Site Loader
Salmonella - choroba brudnych rąk

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie, jajach, rybach, twarogach, serach żółtych, a nawet w sokach owocowych.

Warto wiedzieć, że zakażona salmonellą żywność wygląda tak samo jak zdrowa. Za to naszą uwagę powinny zwrócić objawy, będące następstwem zjedzenia zakażonego produktu: wodnista biegunka, ból brzucha, wymioty i wysoka gorączka.

Czerwonka nazywana chorobą „brudnych rąk” jest skutkiem kontaktu z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, najczęściej sałatkami, surowymi warzywami, mlekiem i nabiałem. Pałeczką okrężnicy możemy zakazić się jedząc surowe (tatar) i niedosmażone mięso. Na tę chorobę szczególnie narażone są osoby posilające się w fast-foodach.

Bardzo niebezpieczny jest gronkowiec, który prowadzić może do śmierci. Jego bakterie znajdują się w powietrzu, kurzu, ściekach, wodzie i produktach spożywczych. Objawy zatrucia: intensywne wymioty, bóle brzucha i biegunka występują już po godzinie od zakażenia. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jak starzeje się skóra

Jak starzeje się skóra

Po trzydziestce w górnych partiach twarzy , na czole i...

Czytaj więcej
Zapłodnienie

Jak dochodzi do zapłodnienia?

Miliony plemników podróżują w górę żeńskiego układu rozrodczego, poszukując komórki...

Czytaj więcej
Oliwa z oliwek

Rozmiar ma znaczenie

Sięgasz po oliwę z oliwek ponieważ jest bogata w niezbędne...

Czytaj więcej
zdrowa dieta

Chcesz jeść zdrowo? Zacznij od tych 3 nawyków

Nie musisz diametralnie zmieniać diety, by jeść zdrowo i smacznie....

Czytaj więcej
trampolina

Jumping fitness coraz modniejszy

Jumping fitness to spora dawka zabawy – pozwala rozładować stres...

Czytaj więcej