Korzyści z jedzenia pomidorów

Piękne, czerwone, soczyste i kuszące smakiem. To pomidory, które kojarzą nam się ze słońcem i latem. Mogą być podawane na surowo, ale także na ciepło. W obu tych przypadkach będą równie dobrze smakować i przy okazji są zdrowe. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po pomidory?

Historia pomidorów jest bardzo bogata. Pochodzą z Ameryki Południowej, a trafiły do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba. W początkowym okresie były nazywane jako jabłka złota, szczególnie upodobali sobie je Hiszpanie oraz Portugalczycy, potem Włosi, Francuzi. Do Polski przywiozła je królowa Bona  i od tamtego czasu, aż po dzisiejszy dzień cieszą się wielkim powodzeniem z uwagi na wartości odżywcze czy też walory smakowe. Powszechnie uważa się, że pomidor jest najzdrowszym produktem na świecie.

Ciekawostką jest, że w pomidorach zawarty jest likopen, czyli nic innego jak przeciwutleniacz, który uwalniany zostaje w trakcie podgrzewania. A więc jak najbardziej mile widziane są sosy pomidorowe, zupy pomidorowe, pomidory z puszki czy także ogólnodostępny keczup. Niektórzy twierdzą, że dodanie do pomidorów oliwy z oliwek jeszcze bardziej zwiększa przyswajalność likopenu.

W walce z nowotworem

Naukowcy z uniwersytetu w Harvardzie udowodnili, że spożywanie sosu pomidorowego bogatego w likopen przynajmniej cztery razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Z kolei naukowcy w Detroit udowodnili, że niedobór likopenu zmniejsza skuteczność likwidacji istniejących guzów

W trosce o płuca

Picie soku pomidorowego zmniejsza uszkodzenia DNA płuc. Prowadzi się badania nad skutkiem likopenu a rozwojem nowotworów płuc. Jednakże jak widać – pomidory chronią płuca. Mogą je zabezpieczyć przed szkodliwym działaniem dymu papierosowego czy tez zanieczyszczeń powietrza.

Dla dobra serca

Wspomniany tak często likopen to nie tylko ochrona przeciw zachorowaniom na nowotwory, ale także ochrona serca przed zakrzepami i chorobami. Dzieje się tak za sprawą detoksykacji złego cholesterolu i osadzania się go na blaszkach miażdżycowych.

Czytaj również:  Dieta 2000 kalorii

Dla lepszego wzroku

Regularne spożywanie pomidorów to także dobry wzrok i ochrona skóry przed starzeniem się. W likopenie zawarty jest składnik, który wykazuje hamujące działanie zwyrodnienia plamki żółtej, która bardzo często decyduje o utracie wzroku u starszych osób. Jednak pomidory to nie tylko lepszy wzrok. To także piękna skóra po opalaniu się. Chronią przed uszkodzeniami warstw skóry, które są wywołane nadmiernym przebywaniem na słońcu.

Młodym być jak najdłużej

Pomidory to likopen oraz wiele cennych witamin oraz soli mineralnych, które dobroczynnie działają na utrzymanie młodego wyglądu skóry. Witamina C dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, witamina E zapobiega powstawaniu zmarszczek, z kolei potas reguluje odpowiedni poziom soli w organizmie, a więc chroni przed nadciśnieniem krwi.

Pomidory mają mało kalorii

To z pewnością dobra nowina dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Są niskokaloryczne, a więc mogą być w dowolnej ilości spożywane przez osoby będące na kuracjach odchudzających.

Fot. Pixabay.com