Dieta dla piersi

Nawet jeśli jesteś w grupie zwiększonego ryzyka  choroby nowotworowej, dzięki zmianie jadłospisu możesz jej zapobiec. Wspólna cechą różnych nowotworów, także raka sutka , jest niekontrolowany rozrost komórek. A wszystko zaczyna się od uszkodzenia materiału genetycznego jednej z nich, czyli powstania tzw. mutacji. Zwykle jednak samo uszkodzenie genu  nie wystarcza do wywołania raka . W organizmie każdego człowieka , codziennie powstaje wiele takich zmutowanych komórek, a tylko niektóre osoby zapadają na chorobę nowotworową.

Dlaczego się tak dzieje?

Po prostu od pierwszej zdegenerowanej komórki do złośliwego nowotworu jest daleka droga. W większości przypadków nasz układ odpornościowy sam szybko ja lokalizuje i niszczy. A nawet jeśli mu się to nie uda , też nie jesteśmy jeszcze nieuchronnie  skazani na  nowotwór. Posiadanie mutowanego genu komórkowego nie jest bowiem równoznaczne z rozwojem raka, zwiększa jedynie podatność na tę chorobę.
Jeśli jednak w takiej sytuacji  nasz organizm dodatkowo będzie narażony na działanie  zewnętrznych czynników  rakotwórczych (tzw. kancerogenów), możemy zachorować . I przeciwnie  – prowadząc zdrowy tryb życia , możemy zapobiec chorobie. Naukowcy twierdzą, że byłoby  o ponad połowę mniej przypadków zachorowania na raka , gdybyśmy wyeliminowali  zewnętrzne czynniki kancerogenne.

Na niektóre z nich, np. zanieczyszczenie środowiska, środki konserwujące zawarte w żywności, nie mamy oczywiście wpływu. Na szczęście jednak stwarzaj a one  tylko niewielkie zagrożenie. Inne natomiast, przede wszystkim niewłaściwy sposób odżywiania oraz palenie tytoniu, możemy i powinniśmy wyeliminować ze swojego życia. Tym bardziej, że eksperci umieszczają je na pierwszych miejscach w grupie czynników ryzyka, także raka sutka.

Co warto jeść?

Odpowiednie nawyki żywieniowe dobrze jest przyswoić sobie już w młodości. Ale także w przypadku starszych ludzi, którzy często przez dziesiątki lat stosowali niewłaściwą dietę, jej zmiana może zadziałać wiele dobrego. Dlatego warto to zrobić w każdej chwili. Zwłaszcza, że przestawienie się na zdrowe żywienie , chroni przed rakiem , nie jest ani trudne ani nieprzyjemne. Nie wymaga leczenia na co dzień kalorii, rezygnowania ze smakołyków. Wystarczy jednak pamiętać aby w codziennym jadłospisie zawsze znajdowały się  pewne produkty.

Żywność obfitująca w błonnik. Wiąże on  w jelitach substancje rakotwórcze  obecne w pożywieniu , dzięki czemu są one w mniejszym stopniu przyswajane przez organizm. Przyśpiesza również pracę jelit, co sprawia, że szybciej zostają wydalane resztki pokarmowe, łącznie z kancerogenami.Prawdopodobnie zmniejsza również poziom estrogenów w organizmie. Może więc zapobiegać nowotworom piersi, zwłaszcza tzw. hormonom zależnym.

Czytaj również:  Dlaczego warto jeść pomidory?

Zdaniem dietetyków należy spożywać dziennie co najmniej 25 g czystego błonnika. Oznacza to , że w każdym posiłku musi znaleźć się choćby jeden produkt pełnoziarnisty (np. muesli, pieczywo razowe, brązowy ryż , makaron) albo owoce lub warzywa. Błonnikiem w czystej postaci są otręby pszenne: jeśli np.zjadamy rano 1-2 łyżki stołowe otrąb , to zalecaną normę błonnika mamy prawie już wykonaną.

Produkty bogate w witaminy C, E i A. Witaminy te należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy , czyli chronią nas przed wolnymi rodnikami, które uszkadzją komórki. Co więcej , ostatnio naukowcy coraz częściej przypisują tym agresywnym związkom tlenu nawet bezpośrednie rakotwórcze działanie. W witaminę C  obfitują  m.in. brokuły, kalafiory, kapusta, szpinak, pomidory. Z owoców cytrusy, melony, kiwi, truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jeżyny.

witamina E występuje w produktach  pełnoziarnistych i mlecznych, w wątrobie, olejach roślinnych, żółtku jaja oraz w zielonych warzywach liściastych, otrębach pszennych i białej fasoli.
Beta -karoten lub witaminę A znajdziemy w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, jarmużu, a także w morelach, melonach, mango oraz brzoskwiniach.

Owoce i warzywa

Aż cennym źródłem witamin i błonnika. Zawierają również inne związki chroniące nas przed zmianami nowotworowymi w komórkach, między innymi substancje fitochemiczne.

Dotyczy to przede wszystkim  brokułów, kapusty, kalarepy, kalafiora, czerwonych buraków oraz rzepy. Również czosnek i cebula mają podobne działanie . Obfitują w siarczki allilu, które potrafią unieszkodliwić kancerogeny.

Właściwości przeciwrakowe, zwłaszcza w przypadku sutka , ma również soja . Zawiera również  m.in. saponiny i izoflawonoidy, przypominające naturalne estrogeny. Należy spożywać minimum 5 porcji owoców albo warzyw dziennie . Jedna porcje stanowi  np. jabłko lub ćwierć melona, brzoskwinia, duża marchew, mała papryka.

Tłuste ryby

Powinny gościć  na naszych stołach jak najczęściej , a przynajmniej dwa razy w tygodniu. Zwłaszcza morskie (łosoś, makrela, biały tuńczyk, sardynki, śledzie) ponieważ obfitują w kwasy tłuszczowe omega 3, które mają antynowotworowe działanie)

Niskotłuszczowy nabiał

W całkowicie odtłuszczonym  mleku jest o wiele mniej kwasu linolenowego. A to właśnie jemu przypisuje się właściwości przeciwrakowe.

Zielona herbata

Zawiera dużo katechin, czyli substancji wychwytujących wolne rodniki. Warto pić codziennie pół litra tego napoju.

Tego lepiej unikać

Zdaniem onkologów przyczyna około jednej trzeciej  przypadków choroby nowotworowej są błędy w odżywianiu. Zidentyfikowano nawet niektórych sprawców
Tłuszcze- przede wszystkim nasycone, czyli zwierzęce. Bardzo tłusta dieta  zwiększa ryzyko zachorowania na kilka rodzajów nowotworów m.in na raka sutka.
Jeśli dostarczymy organizmowi za dużo  tłuszczu podnosi się poziom cholesterolu. Wówczas wzrasta też produkcja żeńskich hormonów płciowych (estrogenów), które sprzyjają rozwojowi, niektórych, rodzajów raka.

Czytaj również:  Jak antykoncepcja może wpływać na libido?

Smażone peklowane mięso

O tym czy pożywienie jest zdrowe, decyduje również  sposób jego przyrządzania. Azotany obecne w saletrze używane do peklowania mogą przekształcić się w żołądku w substancje rakotwórcze – nitrozoaminy. Równiez wysoka temperatura  stosowana podczas pieczenia, smażenia czy grilowania sprzyja tworzeniu się kancerogenów (np. bezopirenu). Dlatego nie powinno się jadać zbyt często potraw tak przyrządzanych.

Alkohol – stanowi czynniki ryzyka także  w przypadku raka sutka. nie wiadomo jeszcze , czy sam alkohol jest kancerogenny. Pewne jest natomiast, że nasila on rakotwórcze działanie innych substancji. Dzieje się tak dlatego, że osłabia układ  odpornościowy organizmu uniemożliwiając mu niszczenie  zmutowanych komórek. nie należy pić więcej niż 4 kieliszki niskoprocentowego alkoholu tygodniowo.

Nikotyna – choć nałóg ten  zwiększa przede wszystkim ryzyko zachorowania na raka płuc, krtani, przełyku czy jamy ustnej, to jednak ma także niekorzystny wpływ na cały organizm. Po prostu substancje zawarte  w dymie papierosowym, wraz z krwią docierają również do innych narządów. Wiele z tych substancji (smoła, arsen,) ma udowodnione rakotwórcze działanie.

Jak zmienić dietę?

Dajmy sobie nieco czasu na pełną zmianę sposobu odżywiania. Nie od razu każdy posiłek musi być ubogi w tłuszcz, a bogaty w błonnik. Jedzmy przez jakiś czas to co lubimy. Starajmy się jednak rekompensować swoje grzeszki. Oto kilka zasad układania jadłospisu. Dziennie powinniśmy zjadać:

1. 6-11 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych. Jedna porcja to mniej więcej kromka chleba  lub pół filiżanki gotowanego ryżu czy makaronu lub 2 łyżki stołowe muesli
2. 3-5 porcji warzyw  (jedna porcja odpowiada połowie filiżanki pokrojonych warzyw)
3. Przynajmniej 2-4 porcje  owoców (jedna porcja to np. jabłko, lub szklanka soku owocowego lub brzoskwinia
4. 2-3 porcje mleka niskotłuszczowego (150 ml lub mały jogurt)
5. Wszystkie inne artykuły spożywcze należy jeść w ograniczonych  ilościach. Dotyczy to zwłaszcza tłuszczu oraz słodyczy.

Fot. Pixabay.com