Site Loader
Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Letnie menu - czego unikać

Letnie menu – czego unikać?

Upały sprzyjają rozwojowi bakterii – także w naszym codziennym jedzeniu....

Czytaj więcej
Dieta a cera. Wyglądaj młodo.

Dieta a cera – czego unikać, by wyglądać młodo?

Wiele chorób cywilizacyjnych ma związek z dietą i żywieniowymi nawykami....

Czytaj więcej
orzech kokosowy

Zdrowe batony kokosowe – fit przekąska dla aktywnych!

Nie masz pomysłu na przekąskę, którą przygotujesz samodzielnie i szybko?...

Czytaj więcej
Jak dbać o kobiecą figurę

Jak dbać o sylwetkę? – 6 prostych sposobów

Nie musisz wcale katować się restrykcyjnymi dietami i męczącymi treningami,...

Czytaj więcej
drogeria

Jaki makijaż do pracy? – praktyczne wskazówki

W każdej pracy obowiązuje określony dress – code. Dotyczy on...

Czytaj więcej