Dieta pszenna

Wśród opinii dietetyków, dieta pszenna uchodzi za jedną z najbezpieczniejszych metod odchudzania. W swym składzie zawiera dużo cennego białka, węglowodanów, składników mineralnych oraz witamin, a więc ma w sobie wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm. Nawet niewielkie ilości tłuszczu można odnaleźć w diecie oczyszczającej.

Dieta pszenna dietą idealną?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest wręcz idealna, ale czy to fakt czy może jedynie pozory? No właśnie, jedyną wadą tej kuracji jest znikoma ilość witamin C w posiłkach. Jednakże stosowana przez kilka lub kilkanaście dni z pewnością nikomu nie zaszkodzi. W przypadku, gdy zostanie dodatkowo wspomagana przez warzywa, owoce i świeżo wyciskane soki, może być praktykowana nawet przez dłuższy okres czasu.

Postulaty diety oczyszczającej

Przede wszystkim – pszenica. Należy codziennie ugotować taką ilość, jaką jesteśmy w stanie zjeść. Jako, że ziarna są bardzo twarde, to najlepiej zamoczyć je na noc w misce wody i dopiero potem ugotować. Znacznie skróci to czas przygotowania. Musi być gotowana na niewielkim ogniu i pod przykryciem. Stosuje się zasadę, że na jedną szklankę pszenicy przypadają trzy szklanki wody.

Dziennie należy spożyć od czterech do pięciu posiłków z dodatkiem pszenicy. Oczywiście istnieją tu pewne odejścia od tej zasady. Dopuszcza się możliwość zamiany ziaren pszenicy na kaszę gryczaną, płatki zbożowe lub pęczak. Aby działanie oczyszczające było wzmocnione, do posiłków należy włączyć suszone śliwki. Podobnie, jak ziarna pszenicy, tak i śliwki najlepiej jest wieczorem zamoczyć w wodzie. Rano, po przebudzeniu należy je zjeść i popić wodą, w której się moczyły. Bardzo istotne w tym przypadku jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Podobnie, jak w wielu innych kuracjach mile widziana jest woda mineralna niegazowana.

Fot. Pixabay.com