Site Loader
Salmonella - choroba brudnych rąk

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie, jajach, rybach, twarogach, serach żółtych, a nawet w sokach owocowych.

Warto wiedzieć, że zakażona salmonellą żywność wygląda tak samo jak zdrowa. Za to naszą uwagę powinny zwrócić objawy, będące następstwem zjedzenia zakażonego produktu: wodnista biegunka, ból brzucha, wymioty i wysoka gorączka.

Czerwonka nazywana chorobą „brudnych rąk” jest skutkiem kontaktu z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, najczęściej sałatkami, surowymi warzywami, mlekiem i nabiałem. Pałeczką okrężnicy możemy zakazić się jedząc surowe (tatar) i niedosmażone mięso. Na tę chorobę szczególnie narażone są osoby posilające się w fast-foodach.

Bardzo niebezpieczny jest gronkowiec, który prowadzić może do śmierci. Jego bakterie znajdują się w powietrzu, kurzu, ściekach, wodzie i produktach spożywczych. Objawy zatrucia: intensywne wymioty, bóle brzucha i biegunka występują już po godzinie od zakażenia. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta dla piersi

Dieta w ochronie piersi

Nawet jeśli jesteś w grupie zwiększonego ryzyka  choroby nowotworowej, dzięki...

Czytaj więcej
twarz

Jak zadbać o suchą skórę?

Masz suchą cerę? Zadbaj o prawidłową pielęgnację, a będzie wyglądać...

Czytaj więcej
Jogurt

Jesz jogurt? – jesz robale!

Piękny karminowy kolor większości owocowych jogurtów, galaretek czy napojów uzyskuje...

Czytaj więcej
Niebezpieczne jedzenie

Jersinioza i inne choroby odzwierzęce

Skutkiem nieodpowiednio wysterylizowanych konserw, niedopieczonych mięs i ryb narażonych na...

Czytaj więcej
Pokonaj stres

Pokonaj stres!

Powrót z urlopu do pracy z pewnością nie należy do...

Czytaj więcej