Site Loader
Jak zapobiegać starzeniu sie skóry

Pierwsze oznaki starzenia widoczne są m.in. na skórze – zmarszczki odbierają radość z życia wielu kobietom. Warto stosować dobrej jakości kremy przeciwzmarszczkowe, ale też naturalne sposoby, aby zachować młodą i świeżą cerę.

 Kosmetyki potrafią znacznie poprawić kondycję skóry, dlatego polecamy kremy nawilżające i oczyszczające, a także mgiełki będące silnym przeciwutleniaczem. Pomagają chronić skórę przed działaniem wolnych rodników i sprawdzają się w przypadku różnych rodzajów skóry.

(polecany krem: https://sklep.lemone.pl/p-nimue-vitamin-c-moisture-mist-mgielka-z-witamina-c-60ml-1305.html)

Ważne jest też regularne picie wody mineralnej. Niedostatecznie nawilżona skóra jest podatna na działanie czynników zewnętrznych, m.in. wiatru czy słońca. Nie bez znaczenia jest też dieta, stres, papierosy i inne używki. Zdecydowanie zmień też tryb życia i bądź aktywny – wysiłek fizyczny wpływa korzystnie na stan skóry. Warto uprawiać wybrany sport, bo pobudzi krążenie krwi i uelastyczni skórę. Po treningu zaś jadaj warzywa i owoce, gdyż są bogate w witaminy i korzystne dla stanu skóry przeciwutleniacze.

Sport jest dobry dla ogólnej kondycji, ale równie istotna jest… gimnastyka twarzy! Są takie mięśnie, których rozciąganie opóźnia proces starzenia się i wystąpienia zmarszczek. To wyjątkowo proste ćwiczenia, ale trzeba wykonywać je regularnie.

Witaminy to kolejna broń na zmarszczki! W walce z nimi są naprawdę skuteczne, warto zatem sięgać po różne produkty bogate np. w witaminę C. Dzięki temu poziom kolagenu w skórze nie będzie drastycznie malał. Co jadać? Cytryny, pomarańcze oraz zielone warzywa będą znakomitą przekąską i dodatkiem do potraw. Cytrusy polecamy też do herbaty, gdyż świetnie wzbogacą jej smak.

Dobre efekty przynoszą też peelingi oraz maseczki. Na przykład maska z witaminą E jest łatwa do samodzielnego przygotowania, ale witaminę tę można też czerpać z pożywienia. Wprowadź do menu m.in. oliwę z oliwek, ryby czy też orzechy. Owoce i warzywa będą też skuteczną maseczką – np. ogórek czy rozgniecione winogrona. Wystarczy 15 minut – po tym czasie należy je spłukać letnią wodą i posmarować twarz kremem nawilżającym.

Czytaj również:  Blanszowanie warzyw – co i jak blanszować?

Fot. Pixabay.com

Polecane

Karmienie piersią

Dzieci karmione piersią mogą mieć mniejszą wagę

Dzieci karmione mlekiem z piersi matek uzyskały mniejszą wagę w…

Czytaj więcej
Zdrowe jajka na Wielkanoc

Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed…

Czytaj więcej
łosoś na święta

Nowoczesne potrawy na bożonarodzeniowy stół

Dwanaście potraw wigilijnych to polska tradycja, podobnie jak dodatkowe miejsce…

Czytaj więcej
Suplementy

Suplementy – konieczne czy zbyteczne?

Rytm życia przyspiesza, praca, nerwy, coraz trudniej zachować zdrowie i…

Czytaj więcej
Pękające naczynka

Pękające naczynka – wstydliwy problem

Pękające naczynka nie są problemem błahym, bo osobom, które się…

Czytaj więcej