Site Loader
Salmonella - choroba brudnych rąk

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie, jajach, rybach, twarogach, serach żółtych, a nawet w sokach owocowych.

Warto wiedzieć, że zakażona salmonellą żywność wygląda tak samo jak zdrowa. Za to naszą uwagę powinny zwrócić objawy, będące następstwem zjedzenia zakażonego produktu: wodnista biegunka, ból brzucha, wymioty i wysoka gorączka.

Czerwonka nazywana chorobą „brudnych rąk” jest skutkiem kontaktu z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, najczęściej sałatkami, surowymi warzywami, mlekiem i nabiałem. Pałeczką okrężnicy możemy zakazić się jedząc surowe (tatar) i niedosmażone mięso. Na tę chorobę szczególnie narażone są osoby posilające się w fast-foodach.

Bardzo niebezpieczny jest gronkowiec, który prowadzić może do śmierci. Jego bakterie znajdują się w powietrzu, kurzu, ściekach, wodzie i produktach spożywczych. Objawy zatrucia: intensywne wymioty, bóle brzucha i biegunka występują już po godzinie od zakażenia. 

Polecane

Nastawienie do żywności

Nastawienie do żywności wpływa na sytość po jedzeniu!

Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Health Psychology” wykazały, że nastawienie...

Czytaj więcej
Słodzona kawa

Słodzona kawa poprawia pamięć

Dobra wiadomość dla osób, które nie potrafią odmówić sobie kawy...

Czytaj więcej
Sposoby na chrapanie

Sprawdzone sposoby na chrapanie

Chrapanie jest dość uciążliwą dolegliwością, nie tyle dla chrapiącego, co...

Czytaj więcej
Jak dbać o paznokcie akrylowe

Pielęgnacja paznokci akrylowych – jak o nie dbać?

Paznokcie akrylowe można nałożyć samodzielnie, albo skorzystać z pomocy profesjonalnej...

Czytaj więcej
Sekrety pięknego ciała

Sekrety pięknego wyglądu twarzy i ciała

Naprawdę niewiele trzeba, by móc cieszyć się swoim atrakcyjnym wyglądem....

Czytaj więcej