Site Loader
Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta cytrusowa

Lubisz cytrusy? Przejdź na dietę grejpfrutową!

Miłośnicy cytrusów z pewnością zakochają się w tej kuracji, która...

Czytaj więcej
Lodówka smart

Lodówka z internetem pomoże w kuchni!

Lodówka, jeden z ważniejszych elementów każdej kuchni. Internet, niektórzy nie...

Czytaj więcej
Sposoby na odmładzanie skóry

Skuteczne sposoby na odmłodzenie skóry

Upływający czas bezlitośnie odbija się na naszej skórze, uwidaczniając zmarszczki...

Czytaj więcej
Skuteczne sposoby na łupież

5 skutecznych sposobów na łupież

Łupież jest problemem nie tylko estetycznym, ale także zdrowotnym. Białe...

Czytaj więcej
Problemy kobiet

Jestem nie tylko gruba, jestem też i stara!

Podobnie do rozmowy o byciu grubym, rozmowa o byciu starym...

Czytaj więcej