Site Loader
Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fitmaniak

Polecane

Mniej popularne odmiany ryżu

Mniej popularne odmiany ryżu

Popularna domowa pomidorowa smakuje tylko z ryżem? Warto wiedzieć, że...

Czytaj więcej
Ile słońca dla kogo?

Ile słońca dla kogo?

Czy wiesz, że do oparzenia słonecznego może dojść nie tylko...

Czytaj więcej
Butelka wody

Wiosenne oczyszczanie, z głową!

Rozdrażnienie, zmęczenie, bóle głowy, infekcje... Bardzo często objawy te określamy...

Czytaj więcej
Naturalne sposoby na ból

Jakie są naturalne sposoby na ból?

Zanim weźmiesz tabletkę przeciwbólową, sprawdź jakie są naturalne, ziołowe sposoby...

Czytaj więcej
Opalanie - niebezpieczne zmiany na skórze

Niebezpieczne zmiany po opalaniu

Nie zawsze można całkowicie uniknąć promieniowania słonecznego. Dlatego bardzo istotne...

Czytaj więcej

Archiwa