Co jeść latem?

Lato obfituje w owoce i warzywa, z których warto korzystać pełnymi garściami. Jak powinniśmy się odżywiać latem? Warzywa i owoce. Rozgrzewające zupy i dania jednogarnkowe, pieczone mięsa czy ziemniaki smakują

Menu na jesień i zimę

Co warto wprowadzić do diety jesienią? Pora lekkich posiłków już za nami, teraz stawiamy raczej na pożywne i rozgrzewające dania. Sprawdź, jak się odżywiać jesienią. Wbrew pozorom jesień oferuje wiele

Gdy nie tolerujesz laktozy

Laktoza to cukier występujący w mleku, który może wywoływać dolegliwości u osób uczulonych na ten składnik. Jak rozpoznać nietolerancje laktozy i co robić, gdy diagnoza się potwierdzi? Częste bóle brzucha,

Śniadanie – podstawa dnia

Powinno być energetyczne i rozgrzewające – oto idealne śniadanie! Polecamy pożywne, sycące, bogate w składniki odżywcze, zdrowe i smaczne owsianki. Owsianka już dawno nie kojarzy nam się jako zupa mleczna

Kasza jest fit!

Dobrej jakości produkty powinny być podstawą naszej diety. W zimie świetnie rozgrzewają kasze. Mają też szereg innych zalet – chronią przed cukrzycą, nadwagą, miażdżycą i zmianami nowotworowymi. Wybierajmy produkty bogate

Świeże Święta

Przedświąteczny czas to gorący okres dla hipermarketów. Produkty spożywcze znikają z półek jak ciepłe bułeczki. Czy jednak naprawdę wiemy, co kupujemy? W hipermarketach jest najtaniej, to trzeba przyznać. Mamy też

Ważna witamina D

Ponad 90 procent Polaków ma deficyt witaminy D, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jak ją uzupełnić? Witamina D reguluje metabolizm wapnia oraz fosforu. Dostarczamy ją przez skórę, dietę i

Niebezpieczne energetyki

Można je kupić wszędzie i bez ograniczeń. Nie dajmy się jednak zwieść ich dostępności, bo napoje energetyczne są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Już dwunastolatki piją energetyzujące napoje. Mają do nich

Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek? Ciekawostki o jajkach Czy wiesz o tym, że? Piana ubita z białek lub żółtek