Site Loader
Salmonella - choroba brudnych rąk

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie, jajach, rybach, twarogach, serach żółtych, a nawet w sokach owocowych.

Warto wiedzieć, że zakażona salmonellą żywność wygląda tak samo jak zdrowa. Za to naszą uwagę powinny zwrócić objawy, będące następstwem zjedzenia zakażonego produktu: wodnista biegunka, ból brzucha, wymioty i wysoka gorączka.

Czerwonka nazywana chorobą „brudnych rąk” jest skutkiem kontaktu z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, najczęściej sałatkami, surowymi warzywami, mlekiem i nabiałem. Pałeczką okrężnicy możemy zakazić się jedząc surowe (tatar) i niedosmażone mięso. Na tę chorobę szczególnie narażone są osoby posilające się w fast-foodach.

Bardzo niebezpieczny jest gronkowiec, który prowadzić może do śmierci. Jego bakterie znajdują się w powietrzu, kurzu, ściekach, wodzie i produktach spożywczych. Objawy zatrucia: intensywne wymioty, bóle brzucha i biegunka występują już po godzinie od zakażenia. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jak walczyć z nadciśnieniem tętniczym?

Nadciśnienie tętnicze – jak z nim walczyć?

Zdrowy styl życia może wyeliminować problem nadciśnienia tętniczego całkowicie lub...

Czytaj więcej
Alkohol-a-nowotwory

Alkohol, a nowotwory

Wielu jest zwolenników promowania alkoholu jako cudownego "leku" przeciw miażdżycy...

Czytaj więcej
Nadwaga u mężczyzn

Mężczyźni nie widzą swojej nadwagi

Większość kobiet krytycznie podchodzi do swoich sylwetek. Natomiast mężczyźni zdają...

Czytaj więcej
Zapłodnienie

Zapłodnienie

Zapłodnienie jest pierwszym momentem życia . Jest to proces w...

Czytaj więcej
Alkohol, a ciąża

Jesteś w ciąży? Nie pij!

Badania wykazały, że co dziesiąta kobieta w ciąży sięga po...

Czytaj więcej