Site Loader
Glukoza - paliwo do mózgu

Mózg – centralna jednostka dowodzenia naszym organizmem, siedlisko inteligencji i emocji. Mimo, że stanowi tylko 2% masy całego ciała zużywa aż 20 % energii, produkowanej przez organizm. Tak duże nakłady energetyczne, wymagają odpowiedniego „paliwa” dla naszego mózgu. Prawidłowe odżywienie mózgu wpływa nie tylko na sprawność samego mózgu ale i całego naszego organizmu.

Zróżnicowana dieta

Aby nasz mózg pracował na najwyższych obrotach, nasza dieta powinna być jak najbardziej zróżnicowana. Urozmaicony jadłospis oznacza, że powinniśmy zjadać 60 rodzajów produktów w ciągu tygodnia. Ważne jest aby na naszym talerzu znalazły się pełnoziarniste produkty zbożowe oraz niezwykle ważne, warzywa i owoce. Nie zapominajmy o niskotłuszczowych produktach mlecznych.

Glukoza, paliwem dla mózgu

Prawidłowe działanie naszego mózgu wymaga stałego dopływu glukozy. Glukoza, która trafia do mózgu pobierana jest najczęściej z węglowodanów, które znajdziemy w ziarnach, owocach i warzywach. Niski poziom glukozy w organizmie, oznacza mniej energii, a dla naszego mózgu oznacza to spadek efektywności – gorzej nam się myśli, gorzej zapamiętujemy i kojarzymy oraz mamy trudności z przyswajaniem wiedzy. Oczywiście nie należy popadać w skrajności i objadać się słodyczami, ponieważ bardziej nam to zaszkodzi niż pomoże. Dla naszego mózgu najlepsze będą mniejsze ale regularne dawki. Mózg najlepiej działa gdy we krwi krąży około 25 gramów glukozy – odpowiada to np. jednemu bananowi.

Pamiętaj o tłuszczach

Oczywiście o tych, które są zdrowe. Najzdrowsze są oczywiście tłuszcze nienasycone(NNKT- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) , zwłaszcza Omega-3 i Omega-6. Mózg składa się z neuronów, które pokryte są osłonkami mielinowymi. To od grubość tej osłonki zależy jak szybko przesyłana będzie informacja i jak szybko trafi do mózgu. Osłonka mielinowa zbudowana jest z lipidów, dlatego tłuszcze są tak ważne. W naszej tygodniowej diecie powinny znaleźć się ryby, takie jak makrela, łosoś oraz tuńczyk. Warto pamiętać o dodawaniu do sałatek i potrawa oleju z oliwek, oraz oleju rzepakowego i lnianego. Dobrej jakości kwasy tłuszczowe znajdziemy również w orzechach – ale z racji dużej kaloryczności tej przekąski pamiętajmy żeby nie spożywać ich w dużych ilościach. Garść orzechów włoskich kilka razy w tygodniu jest jak najbardziej wskazana.

Podstawowe zasady

Wszystkie powyższe rady są niezwykle ważne, ale dbając o dietę naszego mózgu nie możemy zapominać o podstawowych zasadach. Przede wszystkim regularne spożywanie 5-6 posiłków w ciągu dnia. No i najważniejsza sprawa, która nie raz była poruszana na portalu Fit-up, czyli śniadanie. Pamiętajcie, aby nie wychodzić z domu bez śniadania, gdyż stabilizuje ono poziom glukozy we krwi od samego rana, co pozwoli wam efektywnie pracować cały dzień.

Prawidłowe odżywianie i przestrzeganie podstawowych zasad pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie naszego mózgu. Oprócz odpowiedniej diety, aby mózg pracował na najwyższych obrotach niezbędny jest tlen. Spacer na świeżym powietrzu który dotleni wasz organizm i zdrowa przekąska jest tym czego potrzebuje nasz mózg do efektywnej pracy. A na koniec krótki film, który podsumuje i utrwali powyższe wiadomości.

Fitmaniak

Polecane

Jazda na rowerze

Rower to jest to!

Pierwszy weekend kalendarzowej wiosny już za nami! Czas wziąć się...

Czytaj więcej
Naturalny lek na cukrzycę

Naturalne lekarstwo na cukrzycę

Cukrzyca jest chorobą, która każdego dnia dotyka coraz więcej osób...

Czytaj więcej
Witaminy w pigułkach

Za dużo witamin w pigułkach

W diecie wielu Polaków na próżno szukać warzyw i owoców,...

Czytaj więcej
Alergia od małego

Alergia od małego

Proces alergizacji zaczyna się już w czasie ciąży. Alergia pokarmowa...

Czytaj więcej
Blanszowanie warzyw

Blanszowanie warzyw – co i jak blanszować?

Blanszowanie staje się coraz popularniejsze – warto przyrządzać warzywa w...

Czytaj więcej

Archiwa