Site Loader
Mleko od krowy

Zdrowe i smaczne, takie powinno być nasze jedzenie. Takie jest jedzenie ekologiczne. Do tego jest wolne od chemii, dodatków oraz konserwantów. Dzięki temu jest smaczne i zdrowe. Dobrze by było gdyby było tanie. Tego niestety nie można o nim powiedzieć, zazwyczaj cena eko żywności przewyższa cenę sklepową żywności konwencjonalnej, a w porównaniu do cen marketów jest zawrotnie wysoka.

Jak odróżnić żywność ekologiczną od konwencjonalnej?

Czuwają nad tym różnorakie organizacje. Głównie zajmują się one certyfikacją producentów, kontrolą producentów i sposobów produkcji. Każdy produkt wyprodukowany w gospodarstwie ekologicznym powinien mieć certyfikat poświadczający jego pochodzenie. Na opakowaniu powinno się znajdować oznaczenie BIO lub ORGANIC. Produkty eko są obowiązkowo znakowane nazwą lub numerem jednostki certyfikacyjnej oraz napisem „PL – rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”.

Dlaczego jest tak drogo?

Odpowiedź jest prosta, gospodarstwa ekologiczne nastawione są na jakość a nie na ilość, a działalność takich gospodarstw jest również regulowana przez odpowiednie przepisy prawa – zapewnia to odpowiednio wysoką jakość produktu końcowego.

Dlaczego jest tak smacznie i zdrowo?

Do produkcji żywności ekologicznej wykorzystywane są głównie naturalne, tradycyjne metody produkcji. Nie stosuje się nawozów sztucznych i groźnej chemii. Produkty wytworzone w ten sposób różnią się również składem. Posiadają one znacznie mniej szkodliwych związków chemicznych takich jak azotany i azotyny. Są wolne od pestycydów.

Znacznie więcej zawierają za to suchej masy, witamin, między innymi C i z grupy B. Poza tym w ich składzie znajdziemy więcej związków fenolowych, niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz cukrów. Ekologiczne produkty cechują się również większą zawartością składników mineralnych – żelaza, magnezu, fosforu, chromu, jodu, molibdenu, selenu, wapnia, boru, manganu, miedzi, potasu, sodu, wanadu i cynku.

Warzywa z produkcji ekologicznej dzięki większej zawartości suchej masy a co za tym idzie mniejszej zawartości wody lepiej znoszą przechowywanie – są bardziej trwałe.

Czytaj również:  Dieta plaż południowych - South Beach

Badania dowodzą, że mleko i mięso z chowu ekologicznego zawiera więcej sprzężonych dienów kwasu linolenowego – CLA. Związek ten zapobiega tworzeniu się nowotworów oraz podwyższa odporność.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Zdrowe jajka na Wielkanoc

Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed...

Czytaj więcej
Dieta cytrusowa

Lubisz cytrusy? Przejdź na dietę grejpfrutową!

Miłośnicy cytrusów z pewnością zakochają się w tej kuracji, która...

Czytaj więcej
Gdy nie tolerujesz laktozy

Gdy nie tolerujesz laktozy

Laktoza to cukier występujący w mleku, który może wywoływać dolegliwości...

Czytaj więcej
Pocenie się

Pocenie się i zapach ciała

Gruczołów potowych są miliony. Znajdują si e na prawie każdym...

Czytaj więcej
Dieta orientalna

Dieta orientalna – magia orientu na talerzu

Orient nie tylko może nam się kojarzyć z dalekimi podróżami,...

Czytaj więcej