Jak poprawić morfologię?

Macie nie najlepsze wyniki morfologii? Niedawno oddaliście krew albo dużo jej straciliście? Warto poprawić ten stan, wspomagając się dietą. Podpowiadamy, co warto jeść.

Buraki to podstawa

W codziennej diecie bardzo ważne są buraki – czy wiecie, że barwniki z tych warzyw aż czterokrotnie przyspieszają przyswajanie tlenu przez komórki? Efekt jest taki, że nie męczymy się tak szybko i nasze samopoczucie wreszcie wraca do normy. Można przygotować m.in. sałatkę z liśćmi młodego szpinaku i ulubionym serem albo krem z buraka, ale także przyrządzić buraki do mięsa jak robią to nasze babcie i mamy.

A skoro już mowa o domowych sposobach, przypomnijmy też o kiszeniu buraków – taki sok działa idealnie! Wystarczy kilka buraków, skórka z razowego chleba, czosnek, sól, cukier i kamienny garnek! Po około 3-5 dniach sok będzie gotowy.

Poza burakami czy papryką warte polecenia są też zielone warzywa, gdyż poprawiają krzepliwość. Sałata, kapusta, szpinak, brokuł powinny zagościć w codziennym menu – np. w formie koktajli.

Koktajle warzywno-owocowe

Pomysłów na poprawę wyników morfologii jest wiele – możesz wykazać się kreatywnością, przygotowując zupy, sałatki, a także pełne zdrowia koktajle. Idealna będzie m.in. botwinka oraz maliny, ale to połączenie idealne na lato, kiedy jest sezon na te produkty. Taki miks świetnie oczyszcza i odkwasza krew, a także dostarcza żelazo, duże ilości witaminy C i chlorofilu, którego budowa chemiczna, przypomnijmy, jest podobna do budowy hemoglobiny. Przygotowując koktajl, warto dodać także kawałek selera naciowego!

Sprawdzi się także pokrzywa lub szpinak – warto je łączyć z burakiem, dodać truskawki lub poziomki, do smaku można też dorzucić mango, a potem całość wymieszać z połową szklanki wody. Na anemię idealne będzie też inne połączenie – nie tylko botwina i buraki zawierają sporą dawkę żelaza. Warto zmiksować natkę pietruszki, jabłko, pomarańczę, sok z cytryny, dodać wodę i gotowe! Pijcie codziennie, a wyniki na pewno będą lepsze.

Czytaj również:  Hemoglobina - kluczowy wskaźnik w badaniu krwi: co mówią jej poziomy?

Poza tym bogate w żelazo są też algi – spirulina. Można kupić ją w postaci sproszkowanej i dodawać do koktajli. Na wagę złota jest także papryka, gdyż w jej składzie jest kilkukrotnie więcej witaminy C niż np. w cytrynie. Wiecie, że to właśnie witamina C wraz z rutyną chronią naczynia krwionośne i zapobiegają krwotokom? Paprykę jadamy na surowo, faszerowaną i pieczoną, ale także dodawajmy do sałatek oraz koktajli.

Mięso skarbnicą żelaza

Wśród produktów dobrych dla krwi są nie tylko warzywa i owoce, ale także mięso, np. wątróbka, podroby oraz steki wołowe. Są one bogate w żelazo, czyli w pierwiastek będący elementarnym budulcem dla układu krwiotwórczego – z niego są powstają erytrocyty i hemoglobina.

Czego nie jadać podczas anemii?

Pamiętajmy też, że jest lista produktów, które mogą zniweczysz nasze wysiłki, czyli utrudnić przyswajanie żelaza. Ogranicz zatem produkty z dużą ilością błonnika i wapnia (np. otręby, mleko, warzywa strączkowe). Co więcej, pij mniejsze ilości kawy i herbaty – zamień je na ww. koktajle oraz wodę mineralną.

Fot. Pixabay.com