Site Loader
Co kupować, aby nie chorować?

Żywność – jak każdy inny produkt – możemy reklamować. Mamy na to trzy dni w przypadku otwarcia produktu i trzy dni, jeśli towar sprzedano nam luzem.

Mrożonki powinny być przechowywane w chłodniach. Jednak niektóre sklepy z oszczędności wyłączają na noc lodówki. Jeśli mrożony produkt jest zbrylony, świadczy o tym, że był powtórnie zamrażany.

Przy zakupie mięsa zwróćmy uwagę na jego skład. Napis „MOM” oznacza mięso oddzielone mechanicznie, które faktycznie mięsem nie jest. Podobnie może być z masłem, gdzie sama nazwa nie wskazuje jeszcze, że mamy do czynienia z prawdziwym tłuszczem mlecznym. Miejmy świadomość, że sprzedawca oferujące wyroby wędliniarskie bez opakowań, ma obowiązek podawania na wywieszkach ich składu. Kupując ryby, upewnijmy się, czy są mrożone czy glazurowane (pokryte warstwą lodu, które pod odmrożeniu ważą dużo mniej niż same mięso) oraz nie wahajmy się prosić o informacje dotyczącą ilości glazury w rybie.

Bardzo często wybierając miód kierujemy się jego wyglądem i omijamy produkty skrystalizowane. Tymczasem krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i w żaden sposób nie wpływa ujemnie na jego wartość odżywczą. Co więcej, w okresie zimowym, miody płynne mogą świadczyć o tym, że były wcześniej podgrzewane. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Makijaż do rudych włosów

Jaki makijaż do rudych włosów? – podkreśl naturalne piękno

Szczęśliwe posiadaczki ognistych włosów od zawsze przyciągają uwagę, jednak nie...

Czytaj więcej
Manicure na Halloween

Jaki manicure na Halloween?

A może tak jakiś oryginalny manicure na Halloween? Zaszalej ze...

Czytaj więcej
Dieta dla kobiet w ciąży

Składniki mineralne dla kobiet w ciąży: co warto przyjmować?

Podczas ciąży weź pod lupę szczególnie swoje menu. Ważne, by...

Czytaj więcej
Najgrubsza kobieta

Najgrubsza kobieta świata!

Susanne Eman – gigantyczna matka pochłania ponad 20 000 kcal...

Czytaj więcej
Sposoby na chrapanie

Sprawdzone sposoby na chrapanie

Chrapanie jest dość uciążliwą dolegliwością, nie tyle dla chrapiącego, co...

Czytaj więcej