Site Loader
Owoce goji

Znane w Chinach i Tybecie od ponad 2000 lat, nazywane również ‘czerwonymi diamentami’ jagody Goji są niezwykle cenionym w Azji owocem. Uważane za jedne z najzdrowszych owoców świata i zaliczane do tzw. super owoców (z ang. „super fruits”). Spośród wielu różnych roślin plasują się w czołówce systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Zacznijmy jednak od początku, gdyż łatwo pogubić się w terminologii. Jagody Goji to jedynie określenie handlowe owocu, który występuje pod wieloma nazwami. Są to owoce kolcowoju chińskiego, kolcowoju pospolitego i kolcowoju szkarłatnego. Inne znane określenia to: witalne jagody, owoce wiecznej młodości, owoce goji, owoce życia i wiele innych.

Problem z nazewnictwem pojawia się przy tłumaczeniu z angielskiego gdzie goji określane są mianem ’wolfberry’ – wilcza jagoda. W Polsce nazwy tej używa się w stosunku do trującej rośliny zwanej ‘Pokrzyk wilcza jagoda’. Roślina ta nie ma nic wspólnego z jagodami goji.

Jagody goji pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, a pod względem bogactwa składników odżywczych są jednym z najbardziej wartościowych owoców naszej planety. W świeżych owocach goji możemy znaleźć zeaksantyne (karotenoid znajdujący się w siatkówce oka) i beta-karoten. Ponadto zawierają wapń, selen, żelazo, potas, cynk oraz witaminę C, E i witaminy z grupy B(B1, B2, B6).

W 100 g suszonych jagód Goji jest aż 2500 mg witaminy C.

Czerwone diamenty są bogate w błonnik pokarmowy, luteinę, likopen oraz flawonoidy. W ich składzie nie brakuje również antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz wspomagają budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu. Do składników pokarmowych występujących w jagodach goji należą również aminokwasy, polisacharydy, monosacharydy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Najpopularniejsze na zachodzie oraz w naszym kraju są suszone owoce goji, które są niezwykle zdrowym dodatkiem do wielu dań i potraw. Ze względu na swój prozdrowotny charakter i rosnącą popularność, jagody mogą pomóc w prewencji wielu chorób, z którymi borykamy się w XXI wieku. Bogactwo wartości odżywczych uchroni przed niedoborami witamin i składników mineralnych, które są problemem wielu współczesnych społeczeństw.

Czytaj również:  Ogórek i pomidor - czy to dobre połączenie?

Warto wspomnieć iż w tradycyjnej medycynie chińskiej jagody goji stosowane są w leczeniu chorób serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Ponadto korzystnie wpływają na odporność organizmu oraz regulują pracę układu pokarmowego. A co najważniejsze pozytywnie oddziałują na ogólną kondycję fizyczną organizmu i opóźniają procesy starzenia. Patrząc na dobrą kondycję staruszków w Chinach, którzy pomimo sędziwego wieku i 100 lat na karku uprawiają jogę w parku muszą mieć rację co do owoców długowieczności jakimi są owce goji.;-)

Polecane

Dieta antywrzodowa

Dieta antywrzodowa – na problemy z żołądkiem

Wrzodami żołądka nazywamy uszkodzenia powstałe na ścianie żołądka, gdzie przyczyną...

Czytaj więcej
Skrobia modyfikowana

Skrobia modyfikowana – groźna czy nie?

Złowieszczo brzmiąca nazwa wystarczy by wystraszyć niejednego śmiałka, skrobia modyfikowana...

Czytaj więcej
Cykl menstruacyjny

Hormonalny rozkład jazdy

1-5 dzień czas miesiączki. Poziom estrogenów jest niski, więc wyobraźnia...

Czytaj więcej
Sposoby na łamliwe paznokcie

Sprawdzone sposoby na łamliwe paznokcie

Połamane i rozdwojone paznokcie są dość często spotykanym, nieestetycznym i...

Czytaj więcej
Błonnik - włókno pokarmowe

Błonnik – włókno pokarmowe

Błonnik pokarmowy zwany także włóknem pokarmowym to niezwykle istotny element...

Czytaj więcej