Site Loader
Dieta na złamane kości

Złamanie kości to bardzo nieprzyjemne zdarzenie. Nic więc dziwnego że chcielibyśmy o nim jak najszybciej o nim zapomnieć. W przyspieszeniu skomplikowanego procesu rekonwalescencji może pomóc odpowiednia dieta. Powinna ona dostarczać optymalną ilość wszystkich składników potrzebnych w procesie odbudowy uszkodzonej tkanki kostnej.

Niezbędne składniki budulcowe kości to makroelementy takie jak wapń, potas, magnez oraz mikroelementy – m.in. cynk, fluor i mangan. Bardzo ważna jest również odpowiednia podaż pełnowartościowego białka . Niezbędnym składnikiem diety powinna być również witamina D.

Przede wszystkim należy jednak pamiętać, że każdy składnik diety, spożywany w zbyt dużej ilości może być szkodliwy. Ważna jest więc odpowiednia podaż składników.

Wapń

Dieta rekonwalescenta po złamaniach powinna zawierać znaczne ilości wapnia. Standardowo przyjmujemy go spożywając mleko oraz przetwory mleczne. Pierwszym skojarzeniem związanym z wapniem jest mleko oraz ser biały. Bardzo dobrym źródłem tego makroelementu są sery żółte – zawierają one dobrze przyswajalną formę tego składnika mineralnego. Nie znaczy to że w okresie rekonwalescencji po złamaniach należy jeść tylko żółty ser, taka dieta może doprowadzić do niebezpiecznego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

Wapń powinien być dostarczany wraz z różnymi pokarmami. Oprócz wymienionych już serów białych, żółtych oraz mleka, jego źródłami są również jogurty, kefiry, maślanki, a także konserwy rybne z ośćmi czyli sardynki lub szprotki. Źródłem wapnia w diecie są również takie produkty roślinne, jak warzywa kapustne, brokuły i nasiona roślin strączkowych: soja, soczewica, fasola.

Witaminy D i C

Aby wapń został wbudowany w tkankę kostną potrzebna jest witamina D. Jest to witamina z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej źródłem w diecie są tłuste ryby (np. łosoś, makrela), a także jaja, masło, wątroba. Organizm człowieka ma również zdolność do samodzielnej syntezy tej witaminy pod wpływem promieniowania UV pochodzącego m.in. ze światła słonecznego. Dobrze jest zatem wyjść na dwór i poddać się działaniu światła słonecznego. Synteza witaminy D maleje z wiekiem, u osób w podeszłym wieku czasem zaleca się suplementację.

Czytaj również:  Dieta dr Bardadyna - dieta strukturalna

Ważna jest również właściwa ilość witaminy C w diecie. Prawidłowe spożycie witaminy C wpływa pozytywnie na zwiększenie wchłaniania wapnia. Brak witaminy C sprawia że syntetyzowane włókna kolagenowe są słabe lub wadliwe, a struktury zbudowane w dużej części z kolagenu, m.in. kości, są kruche i łamliwe.

Białko

Odpowiednia podaż białka jest również niezbędna w diecie osoby po złamaniu kości. Aminokwasy zawarte w pełnowartościowym białku (np. białko jaja kurzego, białko mięsa, ryb) wpłyną pozytywnie na syntezę kolagenu oraz innych białek które tworzą tkankę kostną. Optymalna ilość białka w diecie rekonwalescenta to 1,2g na kilogram masy ciała. Nadmiar białka może wpływać negatywnie na stan zdrowia oraz na proces zdrowienia po złamaniach.

Fosfor

Składnikiem budulcowym kości jest również fosfor oraz odpowiednia proporcja wapnia do fosforu. Nie należy się jednak zbytnio przejmować jego brakiem w diecie, ponieważ w zwyczajowej diecie ilość fosforu jest zbyt wysoka, a co za tym idzie stosunek ilości wapnia do fosforu jest zbyt wysoki. Źródłem tego makroelementu w pożywieniu są m.in. jaja, mięso, ryby, orzechy, produkty mleczne i zbożowe.

Sód, potas, magnez

Potas ogranicza wydalanie wapnia z moczem. Należy zwrócić również uwagę na sód. Nie powinno się go spożywać zbyt dużo, ponieważ źle wpływa on na gospodarkę wapniową. Całkowite spożycie soli która jest głównym źródłem sodu nie powinno przekraczać 5g na dobę. Zwróć uwagę na to że sól poza solniczką znajduje się również w produktach przetworzonych, a źródłem sodu są również mięso, sery żółte, drób oraz produkty przetworzone. Generalnie spożycie sodu należy ograniczać nie tylko w diecie rekonwalescentów, ale także w codziennej diecie zdrowego człowieka.

Niedobór magnezu również wpływa negatywnie na mineralizację kości. Produktami bogatymi w magnez są kakao, produkty zbożowe pełnoziarniste takie jak razowe pieczywo, kasze gruboziarniste.

Czytaj również:  Jem i chudnę - metody na zrzucenie kilogramów

Duża zawartość kofeiny w diecie zwiększa produkcję moczu oraz wydalanie wapnia wraz z nim. Nie należy zatem przesadzać z kawą, napojami energetycznymi, colą. Warto ograniczyć w trakcie rekonwalescencji spożycie herbaty a w zamian za to pić wodę mineralną. Zdecydowanie w trakcie procesu zdrowienia należy zrezygnować z alkoholu.

Podsumowanie

Dieta rekonwalescenta po złamaniach kości powinna być urozmaicona, w ten sposób będzie dostarczała wszystkich niezbędnych składników potrzebnych w procesie zdrowienia. Należy zwrócić uwagę na podaż produktów mlecznych, produktów z pełnego ziarna, mięsa, ryb, roślin strączkowych, warzyw, owoców i orzechów.

W trakcie rekonwalescencji należy odstawić napoje zawierające kofeinę oraz zrezygnować ze spożycia alkoholu. Warto również zmniejszyć spożycie fast-foodów oraz żywności wysoko przetworzonej ponieważ są to źródła dużych ilości sodu.

Wskazówki dotyczące odżywiania dla osób po złamaniach są przydatne także dla osób z problemami zwiększonej łamliwości kości oraz tych którzy cierpią na osteoporozę.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Wyprawka

Wyprawka dla niemowlaka. Co powinno się w niej znaleźć?

Każda z nas chciałaby przygotować się na narodziny dziecka tak,...

Czytaj więcej
Pękające naczynka

Pękające naczynka – wstydliwy problem

Pękające naczynka nie są problemem błahym, bo osobom, które się...

Czytaj więcej
Korzyści z uprawiania sportu

W zdrowym ciele zdrowy duch!

Wiosna jest okresem, w którym każdy z nas intensywniej ćwiczy....

Czytaj więcej
Co to są kalorie?

Co to są kalorie?

Liczymy je, staramy się ograniczyć ich ilość, ale nie zastanawiamy...

Czytaj więcej
Kontrola stanu zdrowia ciężarnej

Kontrola stanu zdrowia ciężarnej

Kobieta przed ciążą powinna dowiedzieć się , jakie zmiany nastąpią...

Czytaj więcej