Site Loader
Owoce goji

Znane w Chinach i Tybecie od ponad 2000 lat, nazywane również ‘czerwonymi diamentami’ jagody Goji są niezwykle cenionym w Azji owocem. Uważane za jedne z najzdrowszych owoców świata i zaliczane do tzw. super owoców (z ang. „super fruits”). Spośród wielu różnych roślin plasują się w czołówce systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Zacznijmy jednak od początku, gdyż łatwo pogubić się w terminologii. Jagody Goji to jedynie określenie handlowe owocu, który występuje pod wieloma nazwami. Są to owoce kolcowoju chińskiego, kolcowoju pospolitego i kolcowoju szkarłatnego. Inne znane określenia to: witalne jagody, owoce wiecznej młodości, owoce goji, owoce życia i wiele innych.

Problem z nazewnictwem pojawia się przy tłumaczeniu z angielskiego gdzie goji określane są mianem ’wolfberry’ – wilcza jagoda. W Polsce nazwy tej używa się w stosunku do trującej rośliny zwanej ‘Pokrzyk wilcza jagoda’. Roślina ta nie ma nic wspólnego z jagodami goji.

Jagody goji pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, a pod względem bogactwa składników odżywczych są jednym z najbardziej wartościowych owoców naszej planety. W świeżych owocach goji możemy znaleźć zeaksantyne (karotenoid znajdujący się w siatkówce oka) i beta-karoten. Ponadto zawierają wapń, selen, żelazo, potas, cynk oraz witaminę C, E i witaminy z grupy B(B1, B2, B6).

W 100 g suszonych jagód Goji jest aż 2500 mg witaminy C.

Czerwone diamenty są bogate w błonnik pokarmowy, luteinę, likopen oraz flawonoidy. W ich składzie nie brakuje również antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz wspomagają budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu. Do składników pokarmowych występujących w jagodach goji należą również aminokwasy, polisacharydy, monosacharydy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Najpopularniejsze na zachodzie oraz w naszym kraju są suszone owoce goji, które są niezwykle zdrowym dodatkiem do wielu dań i potraw. Ze względu na swój prozdrowotny charakter i rosnącą popularność, jagody mogą pomóc w prewencji wielu chorób, z którymi borykamy się w XXI wieku. Bogactwo wartości odżywczych uchroni przed niedoborami witamin i składników mineralnych, które są problemem wielu współczesnych społeczeństw.

Czytaj również:  Ogórek i pomidor - czy to dobre połączenie?

Warto wspomnieć iż w tradycyjnej medycynie chińskiej jagody goji stosowane są w leczeniu chorób serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Ponadto korzystnie wpływają na odporność organizmu oraz regulują pracę układu pokarmowego. A co najważniejsze pozytywnie oddziałują na ogólną kondycję fizyczną organizmu i opóźniają procesy starzenia. Patrząc na dobrą kondycję staruszków w Chinach, którzy pomimo sędziwego wieku i 100 lat na karku uprawiają jogę w parku muszą mieć rację co do owoców długowieczności jakimi są owce goji .;-)

Fot. Pixabay.com

Polecane

Nawadnianie organizmu

Nawadnianie organizmu – sposób na piękną cerę

Chcesz być piękną, musisz się postarać.Możesz to zrobić w bardzo...

Czytaj więcej
Co jeść latem

Co jeść latem w zgodzie z Kuchnią Pięciu Przemian?

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych...

Czytaj więcej
Smaki

5 smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny…

Pięć smaków, nie to nie błąd tytułu, rzeczywiście człowiek jest...

Czytaj więcej
Jazda na rowerze

Rower to jest to!

Pierwszy weekend kalendarzowej wiosny już za nami! Czas wziąć się...

Czytaj więcej
Produkty nie dla dzieci

Jakich produktów powinno unikać Twoje dziecko?

Dla każdej mamy bardzo ważny jest zdrowy rozwój dziecka, dlatego...

Czytaj więcej