Site Loader
Owoce na lato

Jak w pełni wykorzystać lato, a przy okazji zgubić kilka zbędnych kilogramów? Lato sprzyja lekkiemu jedzeniu i potrawom na bazie sezonowych składników. Poniżej kilka cennych wskazówek. Podpowiadamy, jakie warzywa i owoce warto włączyć do swojej codziennej diety.

Urozmaicona dieta pełna świeżych składników

Smaczne i orzeźwiające koktajle, świeże owoce, odpowiednie nawodnienie i aktywność fizyczna to przepis na to, by latem wyglądać pięknie i czuć się zdrowo. Warto jak najwięcej korzystać z dobrodziejstw przyrody. Wakacje to świetny moment, by urozmaicić swoje menu o dobre składniki, a odstawić tłuste potrawy.

Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta na lato powinna obejmować białka, węglowodany i nienasycone tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Odchudzanie o tej porze roku jest łatwiejsze, a dieta nie wymaga poświęceń. Latem jemy mniej, a w ramach przekąsek chętnie podjadamy świeże sezonowe owoce i warzywa, które są niskokaloryczne i mają witaminy.

Białko to zapasowe źródło energii – organizm korzysta z niego, gdy nie ma już węglowodanów, z których produkuje energię. Nadmiar białka magazynuje w postaci dodatkowych kilogramów. Źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Węglowodany najlepiej jadać złożone, bo zawierają błonnik i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Są głównym źródłem energii – zawierają sporo błonnika, białko roślinne, witaminy z grupy B, witaminę E i prowitaminę A, a w dodatku mają mało kalorii. Błonnik poprawia trawienie, zapobiega chorobom serca, cukrzycy typu 2 i rakowi jelita grubego. Węglowodany złożone są m.in. w kaszach, pieczywie razowym, płatkach gruboziarnistych, ale i warzywach.

Tłuszcze, głównie nienasycone, są niezbędne dla organizmu. One z kolei powinny stanowić około 30 proc. energii. Odpowiadają m.in. za transport witaminy, zapobiegają miażdżycy, chorobom serca i układu krążenia. Sprawiają też, że skóra zachowuje młody wygląd. Oliwa z oliwek, olej lniany, ryby morskie czy orzechy i awokado to ich wartościowe źródła.

Optymalne nawodnienie organizmu

Jednak o tej porze roku tracimy dużo więcej wody, dlatego trzeba ją na bieżąco uzupełniać. Odstaw jednak napoje słodzone, a postaw na wodę z dodatkiem świeżej cytryny, limonki i mięty lub tymianku. Możesz też przyrządzać domowe lemoniady bez dodatku cukru – świetnie smakują i skutecznie gaszą pragnienie.

Czytaj również:  Naringina – tajemnica grejpfruta

Woda jest niezbędna do przemian metabolicznych, rozpuszcza witaminy i sole mineralne, usuwa toksyny z organizmu, ale nasz organizm nie potrafi jej magazynować. Codziennie powinno wypijać się co najmniej 2 l napojów. W upalne dni i bogate w aktywność fizyczną trzeba na bieżąco uzupełniać płyny.

Dieta w parze ze sportem

Jakie sporty warto uprawiać latem? Ładna pogoda sprzyja uprawianiu sportu na świeżym powietrzu, ale podczas męczących upałów nie należy się przemęczać. Można jednak zaplanować wycieczkę rowerową, turniej w badmintona, rano lub wieczorem pobiegać, wybrać się nad jezioro popływać lub wypożyczyć kajaki.

fot. silviarita / Pixabay

Polecane

Dlaczego chorujemy latem?

Dlaczego chorujemy latem?

Latem nasza odporność jest większa niż zimą, nie oznacza to...

Czytaj więcej
Mezoterapia

Mezoterapia – dlaczego warto?

Marzenie o wiecznej młodości towarzyszą nam chyba od zarania dziejów....

Czytaj więcej
Usuwanie blizn po opalaniu

Skuteczne sposoby na pozbycie się blizn po opalaniu

Laser może być stosowany do usuwania różnych blizn, wygładzania skóry...

Czytaj więcej
Świąteczne przejedzenie

Świąteczne przejedzenie

Przejedzenie najbardziej grozi osobom, które na co dzień odżywiają się...

Czytaj więcej
Napoje izotoniczne

Napoje izotoniczne

Intensywny wysiłek fizyczny wiąże się z utratą płynów ustrojowych z...

Czytaj więcej