Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jesienne odchudzanie

Jesienne odchudzanie

Co prawda mamy dopiero jesień, lecz wiele pań to właśnie…

Czytaj więcej
Sekret zdrowia i młodości

Sekret zdrowia i młodości – antyoksydanty

Jak pozostać wiecznie młodym? To pytanie nurtowało ludzkość już od…

Czytaj więcej
Sposoby na zniszczone włosy

5 sposobów na zniszczone włosy

Jest mnóstwo czynników, wpływających destrukcyjnie na nasze włosy. Należą do…

Czytaj więcej
Dieta Bardadyna - dieta strukturalna

Dieta dr Bardadyna – dieta strukturalna

Irdyolog dr Marek Bardadyn jest twórcą diety strukturalnej, która w…

Czytaj więcej
Jak utrzymać opaleniznę

Jak utrzymać wakacyjną opaleniznę? – 4 wskazówki

Złocista, opalona skóra jest tak piękna, że chciałoby się utrzymać…

Czytaj więcej