycone

NNKT – czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Jak sama nazwa mówi niezbędne, a zostały tak nazwane nie bez przyczyny. Organizm ludzki nie potrafi ich wytwarzać. NNKT są m.in. składnikiem błon komórkowych komórek naszego ciała, pełnią również inne ważne funkcje w organizmie. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne są w olejach roślinnych i rybich. Wśród NNKT wyróżniamy rodziny omega-3 i omega-6. Jak widać tłuszcze to złożone i wszechstronne związki które występują pod różnymi postaciami w szerokiej grupie produktów. Już wkrótce więcej informacji o kwasach tłuszczowych z rodziny omega-6 i omega-3. A na koniec ciekawostka związana z…

…Oliwą północnej Europy

A mowa o oleju rzepakowym, który zawiera taką samą ilość kwasów tłuszczowych omega-9 jaką ma oliwa z oliwek. Jest chyba jednym z najbardziej niedocenianych olejów a z powodzeniem może konkurować z oliwą a nawet ją zdetronizować.

Fitmaniak

Polecane

Jak zapobiegać starzeniu sie skóry

Jak zapobiegać starzeniu się skóry?

Pierwsze oznaki starzenia widoczne są m.in. na skórze – zmarszczki...

Czytaj więcej
Co jeść latem?

Co jeść latem?

Lato obfituje w owoce i warzywa, z których warto korzystać...

Czytaj więcej
Zdrowe jajka na Wielkanoc

Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed...

Czytaj więcej
Nadciśnienie tętnicze

Epidemia atakuje również młodych ludzi

Co piąty Amerykanin w wieku 24-32 lat cierpi na nadciśnienie...

Czytaj więcej
Jedzenie święta

Jak nie przejeść się w święta

Święta wielkanocne to nie tylko czas wolny od pracy i...

Czytaj więcej

Archiwa