Site Loader
Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Ogórek i pomidor

Ogórek i pomidor – czy to dobre połączenie?

Wielu z was sądzi zapewne, że zna odpowiedź na to...

Czytaj więcej
Usuwanie blizn po opalaniu

Skuteczne sposoby na pozbycie się blizn po opalaniu

Laser może być stosowany do usuwania różnych blizn, wygładzania skóry...

Czytaj więcej
Jesień wypadanie włosów

Wypadanie włosów – dlaczego włosy wypadają?

Jesień to okres, w którym niemal każda kobieta najchętniej sama...

Czytaj więcej
Grzybica pochwy

Grzybica pochwy – candida

Candida to rodzaj drożdżopodobnych grzybów. Obejmują one kilka gatunków, w...

Czytaj więcej
Makijaż do ust

Idealny makijaż do ust – sprawdzone sposoby

Pięknie pomalowane usta są prawdziwą bronią kobiety, dodają jej zmysłowości...

Czytaj więcej