Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany,
Złamanie kości to bardzo nieprzyjemne zdarzenie. Nic więc dziwnego że chcielibyśmy o nim jak najszybciej o nim zapomnieć. W przyspieszeniu skomplikowanego procesu rekonwalescencji może pomóc odpowiednia dieta. Powinna ona dostarczać
Zdrowe i smaczne, takie powinno być nasze jedzenie. Takie jest jedzenie ekologiczne. Do tego jest wolne od chemii, dodatków oraz konserwantów. Dzięki temu jest smaczne i zdrowe. Dobrze by było
Zawarte w arbuzie związki mogą zwiększać popęd seksualny. Występujące w nim składniki takie jak : cytrulina, likopen i beta-karototen – korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, podobnie jak Viagra. Wydawałoby się,
Dieta Dukana, Cambridge, dieta 1000kcal… Nie zwracamy uwagi na konsekwencje, najważniejszy jest szybki ubytek masy ciała. Pamiętajmy jednak że tłuszczyku gromadzonego przez długi czas nie da się pozbyć w tydzień,
Najeść się do syta, nie mieć wyrzutów sumienia i przy tym w ogóle nie przytyć… Brzmi jak science fiction? Już wkrótce to może się zmienić. Polska naukowiec z Wrocławia, prof.
Naringina jest naturalnym przeciwutleniaczem, należącym do glikozydów flawonoidowych. To właśnie ten związek odpowiada za charakterystyczny, gorzkawy smak w grejpfrutach. Wchodzi w skład rozmaitych preparatów odchudzających, tzw. „spalaczy tłuszczu”, preparatów witaminowych
Ten żółty owoc jest naturalną, pełną węglowodanów przekąską która daje kopa energetycznego na kilka godzin, więc nie zapomnij o nim podczas pełnego wyzwań dnia. Ale banan skrywa w sobie coś
Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, jej spożycie stanowi 20% wszystkich wypijanych herbat na świecie. Wyciąg z zielonej herbaty bogaty jest w EGCG, czyli gallusan epigallokatechiny. Jest
Badania naukowe wykazały, że składniki odżywcze owoców spożywane w formie soków są bardziej dostępne dla naszego organizmu. Średnio 17 % substancji odżywczych pochodzących z owoców zostanie przyswojone po zjedzeniu owocu
Napój ten szczególnie upodobała sobie męska część społeczeństwa, króluje również wśród studentów. Przyczyn studenckiego zamiłowania do tego złocistego płynu można szukać w ekonomii. Chodzi o to, że istnieją takie produkty,
Znane w Chinach i Tybecie od ponad 2000 lat, nazywane również ‘czerwonymi diamentami’ jagody Goji są niezwykle cenionym w Azji owocem. Uważane za jedne z najzdrowszych owoców świata i zaliczane
Mózg – centralna jednostka dowodzenia naszym organizmem, siedlisko inteligencji i emocji. Mimo, że stanowi tylko 2% masy całego ciała zużywa aż 20 % energii, produkowanej przez organizm. Tak duże nakłady
Białko to podstawowy element budulcowy ludzkiego organizmu, dlatego dostarczenie jego prawidłowej ilości w diecie jest bardzo ważne. Białkami organizmu są również enzymy, hormony i przeciwciała. Wystarczająca ilość białka w diecie
Coraz chłodniejsze dni zachęcają do schowania się pod ciepłym kocem i wypicia aromatycznej herbaty. Nie każdy jednak wie, że oprócz właściwości rozgrzewających, złocisty napar może pomóc cieszyć się dobrym zdrowiem
Wielu z was sądzi zapewne, że zna odpowiedź na to proste pytanie. Można by powiedzieć, że takie połączenie jest idealnym przykładem smakowitej dietetycznej sałatki. Ogórek jest niskokaloryczny, dlatego świetnie nadaje