Site Loader
Co kupować, aby nie chorować?

Żywność – jak każdy inny produkt – możemy reklamować. Mamy na to trzy dni w przypadku otwarcia produktu i trzy dni, jeśli towar sprzedano nam luzem.

Mrożonki powinny być przechowywane w chłodniach. Jednak niektóre sklepy z oszczędności wyłączają na noc lodówki. Jeśli mrożony produkt jest zbrylony, świadczy o tym, że był powtórnie zamrażany.

Przy zakupie mięsa zwróćmy uwagę na jego skład. Napis „MOM” oznacza mięso oddzielone mechanicznie, które faktycznie mięsem nie jest. Podobnie może być z masłem, gdzie sama nazwa nie wskazuje jeszcze, że mamy do czynienia z prawdziwym tłuszczem mlecznym. Miejmy świadomość, że sprzedawca oferujące wyroby wędliniarskie bez opakowań, ma obowiązek podawania na wywieszkach ich składu. Kupując ryby, upewnijmy się, czy są mrożone czy glazurowane (pokryte warstwą lodu, które pod odmrożeniu ważą dużo mniej niż same mięso) oraz nie wahajmy się prosić o informacje dotyczącą ilości glazury w rybie.

Bardzo często wybierając miód kierujemy się jego wyglądem i omijamy produkty skrystalizowane. Tymczasem krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i w żaden sposób nie wpływa ujemnie na jego wartość odżywczą. Co więcej, w okresie zimowym, miody płynne mogą świadczyć o tym, że były wcześniej podgrzewane. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Tryb życia ciężarnej

Codzienny tryb życia ciężarnej

Ruch na świeżym powietrzu powinien trwać 2-3 godziny dziennie, sen...

Czytaj więcej
Makaron - jaki wybrać

Makaron ze sklepu czy domowy – jaki wybrać?

Polacy pokochali makarony – często przyrządzamy klasyczne potrawy włoskie, ale...

Czytaj więcej
Blanszowanie warzyw

Blanszowanie warzyw – co i jak blanszować?

Blanszowanie staje się coraz popularniejsze – warto przyrządzać warzywa w...

Czytaj więcej
ABC pielęgnacji skóry

ABC pielęgnacji skóry

Największymi wrogami skóry w zimie są wahania temperatur, suche powietrze...

Czytaj więcej
Bakterie

Zapalenia, zakażenia i wrzody

Upławy Wydzielanie cieczy z pochwy nie zawsze jest oznaką choroby....

Czytaj więcej