Site Loader
Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Polecane

Sposoby na rozjaśnianie cery

Domowe sposoby na rozjaśnianie cery

Mało kto może pochwalić się idealną cerą. Jej koloryt jest...

Czytaj więcej
Makijaż na lato

Makijaż na lato 2021

Lato jest okresem, w którym odpoczywamy nie tylko my, ale...

Czytaj więcej
Rodzaje kasz

Rodzaje kasz na odchudzanie – którą wybrać?

Kasza jest cennym składnikiem diety odchudzającej, gdyż sprzyja spalaniu tłuszczu...

Czytaj więcej
Dieta która odchudzi każdego

Dieta która odchudzi każdego!

Dieta Dukana, Cambridge, dieta 1000kcal… Nie zwracamy uwagi na konsekwencje,...

Czytaj więcej
Dobry zegarek na wyprawy w góry

Dobry zegarek na wyprawy w góry

Wyprawa w góry wymaga dobrego przygotowania - kondycji, ale nie...

Czytaj więcej