Site Loader
Błonnik - włókno pokarmowe

Błonnik pokarmowy zwany także włóknem pokarmowym to niezwykle istotny element diety każdego z nas. W jego skład wchodzą różnorodne substancje które pomimo tego że nie są trawione w organizmie, pełnią ważną rolę w układzie pokarmowym a także korzystnie wpływają na utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej.

Z chemicznego punktu widzenia błonnik ma zróżnicowaną budowę a co za tym idzie również jego zakres działania jest szeroki.

Włókno pokarmowe dzieli się na frakcję rozpuszczalną – dominuje w owocach owsie i nasionach roślin strączkowych – powoduje zmniejszenie odczucia głodu poprzez pęcznienie w żołądku i frakcję nierozpuszczalną która znajduje się głównie w produktach pełnoziarnistych. Na początku błonnik był uważany tylko za substancję balastową – niestrawną i nieprzyswajalną przez organizm, jednak wraz z rozwojem nauk o żywności odkryto jego inne istotne funkcje. Błonnik między innymi

  • przyspiesza perystaltyką jelit – wypełnia jelita i pobudza ich ruchy co powoduje przyspieszony pasaż treści przez jelito i zapobiega zaparciom.
  • łagodzi uczucie głodu
  • wpływa na rozwój korzystnej flory jelitowej
  • zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów
  • pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi przez dłuższy czas ponieważ
  • spowalnia przemiany węglowodanów i powoduje równomierne ich uwalnianie do krwioobiegu.
  • wiąże jony sodu, oraz wspomaga usuwanie toksyn i metali ciężkich a dzięki temu dba o nasze zdrowie.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO – World Health Organization) zaleca spożycie dobowe na poziomie 20-40g błonnika pokarmowego, nie należy jednak przekraczać górnej granicy licząc na zabicie głodu, gdyż może to wywołać działania niepożądane np. bóle brzucha, biegunki a w skrajnych przypadkach podrażnienie jelit a nawet ich skręt

Źródłem błonnika są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe takie jak otręby, kasze, naturalne płatki zbożowe – np. płatki owsiane, ryż – najwięcej błonnika zawiera niełuskany, oraz brązowy, pieczywo pełnoziarniste, oraz razowe, a także nasiona roślin strączkowych.

Czytaj również:  Transport chłodniczy pozwala zachować świeżość produktów

Włókna pokarmowego nie znajdziemy w wyrobach mięsnych, ani tłuszczach zarówno roślinnych jak i zwierzęcych.

Jeśli nasza dieta jest uboga w błonnik możemy go suplementować. W sklepach występuje w postaci pigułek oraz w postaci sypkiej, warto jednak pamiętać że o bioaktywności (aktywności biologicznej – czyli o efekcie działania na organizm) decyduje stopień rozdrobnienia, a forma sypka zwiększa obszar oddziaływania na organizm człowieka.

Jeśli jesteś zainteresowany czy Twoje spożycie błonnika mieści się w normie sprawdź w naszej tabeli wartości odżywczych. Zapraszamy!

Fot. Pixabay.com

Polecane

Serce w rozterce

Serce w rozterce

Zaburzenia układu krążenia to najczęstsza choroba kobiet dojrzałych. Dotyka 16%...

Czytaj więcej
Ubiór na rower

Jak ubrać się na rower?

Przyjemna przejażdżka na rowerze to nie tylko sprawny rower oraz...

Czytaj więcej
Wrastające paznokcie

Wrastające paznokcie – dlaczego paznokcie wrastają?

Dlaczego paznokcie wrastają? Z reguły sami jesteśmy sobie winni, zaniedbując...

Czytaj więcej
Mniej popularne odmiany ryżu

Mniej popularne odmiany ryżu

Popularna domowa pomidorowa smakuje tylko z ryżem? Warto wiedzieć, że...

Czytaj więcej
Owoce na lato

Dieta na lato – co jeść podczas upałów?

Jak w pełni wykorzystać lato, a przy okazji zgubić kilka...

Czytaj więcej