Site Loader
Co kupować, aby nie chorować?

Żywność – jak każdy inny produkt – możemy reklamować. Mamy na to trzy dni w przypadku otwarcia produktu i trzy dni, jeśli towar sprzedano nam luzem.

Mrożonki powinny być przechowywane w chłodniach. Jednak niektóre sklepy z oszczędności wyłączają na noc lodówki. Jeśli mrożony produkt jest zbrylony, świadczy o tym, że był powtórnie zamrażany.

Przy zakupie mięsa zwróćmy uwagę na jego skład. Napis „MOM” oznacza mięso oddzielone mechanicznie, które faktycznie mięsem nie jest. Podobnie może być z masłem, gdzie sama nazwa nie wskazuje jeszcze, że mamy do czynienia z prawdziwym tłuszczem mlecznym. Miejmy świadomość, że sprzedawca oferujące wyroby wędliniarskie bez opakowań, ma obowiązek podawania na wywieszkach ich składu. Kupując ryby, upewnijmy się, czy są mrożone czy glazurowane (pokryte warstwą lodu, które pod odmrożeniu ważą dużo mniej niż same mięso) oraz nie wahajmy się prosić o informacje dotyczącą ilości glazury w rybie.

Bardzo często wybierając miód kierujemy się jego wyglądem i omijamy produkty skrystalizowane. Tymczasem krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i w żaden sposób nie wpływa ujemnie na jego wartość odżywczą. Co więcej, w okresie zimowym, miody płynne mogą świadczyć o tym, że były wcześniej podgrzewane. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Skutki palenia papierosów

Skutki palenia papierosów – przeczytaj, jeśli nadal nie rzuciłeś!

Palenie szkodzi – podobne hasła tak wpisały nam się w...

Czytaj więcej
Wypadanie włosów

Wypadanie włosów

Włosy wypadają każdego dnia  i nie jest to powód do...

Czytaj więcej
Maskowanie cieni pod oczami

3 metody na zamaskowanie cieni pod oczami

Cienie pod oczami mogą pojawić się z powodu niewyspania i...

Czytaj więcej
Bialko w Diecie

Białko w diecie sportowca

Białko w diecie sportowca to ważny element menu. Proteiny są...

Czytaj więcej
Sposoby na podrażnioną skórę

7 sposobów na podrażnioną skórę

Podrażniona skóra twarzy to problem przede wszystkim posiadaczek cery wrażliwej....

Czytaj więcej