Site Loader
Salmonella - choroba brudnych rąk

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie, jajach, rybach, twarogach, serach żółtych, a nawet w sokach owocowych.

Warto wiedzieć, że zakażona salmonellą żywność wygląda tak samo jak zdrowa. Za to naszą uwagę powinny zwrócić objawy, będące następstwem zjedzenia zakażonego produktu: wodnista biegunka, ból brzucha, wymioty i wysoka gorączka.

Czerwonka nazywana chorobą „brudnych rąk” jest skutkiem kontaktu z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, najczęściej sałatkami, surowymi warzywami, mlekiem i nabiałem. Pałeczką okrężnicy możemy zakazić się jedząc surowe (tatar) i niedosmażone mięso. Na tę chorobę szczególnie narażone są osoby posilające się w fast-foodach.

Bardzo niebezpieczny jest gronkowiec, który prowadzić może do śmierci. Jego bakterie znajdują się w powietrzu, kurzu, ściekach, wodzie i produktach spożywczych. Objawy zatrucia: intensywne wymioty, bóle brzucha i biegunka występują już po godzinie od zakażenia. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta Dukana

Dieta Dukana

Chyba nie ma nikogo, kto nie słyszałby wcześniej o diecie...

Czytaj więcej
Dieta ziemniaczana

Dieta ziemniaczana: łatwa, zdrowa i skuteczna

Jak z nazwy diety wynika, podstawowym składnikiem pożywienia są ziemniaki....

Czytaj więcej
Olejek rycynowy

Olejek rycynowy dla zdrowia i urody

Gdy słyszymy o olejku rycynowym, pierwsze co przychodzi nam na...

Czytaj więcej
Makijaż do ust

Idealny makijaż do ust – sprawdzone sposoby

Pięknie pomalowane usta są prawdziwą bronią kobiety, dodają jej zmysłowości...

Czytaj więcej
Opóźnić starzenie

Opóźnić starzenie

Osoby, które czytają, grają w różne gry, a nawet robią...

Czytaj więcej