Site Loader
Niebezpieczne jedzenie

Skutkiem nieodpowiednio wysterylizowanych konserw, niedopieczonych mięs i ryb narażonych na działanie słońca jest zatrucie jadem kiełbasianym, które często kończy się zgonem.

Aby uniknąć zagrożenia jadem kiełbasianym zwracajmy uwagę na puszki z jedzeniem – gdy wieczko jest wybrzuszone, wyrzucajmy konserwę.

Od niedawna coraz częściej słychać w Polsce o jersiniozie – odzwierzęcej chorobie zakaźnej, która pięć lat temu przywędrowała do nas spoza Europy. Objawy zarażenia występują po spożyciu surowego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego i wypiciu niepasteryzowanego mleka.

Dotykająca szczególnie wczasowiczów jest legionelloza, którą wywołują bakterie żyjące w rurach wodnych i nieczyszczonych urządzeniach klimatyzacyjnych i wentylacyjnych. Choroba przebiega podobnie do grypy lub zapalenia płuc. Według lekarzy legionelloza jest przyczyną 10 procent diagnozowanych zapaleń płuc.

Kiedy mówimy o urlopie spędzanym w hotelu czy pensjonacie, nie zapominajmy o starej dobrej znajomej – grzybicy stóp, którą najłatwiej złapać korzystając ze wspólnych łazienek. Czasem wystarczy nawet przejść boso po dywanie, po którym wcześniej chodziła zarażona osoba. 

Polecane

Celulit

Cellulit – poznaj wroga zanim go zwalczysz!

Cellulit, wszyscy wiedzą o jego istnieniu, ale czym on tak...

Czytaj więcej
Gdy nie tolerujesz laktozy

Gdy nie tolerujesz laktozy

Laktoza to cukier występujący w mleku, który może wywoływać dolegliwości...

Czytaj więcej
Praca z laptopem a kręgosłup

Uważaj na kręgosłup pracując z laptopem

Postęp technologiczny sprawił, że komputer stał się narzędziem naszej pracy....

Czytaj więcej
Manu na jesień i zimę

Menu na jesień i zimę

Co warto wprowadzić do diety jesienią? Pora lekkich posiłków już...

Czytaj więcej
Siwienie włosów

Jak zatrzymać siwienie włosów? – sposoby na siwiznę

Siwizna włosów to problem, który po pewnym czasie dotyka każdą...

Czytaj więcej