Site Loader
Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Bulimia

Bulimia

Bulimia, czyli “wilczy głód” jest chorobą najczęściej występującą u młodych...

Czytaj więcej
Choroby stóp

Pielęgnacja stóp a grzybica, odciski i nagniotki

Pękające i suche pięty, odciski, nagniotki czy objawy grzybicy to...

Czytaj więcej
Wrastające paznokcie

Wrastające paznokcie – dlaczego paznokcie wrastają?

Dlaczego paznokcie wrastają? Z reguły sami jesteśmy sobie winni, zaniedbując...

Czytaj więcej
Kontrola stanu zdrowia ciężarnej

Kontrola stanu zdrowia ciężarnej

Kobieta przed ciążą powinna dowiedzieć się , jakie zmiany nastąpią...

Czytaj więcej
Jak zrzucić kilogramy?

Zrzucanie kilogramów: małe kroki, duże zmiany. Poradnik.

Już czas najwyższy pozbyć się tak starannie hodowanej „oponki”, no...

Czytaj więcej