Site Loader
Niebezpieczne jedzenie

Skutkiem nieodpowiednio wysterylizowanych konserw, niedopieczonych mięs i ryb narażonych na działanie słońca jest zatrucie jadem kiełbasianym, które często kończy się zgonem.

Aby uniknąć zagrożenia jadem kiełbasianym zwracajmy uwagę na puszki z jedzeniem – gdy wieczko jest wybrzuszone, wyrzucajmy konserwę.

Od niedawna coraz częściej słychać w Polsce o jersiniozie – odzwierzęcej chorobie zakaźnej, która pięć lat temu przywędrowała do nas spoza Europy. Objawy zarażenia występują po spożyciu surowego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego i wypiciu niepasteryzowanego mleka.

Dotykająca szczególnie wczasowiczów jest legionelloza, którą wywołują bakterie żyjące w rurach wodnych i nieczyszczonych urządzeniach klimatyzacyjnych i wentylacyjnych. Choroba przebiega podobnie do grypy lub zapalenia płuc. Według lekarzy legionelloza jest przyczyną 10 procent diagnozowanych zapaleń płuc.

Kiedy mówimy o urlopie spędzanym w hotelu czy pensjonacie, nie zapominajmy o starej dobrej znajomej – grzybicy stóp, którą najłatwiej złapać korzystając ze wspólnych łazienek. Czasem wystarczy nawet przejść boso po dywanie, po którym wcześniej chodziła zarażona osoba. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Ubiór na rower

Jak ubrać się na rower?

Przyjemna przejażdżka na rowerze to nie tylko sprawny rower oraz...

Czytaj więcej
paznokcie na wiosnę

Trendy w manicure na wiosnę

Perfekcyjny manicure możesz przygotować samodzielnie w domu. Podpowiadamy, jak samodzielnie...

Czytaj więcej
lekarz

Co to jest cytologia i co pokazuje?       

Cytologia to badanie dla kobiet, które należy wykonywać w ramach...

Czytaj więcej
Błonnik - włókno pokarmowe

Błonnik – włókno pokarmowe

Błonnik pokarmowy zwany także włóknem pokarmowym to niezwykle istotny element...

Czytaj więcej
Owoce na lato

Dieta na lato – co jeść podczas upałów?

Jak w pełni wykorzystać lato, a przy okazji zgubić kilka...

Czytaj więcej